‘TÜRKİYE İÇİN YEŞİL MUTABAKAT BİR ZORUNLULUK’

‘TÜRKİYE İÇİN YEŞİL MUTABAKAT BİR ZORUNLULUK’

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN’DAN İKTİDARA ÇAĞRI:

‘PARİS İKLİM ANLAŞMASI’NI MECLİS’TE ONAYLAYALIM’

‘BU KONU; SİYASET VE PARTİLER ÜSTÜ BİR KONUDUR’

‘TÜRKİYE İÇİN YEŞİL MUTABAKAT BİR ZORUNLULUK’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasını onaylamayan 6 ülkeden biri; G20 ülkeleri arasında ise tek ülke olduğunu belirterek, “Bu konu siyaset üstü, partiler üstü bir konudur” dedi. CHP’li Akın; yeşil mutabakatın ise Türkiye için bir tercih değil, zorunluluk olduğuna işaret etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Meclis’te düzenlediği basın toplantısına TBMM’nin açılışının 101. yıldönümü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak başladı.  Çocukların Türkiye’nin geleceği olduğunu vurgulayan CHP’li Akın; iktidara Paris İklim Anlaşmasını Meclis’te onaylama çağrısında bulundu. CHP’li Akın; şunları ifade etti:

“Dünya’da Paris İklim Anlaşması’nı onaylamayan 6 ülkeden biriyiz. Şu anda; Eritre, Irak, İran, Libya ve Yemen ile aynı kategoride bulunuyoruz. Ayrıca, G20 Ülkeleri arasında Paris İklim Anlaşmasını dikkate almayan tek ülkeyiz. Bu durum ülkemize yakışmıyor.”

Türkiye’de karbon emisyonunun yüzde 70’den fazlasının enerji kaynaklı olduğunu söyleyen Akın, Türkiye’nin ABD’de yapılacak İklim zirvesine Paris İklim Anlaşmasına onay veren bir ülke olarak katılması gerektiğine işaret etti. CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Paris İklim Antlaşmasını Meclis’te bir an önce onaylamalıyız. Bu konu siyaset üstü partiler üstü bir konudur. Türkiye’nin geleceği için yarınları için kaçırmaması gereken bir zorunlu dönüşüm var: Yeşil mutabakat! Yeşil dönüşüm! Türkiye yeşil mutabakatın dışında kalmamalıdır.”

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ YEŞİL MUTABAKATI CHP YAPACAK!

Türkiye dinamiklerine özgü yeşil mutabakatı CHP’nin yapacağını kaydeden CHP’li Akın, şunları ifade etti:

“Kendi enerjisini üreten evler, köyler, mahalleler, sanayi bölgeleri oluşturmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde makine parkı üretimi için çalışmalar yapacağız. Türkiye için düşük karbonlu kalkınma stratejimizi hazırlarken; mevcut termik santralleri ve kömür üzerindeki istihdamı mağdur etmeden; eski teknolojiye sahip, halk sağlığını ve çevreyi tehdit eden, verimli üretim gerçekleştiremeyen mevcut termik santraller gözden geçirilecek ve yol haritamızı yeşil dönüşümle uyumlu olarak hazırlayacağız. Yeşil dönüşüm bir tercih değil, zorunluluktur. Eğer ülke olarak bu konuda harekete geçmezsek; Avrupa ithal edilen ürünlere “sınırda karbon düzenlemesi” ile vergi getirecek ve Türkiye bundan olumsuz etkilenecektir. Bu dönüşüm olmazsa Türkiye’nin karşılaşacağı yıllık maliyet yaklaşık 2 milyar Euro olarak hesaplanıyor. AK Parti iktidarının yaptığı eksik, yetersiz kalkınma ve enerji politikaları yerine dünya ile uyumlu olan yol haritalarını Biz belirleyeceğiz. Türkiye’nin yeşil mutabakatının mimarı CHP olacaktır. Türkiye’nin yeşil dönüşümü CHP yapacaktır.”

 

(Sizden Gelenler)

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER