Güney Marmara,  RE-YOU Projesiyle Yenilenebilir Enerjide Eğitim Üssü Oluyor 

Güney Marmara,  RE-YOU Projesiyle Yenilenebilir Enerjide Eğitim Üssü Oluyor 

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında, program otoritesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Sektörel Operasyonel Programı çerçevesinde Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın yürüttüğü “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi” (RE-You) projesinin açılış programı yapıldı. 

Avlu Kongre Merkezinde geniş katılımla gerçekleştirilen program ilgiyle izlenen performans gösterisi ve Yenilenebilir Gençlik Enerjisi video gösterisiyle başladı. Programa Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Birinci Müsteşar Angel Gutıerrez Hıdalgo, Enerji Ve Tabii Kaynakları Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sabahattin Öz,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Turgut Kılıç, Çanakkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Pelin Kanten, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç  ve ilgililer katıldı.

Programda 3 yıl sürecek projenin toplam maliyetinin 6,5 milyon avro olduğu ve proje ile Genç İstihdam Teknik bölümlerden mezun 18-29 yaş arasındaki 480 gence yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmeleri için gerekli niteliklerin kazandırılmasının hedeflendiği bilgisi verildi. 

Kariyer odaklı kurslarla kişisel gelişimin destekleneceği “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi” (RE-You) Projesinin açılış programında konuşan Vali Şıldak, “İnsanoğlu, dünya üzerinde artık tükenmekte olan ya da bir gün eninde sonunda tükenecek olan yeraltı kaynakları, doğal kaynaklar ve su kaynaklarına alternatifler elde etmek, üretmek üzere yoğun bir çaba sarf ediyor. Ülkemizde; hükümetimizin uyguladığı destekler, üniversitelerimizin girişimleri, kalkınma ajansları, yenilikçi yatırım alanlarında sürekli inovatif fikirlerle adeta öncülük eden sanayicilerimizin girişimleri ile ülkemizde de yenilenebilir enerji sektöründe ciddi hamleler yapıldığını görmekteyiz. Balıkesir bu konuda ülkemizin öncü şehirlerinden biridir. Özellikle rüzgar enerjisi konusunda çok mesafe aldığımızı düşünüyorum. Ülke üretiminin önemli bir kısmı bu topraklarda yapılıyor. Çünkü coğrafya ve iklim, hava koşulları, buna müsait bir ortam sunuyor. Üniversitelerimizin işin içinde olduğu,  Çalışma Bakanlığımız tarafından desteklenen ve rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, biyogaz üretimi konusundaki genç istihdama alanda ‘Yeterlik Belgesi’ kazandıracak bu çalışmanın burada yapılıyor olması mutluluk vericidir. Balıkesir'de ‘yenilenebilir enerji üssü’ olma yolunda adımlar atılmasıyla bir projeksiyon oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum. Temiz enerji ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının çevreci yaklaşımlarla birebir örtüşmesiyle  Balıkesir’imizde sanayi alanında yapılacak atılımların önemli bir kısmının da bu sektörde yer alması büyük bir anlam taşıyacaktır. Bu proje insan kaynağı ve nitelikli eleman açısından önemli bir açığı kapatacaktır.” şeklinde konuştu. (Bekir Terzioğlu)

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin iş birliğinde faydalanıcı kurumlar arasında yer aldığı proje ile, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda büyük potansiyele sahip olan Güney Marmara Bölgesi’nin bu alanda dünyanın önde gelen eğitim merkezlerinden biri haline gelmesi amaçlanıyor. 

Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretim potansiyeli en yüksek bölgesi ve rüzgar, biyogaz, fotovoltaik gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin olan Güney Marmara Bölgesinde yenilenebilir enerji sektöründe kullanılan makine ve teçhizat üretimi de yaygınlaşıyor. RE-You Projesi ile bu olumlu bir çok gelişmeye eğitim ve istihdam çerçevesinde yapılacak çalışmalara insan faktörünün donanımlı bir şekilde dahil edilmesi amaçlanıyor.

Yenilenebilir enerji alanında kariyer yapmak isteyen gençleri, yatırımcılar ve iş verenleri, sivil toplum kuruluşlarını, uluslararası platformları, üniversiteleri, kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getiren proje kapsamında Hayat Boyu Öğrenme Programları geliştirilerek yenilenebilir enerji alanında teknik eğitim, kariyer eğitimi, Elektrik Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Belgesi (EKAT) eğitimi de verilecek.

Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2022, 23:40

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160