Özel Çocukların Eğitimi Vali Şıldak’ın Takibinde 

Özel Çocukların Eğitimi Vali Şıldak’ın Takibinde 

Vali Hasan Şıldak başkanlığında yapılan toplantıyla İl genelinde faaliyet gösteren Özel Eğitim Okulları ve Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından yürütülen eğitim çalışmaları ve ihtiyaçlar değerlendirildi. 

Balıkesir Öğretmenevinde gerçekleştirilen toplantıya Vali Şıldak’ın yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, ilgili Şube Müdürü, AB ve Dış İlişkiler Bürosu Koordinatörü Tülin Akgül, Rehberlik Araştırma Merkezlerinin ve Özel Eğitim Okullarının Müdürleri katıldı. 

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Onur Aydın toplantıda yaptığı sunumla İl genelinde faaliyet gösteren Özel Eğitim Okulları ve Rehberlik Araştırma Merkezleriyle ilgili bilgi verdi. Balıkesir’de 27’si Özel Eğitim Okulu, 4’ü Rehberlik Araştırma Merkezi ve 5’i Bilim Sanat Merkezi olmak üzere toplam 36 kurumun özel çocuklara yönelik çalışmalar sürdürdüğünü ifade etti. Okulların türlerine ve kademelerine göre dağılımını aktaran Aydın, 2022 başı itibariyle özel eğitim öğretmeni ihtiyacını gidermek için 7 ilçenin Bakanlık tarafından zorunlu hizmet bölgesine alındığını belirtti. Sunumda ayrıca özel eğitim sınıfları ve öğrenci sayıları, evde eğitim gören ve tam zamanlı kaynaştırma öğrencileri sayısı, destek eğitim odalarının sayısı gibi bilgiler verildi. Söz konusu kurumlarda görevli kadrolu, görevlendirme ve ücretli öğretmenlerin sayılarıyla ilgili bilgi verilen toplantıda inşaatı devam eden ve proje aşamasında olan okulların son durumları anlatıldı. 

Vali Hasan Şıldak toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede özel bir alanda faaliyet gösteren eğitim kurumlarının yöneticileri olarak toplumun en kırılgan kesimine yönelik özel bir faaliyet yürüttüklerini söyledi. Şıldak, “Toplantımızda topluma kazandırılması en zor gruba yönelik okul şartları altında gösterdiğiniz faaliyetlerde ihtiyaçlarınızı, sorunlarınızı; ayrıca İlimizin bu konudaki genel durumunu değerlendirdik. Yeni yatırımları planlarken görüşlerinizin ışık tutacağını da düşünüyorum. Pek çoğunuzun okullarını ziyaret ettiğimizde çocuklarımızın oralarda hayatını devam ettirebilecek ölçüde temel becerileri kazanmaları, sosyal ilişkilerini geliştirmeleri ve ailelerin yüklerinin azaltılması için sizin gösterdiğiniz gayreti görüyoruz.” şeklinde konuştu. 

Balıkesir İçin Özel Hamleler

Engelliler haftası vesilesi ile de çok sayıda engelli aile ve çocuklarla bir araya geldiğini sözlerine ekleyen Şıldak, “Hayatın bizim için çok sıradan olan faaliyetlerinin onlar için ne kadar zorlaştığını ve bir mücadele içinde olduklarını bir kez daha gördük. İlimizde engelli çocuklarımıza ve gençlerimize hizmet eden tesis açıklarımızı kapatmak istiyoruz. Okul çağının hemen sonrasındaki dönemlerde bu insanlarımızın zaman geçirebileceği, aktivite yapabileceği ve sosyalleşebileceği ortamlar çok sınırlı ama devletimiz bu konuda çok ciddi adımlar atıyor. Balıkesir için de özel hamleler var.” ifadelerini kullandı. 

Ülkemizde özellikle otizmli bireylerin sayısında bir artış olduğunu belirten Şıldak, “Bu artışa ilişkin tedbir almamız gerekiyor. Konulara bakış açıları çok önemli. Bu alana da Bakanlığın, okullardaki ve milli eğitimdeki yöneticilerin, öğretmenlerin, velilerin bakış açıları var. Bunların birleştirilmesi ile en doğru çözüme gitmek gerekiyor. Zaman zaman bu alanda faaliyet gösteren herkesle durumu değerlendirmekte fayda var. Sizler tarafından iletilen okullarımızda ve Rehberlik Araştırma Merkezlerimizdeki ihtiyaçlar İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz tarafından tekrar incelenecek. Alanın doğru yönetilmesi için işin en başından iyi planlanması, iyi bir tespitle analiz edilmesi gerekiyor. Velilere de hassasiyetle yaklaşılmalı. Onlar zaten zorlu bir hayat yaşıyorlar. Kendilerine göre en doğru ve kolay çözümün peşinde olabilirler. Onları doğru yönlendirmeliyiz.” diye belirtti.  

Edremit, Gönen ve İvrindi İlçelerinde yeni yatırım planlamaları gerektiğini dile getiren Vali Şıldak, “Bu İlçelerimize yeni okullar kazandırılması gerektiğini toplantımızda görmüş olduk. Bandırma İlçemizde bitmeye yakın olan bir anaokulumuzla birlikte toplam 4 yeni anaokulumuzla bu alanda epey mesafe almış olacağız. Özel eğitime yöneltilmesi gereken tek bir çocuğun bile dışarıda bırakılmaması ve en doğru kuruma yönlendirilmesi vicdanen de sorumluluğumuz. Özel eğitim; İlimizin gündeminde daha çok üzerinde duracağımız, takip edeceğimiz ve destekleyeceğimiz bir alan olacak. Hassasiyet taşıyan bu konuda çocuklarımızın topluma kazandırılması, ayakta durabilmesi ve velilerin desteklenmesi için gayretli çalışmalarınızı eksik etmeyin. Biz de İlimizdeki karar mekanizmaları çerçevesinde bu desteği canlı tutacağız. Hepimizin çok dikkatli olması ve çok hassas çalışması gerekiyor.” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2022, 13:08

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER