Gömeç’te Uluslararası Anadolu Zeytinyağı Yarışması ödülleri sahiplerini buldu

Gömeç Belediye Başkanı Mehmet İrem Himam, zeytinin merkezi Gömeç'te düzenlenmesinin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Gömeç’te Uluslararası Anadolu Zeytinyağı Yarışması ödülleri sahiplerini buldu

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde düzenlenen Uluslararası Anadolu Zeytinyağı Yarışması’nda (Anatolian I00C) dereceye giren markalara ödülleri verildi.

Türkiye’de düzenlenen tek uluslararası zeytinyağı yarışması özelliği taşıyan ve bu yıl ikincisi düzenlenen yarışma için İtalya, Yunanistan, İsrail, Tunus, Portekiz, Hırvatistan, Arjantin, Suudi Arabistan, Almanya, Slovenya ve İspanya’dan 322 adet zeytinyağı numunesi değerlendirildi.

Gold,  Silver, Best In Class, Best Of Country ve Mezopotamya ödülleri olarak toplamda 414 zeytinyağı numunesinin ödüllendirildiği yarışmada, 116 ödül ise Türk firmalarına verildi.

Gömeç’te Akkızhan Otel’de düzenlenen ve Ayvalık Belediyesi’nin Zeytin Çekirdekleri Korosu’nun verdiği konserle başlayan ödül töreninde Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, ünlü sunucu ve Türk Halk Müziği sanatçısı Turgay Başyayla, daire amirleri, Edremit Körfezi ilçelerinin kaymakam ve belediye başkanları ile zeytin sektörünün temsilcileri hazır bulundu.

 

 “BU YARIŞMALAR ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI PAZARIYLA, TURİZMİN LOKOMOTİFİ”

Törende konuşan yarışmanın koordinatörü Birsen Can Pehlivan, kalite yarışmasının ikincisi yine Gömeç’te düzenlemekten duyduğu gururu ifade ederek, “Bu yarışmaların benzerleri Amerika’da ve zeytin üreten Avrupa ülkelerinde de vardı. Şunu anladık ki, bu yarışmalar zeytin ve zeytinyağı pazarıyla, turizmin lokomotifi. Bu nedenle de bu yarışmayı ülkemizde düzenlemeye karar verdik. Bu yarışmanın şöyle bir etkisi oluyor; sektörün üretimini her geçen gün daha da kaliteli hale getirebiliyor. Üretim kaliteli hale geldiğinde de, tüketiciye daha kaliteli ürün sunulabiliyor hale geliniyor.  Kurulduğu ilk yılda dünyanın en iyi zeytinyağlarının yer aldığı Evoo World Ranking’te 7.00 puan ile listeye giriş yapan Anatolian IOOC, 2021 yılında değerlendirme puanını 8.00’e yükseltti. Anatolion IOOC’de Yarışma Komitesi tarafından belirlenen panel liderleri ve uluslararası Oleolog’lardan oluşan 25 yarışma jüri üyesi seçilerek numune tadımı yapıldı. Numuneler Uluslararası Zeytinyağı Konseyi kuralları çerçevesinde sınıflandırılarak değerlendirildi. Numuneler, jürinin tarafsız değerlendirmesi için yarışmanın teknik koordinatörü tarafından markaları görülmeden tamamen izole bir ortamda hazırlandı. Monovarietal, Blend, Organik ve Çeşnili kategorilerinde düzenlenen yarışmaya katılan sızma zeytinyağının değerlendirileceği formlar IOOC yönergelerine uygun formlardı ve katılan sızma zeytinyağı 0-100 arasında puanlandı. Yurt dışından büyük ilgi gören Anatolian IOOC aynı zamanda yerelde de büyük ilgiyle karşılaşıyor. Gömeç’te yapılan etkinliğe Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi de destek vererek etkinliğin yerel düzeyde sahiplenilmesine olanak tanıdı. Zeytinyağlarının bilinirliğini artırmak üzere numune gönderimi sağlayan marka sahiplerine ve jüri üyelerine özel olarak hazırlanan etkinlik 4 günlük programa destek veren ve katılımcılara teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

 “TÜRK ZEYTİNYAĞLARI DÜNYADAKİ DİĞER ÜLKELER KADAR KALİTELİDİR”

Dünyadaki birçok zeytinyağı kalite yarışmasının kurucusu İtalyan gazeteci Antonio Giuseppe Lauro da yaptığı konuşmada, yarışmanın dünyada çok önemli bir organizasyonlardan biri olduğunu savunarak, “Bu organizasyona Türkiye ve tüm dünyadan zeytinyağı numuneleri geldi. Jüri üyeleri birbirinden farklı numuneleri tattı. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, Türk zeytinyağları dünyadaki diğer ülkeler kadar kalitelidir. Bugün de burada dereceye giren Türk firmaları bunu kanıtlıyor” diye konuştu.

Gömeçli zeytinyağı üreticisi, tadımcı ve ev sahibi Mehmet Özgü, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey yaptıkları konuşmalarla bölgede üretilen zeytin ve zeytinyağlarının kalitesine ve bölge ekonomisi için var olan önemlerine işaret eden kısa konuşmalarla, törene katılanları selamladı.

 

 “ZEYTİNYAĞINI SADECE TARIMSAL BİR ÜRÜN OLARAK GÖRMEK YANLIŞ OLUR”

Törende konuşan Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, uluslararası düzeyde yapılan yarılmanın Balıkesir’in gastronomi alanında önemi bir miladı olacağını savunarak, “Valiliğimizin de destek sağladığı bu yarışmayı önemsiyoruz. Kentimizde zeytinyağını sadece tarımsal bir ürün olarak görmek yanlış olur. Bu yarışma, aynı zamanda turizmi tamamlayan, ilin gastronomi alanında değeri olarak da çok kıymetli bir ürünün uluslararası düzeyde bilinirliğini arttırma faaliyetidir. Burada bulunan herkes aslında, zeytine ve zeytinyağına gönül vermiş insanlardır. Gelecek yıl bu organizasyonu ulusal ve uluslararası medyada daha fazla yer bulacak bir seviyeye taşımamız lazım diye düşünüyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından dereceye giren zeytinyağı firmalarına ödülleri törene katılan protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

Tören dereceye giren yerli ve yabancı firmaların protokol üyeleriyle birlikte çektirdikleri hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

(Suat Salgın-Bekir Terzioğlu)

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2022, 14:55

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER