Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, “Artık yeter! Daha kaç kadın katledilecek?”

Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, “Artık yeter! Daha kaç kadın katledilecek?”

Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması, “Artık yeter! Daha kaç kadın katledilecek?”

 

Balıkesir’in Edremit Körfezi’nde bulunan ilçelerdeki kadın örgütlerinin bir araya gelerek oluşturdukları Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması topluluğu yazılı bir basın açıklaması yaptı.

 

Edremit Körfezi’nde kadına yönelik şiddet sonucunda hayatını kaybeden hemcinslerinin yaşadıkları trajedilere dikkat çeken topluluk yaptıkları açıklamada, “Balıkesir’de bugün bir kadın arkadaşımız daha çok güvenli (!), çok kutsal (!) ailesi içinde, kendi evinde, acımasızca öldürüldü. Hem de çocuklarının gözü önünde. Üstelik yardım almasın diye üzerine kapılar kilitlenerek… Sanık yine kadının en yakını… Bir yastığa baş koyduğu, birlikte iki çocuk sahibi olduğu kocası. Görünür nedeni kıskançlık!” ifadeleri kullanıldı.

Ülke genelinde olduğu gibi, Balıkesir ve körfezde son yıllarda üst üste yaşanan kadın cinayetlerinin artık sabırlarını taşırdığının vurgulandığı açıklamada, “Körfezde kocaları, eski kocaları, erkek arkadaşları, oğulları, babaları tarafından katledilen Esra Gövem, Hanife Akman, Emine Kuru, Fatma Karabulut, Aygül Yönyül, Pınar Ç, Zeynep Çeliksoy, Işıl Çetkin, Selin Kartal, Yonca Tatarka, Vusule Yaşar’ın, minik Kuzey Efe’nin kanları daha yerde kurumamışken, ataerkil zihniyet ve sistem tarafından beslenen ve kollanan erkekler kadınları ve çocukları öldürmeye devam ediyor. Balıkesir’in Gümüşçeşme Mahallesi’nde Seda K. da defalarca bedenine saplanan bıçak darbeleri ile kocası E.K. tarafından katledildi. Kadınların kendi kararlarına, kendi bedenlerine sahip olma ve özgürleşme mücadelesinin karşılığı artık öldürülme oldu. Ne yazık ki katiller iyi hal indirimleri ile cezasız kalıyor. Adeta ödüllendiriliyor. Basına yansıyan haberlerden, E.K. ’nın eşi Seda K. ya daha önce de şiddet uyguladığı anlaşılıyor. Şiddete maruz kaldığında kurumsal mekanizmalarla desteklenmeyen, korunmayan kadınların sonu çoğunlukla ne yazık ki öldürülmek oluyor.” denildi.

 

“HERKESİ ACİLEN GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Açıklamada, “Kadın cinayetlerinin giderek daha fazla arttığı ve bir cins kırım boyutuna ulaştığı bir dönemde ne yazık ki kadınlar ve LGBTİ’lerin şiddetten ve cinayetlerden korunması için elzem olan İstanbul Sözleşmesi bir gece yarısı Cumhurbaşkanı kararı ile feshedildi! İlk imzacısı olmakla övündüğümüz sözleşmeden usulüne uygun bir yol bile izlenmedi.  Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yetki ve görevleri çiğnendi. Ayrıca toplumun büyük çoğunluğunun İstanbul Sözleşmesi’nden yana olan iradesi hiçe sayıldı.  İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı yok hükmündedir. Kabul etmiyoruz! İstanbul Sözleşmesi bizim için hala yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi kadınların ve LGBTİ+ ların yaşamları için elzemdir, güvencedir. Fesih kararından acilen vazgeçilmelidir. İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı ile birlikte kadın katilleri şimdi çok daha mutlu. Ellerini ovuşturuyorlar! Seda K.’yı katleden E.K. da çok mutludur. Sabrımız kalmadı, yeter, artık daha fazla kadın ve LGBTİ+’ lar öldürülmesin.  Kadın cinayetlerinin ve kadına karşı şiddetin önlenmesi için gerekli politikaları ve kurumsal destek mekanizmaları oluşturmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, tüm muhalefeti, tüm ilgili kamu kurumlarını, kolluk kuvvetlerini, herkesi acilen göreve çağırıyoruz.  Haykırıyoruz, duyun artık. Daha fazla öldürülmek istemiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” ifadeleri yer aldı.

 

(Suat Salgın)

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2021, 20:41
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160