Edremit Ticaret Odası 'Edremit Zeytinyağı' için tescil başvurusu yaptı

Edremit Ticaret Odası 'Edremit Zeytinyağı' için tescil başvurusu yaptı

Edremit Ticaret Odası olarak “Edremit Zeytinyağı” için 05/07/2021 tarihinde PDO-TR-02783 dosya numarası ile Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğüne menşe adı korumasıyla tescili için başvurusu yaptı

Avrupa Birliği (AB) nezdinde tescil talepli yapılan başvuru 22 Mart 2023 tarihinde 2023/C 106 /05 sayılı AB Resmî Gazetesi’nde 3 aylık yayın kararı aldı. “Edremit Zeytinyağı” için AB Komisyonunda önemli bir adım daha başarı ile sonuçlanmıştır. İlan süresi tamamlanmasıyla AB Komisyonunda ülkemizi temsil edilen tescilli ürün sayımızın ona yükseleceği açıklandı.

B Komisyonunda Türkiye’den tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerimiz ise “Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası”, “Aydın İnciri”, “Malatya Kayısısı”, “Aydın Kestanesi”, “Taşköprü Sarımsağı”, “Milas Zeytinyağı”, “Bayramiç Beyazı”, “Giresun Tombul Fındığı” , “Antakya Künefesi‘dir. Söz konusu bu ürünlerimizden 7’si menşe adı ile 2’si mahreç işaretli ürün korumalıdır.

Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin;“Ülkemizde 273 tescil numarası ile menşe adıyla koruma altına alınan “Edremit Zeytinyağı” , coğrafi bölgede yetişen Edremit Zeytin çeşidinden üretilen sızma zeytinyağıdır.  Edremit Zeytinyağı, coğrafi bölgenin toprak, iklim özellikleri ile Kaz Dağı ve Madra Dağ’ında esen rüzgârın sayesinde kendine özel karakteristik aromaya sahiptir.

Edremit Körfezi’nde en az iki bin yıl zeytin yetiştirildiği Ören’de ki Adramytteion Antik kentinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan arkeolojik buluntularla kanıtlanmıştır. Kazılarda zeytin çekirdekleri, yağ küpleri bulunmuştur. Literatür çalışmalarında Osmanlı döneminde (15. Ve 16. Yüzyıllar) zeytinciliğin bölgede önemli bir ekonomik faaliyet olduğunu göstermektedir. Yavuz Sultan Selim’in 1515 yılında gönderdiği bir fermanda Edremit’ten “Ramazan ayı için sekiz fıçı çok güzel ve lezzetli zeytin” istenmesi sofralık zeytin üretiminin de önemli olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla tarihi geçmişi ile Edremit Körfezi, zeytini ve zeytin ürünleriyle aynı zamanda zeytin kültürünün ön plana çıktığı bununla birlikte birbiriyle bütünleştiği Türkiye’deki örnek yerlerden biri haline gelmiştir. Bu süreç içerisinde geçmişten geleceğe doğru uzanan ve gelecek nesillerimize bırakılmak üzere coğrafi işaretli ürünlerimizin gerek ülkemizde ve gerekse AB Komisyonunda korunması ehemmiyet oluşturmuştur.

AB Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen Edremit Zeytinyağı’mız gerek Edremit İlçemizin ve gerekse Balıkesir İlimizin AB Komisyonunda tescil edilecek ilk coğrafi işaretli ürün olması bizi ziyadesiyle memnun etmektedir. Aynı zamanda Edremit Ticaret Odası olarak AB komisyonuna tescili için başvurusunu gerçekleştirdiğimiz Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini için de çalışmalarımız devam etmektedir.

Başta bir önceki Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Coşkun Salon’a ve yönetimi olmak üzere Edremit Zeytinyağı’nın Avrupa Birliği Komisyonunda ki tüm süreçleri özveri ile yürüten sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata hâkim olan coğrafi işaret danışmanımız Huriye Özener’e, teknik desteklerini esirgemeyen Tarım İlçe Müd. Yetkilisi Yüksek Ziraat Mühendisi Bülent Coşar’a, emeği geçen tüm üreticilerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi.

(İsmail Özdemir)

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2023, 15:37

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER