Milletvekili Adil Çelik'ten ünlü şairimizin doğum gününde anlamlı ziyaret

Milletvekili Adil Çelik'ten ünlü şairimizin doğum gününde anlamlı ziyaret
 

AK Parti Balıkesir Milletvekili Av.Adil Çelik, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un doğum günü munasebetiyle, Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi’ni ziyaret etti.

Çelik ziyareti sırasında Mehmet Akif ERSOY’un 23 Ocak 1920 tarihinde Zağnos Paşa Camii’nde vermiş olduğu vaazın ilk yayınlandığı ilk yer olan İzmir’e Doğru Gazetesi’nın bir nüshası ile Türkçe mealinin yazılı olduğu çerçeveyi, Müze Müdürü Aytekin Yılmaz’a teslim etti.

 

MEHMET AKİF’İN DOĞUM GÜNÜ VE MEHMET AKİF VE İSTİKLAL MARŞI YILI

Ziyareti sırasında, dedesi olan ve müzede fotoğrafı bulunan Kuva-yi Milliyeci Cafer Efe hakkında da bilgi veren Çelik yaptığı açıklamada: “Bugün, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un 148.doğum günü, bir hafta sonra da olum yıldönümüdür, ayrıca 2021 yılı Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleri ile Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı olarak yıl boyunca süren etkinliklerle kutlanmaktadır.

Milli mücadele yıllarının en önemli konuşmalarından biri Mehmet Akif ERSOY’un ilimizde vermiş olduğu ve tarihe “Balikesir Vaazı” olarak geçen konuşmadır.

Mehmet Akif, Tacettin Dergahı’nda 3 yıl aynı odayı paylaştığı dava arkadaşı hemşehrimiz Hasan Basri Çantay’ın daveti üzerine 21 Ocak 1920 tarihinde ilimize gelmiş ve 23 Ocak Cuma günü halkın isteği üzerine bu konuşmayı Zağnos Paşa Camii’nde yapmıştır.

Halkımızın milli duygularını kabartan bu konuşma, ilimizin yerel gazetesi olan ve Milli Mücadelenin en önemli basın yayın organı olan İzmir’e Doğru Gazetesi’nin 1 Şubat 1920 tarihindeki sayısında yayınlanmıştır.

 

GÜN BİRLİK VE BERABERLİK GÜNÜDÜR

Mehmet Akif bu konuşmada, bir olmaktan ve birlikten bahsetmektedir. Adete o günlerden bu güne mesaj gönderen merhumun dediği gibi bir olmalıyız, birlik olmalıyız. Gün birlik ve beraberlik günüdür.

 

BALIKESİR VAAZI’NIN İZMİR’E DOĞRU GAZETESİ’NDE YAYINLANAN METNİ, TBMM MECLİS KÜTÜPHANESİ’NE DE HEDİYE EDİLDİ

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Balıkesir Vaazı”nın İzmir’e Doğru Gazetesi’nde yayınlanan metninin TBMM Meclis Kütüphanesi kaynaklarında olmadığını, kaynaklarda yalnızca Sebilür-Reşat isimli derginin 13 Şubat 1920 tarihli sayısında geçtiğini belirten Çelik: “Meclis Kütüphanesi Şefi Özgür Yaydemir’in vesilesiyle, Mehmet Akif’in Balıkesir Vaazı’nın geçtiği kaynak olarak İzmir’e Doğru Gazetesi’nin olmadığını öğrendik.

 

Yaptığımız araştırmalarda vaaz metninin, dönemin İzmir’e Doğru Gazetesi’nde yayınlanan orijinal nüshalarına ulaştık, bu kaynak eseri TBMM Kütüphanemize de hediye ettik” dedi.

 

SAYIN MİLLETVEKİLİMİZE, BU ANLAMLI VE ÖZEL HEDİYESİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM

Kuva-yi Milliye Müzesi Müdürü Aytekin Yılmaz: “Mehmet Akif Ersoy, şüphesiz ki İstiklal Savaşı’mızın en sembol isimlerinden biridir, İstiklal Şairimizin Zağnospaşa Camii’nde verdiği vaazın orijinal nüshalarının bir kopyasını müzemize kazandıran Milletvekilimiz Adil Çelik’e teşekkür ediyorum, Sayın Milletvekilimizin hediyesi, müzemizdeki en özel eserlerden biri olarak yerini aldı” dedi.

 

VATAN UĞRUNA TOPRAĞA DÜŞMÜŞ OLAN AZİZ ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN

Çelik: “Ben de müze Müdürümüz Aytekin Bey’e konuyla ilgili araştırmalarımızdaki yardımları için teşekkür ediyorum,

Bu vesileyle, İstiklal Harbimizin tüm kahramanlarını saygı, rahmet ve dualarla anıyorum, vatan uğruna toprağa düşmüş olan aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin ruhları şad olsun” dedi. (Bekir Terzioğlu)

Güncelleme Tarihi: 26 Aralık 2021, 23:54

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER