Ustalık Döneminde Sındırgı Altın Çağını Yaşıyor

Ustalık Döneminde Sındırgı Altın Çağını Yaşıyor
 
 
Ustalık Döneminde Sındırgı Altın Çağını Yaşıyor
Jeotermalle Hayat Bulan İlçe Sındırgı
2004 yılında termal turizm ve tarımla kalkınma olarak belirlenen hedefler doğrultusunda yürütülen çalışmalar ile Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş Balıkesir’in Sındırgı ilçesini parlayan bir yıldız haline getirdi.
İlçe merkezine jeotermal enerjinin ulaştırılması, termal turizm bölgesi ilan edilmesi ile termal tesislerin çoğaltılması, ulaşım, tarım alanında yapılan reform niteliğindeki çalışmalar ilçenin kaderini değiştirdi. İlçenin dışarıya olan Balıkesir – Manisa gibi bağlantı yollarının yapılması ile ulaşımın kolaylaşması ilçeye gelen ziyaretçi sayısını arttırdığı gibi, üretilen ürünlerin pazara olan nakliyesini de kolaylaştırdı. Tarımsal alanda ise en büyük yatırım her kırsal mahalleye gölet çalışması ile başlatılarak sulu tarıma geçildi. Bu sayede ürün çeşitliliği arttırılarak ekonomik kazanç da arttı. Sulu tarım sayesinde Sındırgı ürün kalitesinin yüksek olması ile kornişon salatalık üretiminde birinci sıraya yerleşti. Kırsal mahalle yollarındaki sorun %85 oranında çözüldü. Çocuk parklarından, halı sahalara, çok amaçlı salonlara kadar ulaşım, sağlık, tarım gibi alanlarda Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımları ise Sındırgı belediye başkanı Ekrem Yavaş döneminde gerçekleştirildi.
 7 yıldır kullanılan “ ucuz ve çevreci “ jeotermal enerji ile ısınan konut sayısı 5000’e ulaştı. Vatandaşların 30 yıllık hayali olan ve 2009 yılında başlayan çalışmalar neticesinde 23 kilometrelik ana boru isale hattıyla ilçeye getirilen kaynağında 98 derece sıcaklığındaki termal su, vatandaşlara büyük kolaylık sağlıyor.
İlçe merkezinin ısıtılmasında kullanılan ve ikinci ısı merkezinden çıkan deşarj suyu Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleri ile kaynağında 37 derece termal suya sahip Emendere bölgesine ulaştırılarak, sıcak ve soğuk termalin bir arada bulunduğu bir sistemle örnek proje olacak.
“ Jeotermal Temiz, Çevreci ve Ucuz Isınmanın yanında İstihdama da katkı sunuyor “
Termal kaynakların sadece ısıtma değil, termal tesisler, kurutma tesisi, sera vb. projelerle verimli kullanılması istihdamın artmasını da sağlıyor. Jeotermal enerjinin kullanılması ilçe genelinde yapılan yatırımlar, etkinlikler ve her platformda gerçekleştirilen tanıtım çalışmaları ve “ Doğal Şehir” unvanı ile de birleşince ilçenin emlak değeri de her geçen gün daha da artıyor. Aynı zamanda turizmin de artmasına olanak sunuyor. Düne kadar konaklama imkânı olmayan Sındırgı ilçesinde bugün 1200 yatak kapasitesi ve beş yıldız statüsünde termal tesisler mevcut.
“ Tarımı da Teşvik Ediyor, BALKURU ürünleri Türkiye’nin dört bir yanında satışa sunuluyor”
Doğanın sunduğu Jeotermal Kaynağın her alanda verimli bir şekilde kullanılarak israf edilmemesi gerektiği düşüncesi ile hareket edilen proje kapsamında ilçe ısıtması, termal tesislerde kullanımın yanı sıra tarım alanında da değerlendirilmesi adına çalışmalar artarak devam ediyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, GMKA, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile bölgenin ilk Jeotermal Sebze ve Meyve Kurutma tesisi de Sındırgı’da faaliyete başladı. Tesis çevreci enerji ile doğaya saygılı olduğu, istihdama katkı sunduğu gibi, tarımla uğraşan bölge halkına da katkı sunuyor. Bölgede yetişen sebze ve meyveler bu tesiste kurutularak ihracata konu olacak raf ömrü uzun ürünlere dönüştürülüyor. BALKURU kuru meyve adıyla Sındırgı’nın doğal ürünleri Tarım Kredi Kooperatif Marketleri başta olmak üzere, çeşitli noktalarda perakende satış imkânının olduğu gibi, toptan siparişlerle ihracata konu olarak ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Aynı zamanda 1000 metrekarelik örnek Jeotermal Sera projesi de tamamlanmak üzere.
“ İDA MADRA Hisaralan Jeoparkı Doğal Oluşumları İle Türkiye’de Tek”
Jeotermal kaynakların yeryüzüne çıkışı esnasında oluşan milyon yıllık oluşumlar, Dünya’da nadir görülen ve Türkiye’de tek olan yaşayan canlı dikitlerin bulunduğu alan Jeopark alanı ile UNESCO’ya aday.
Türkiye’nin tek canlı dikitlerinin bulunduğu bölgeye proje kapsamında ahşap yürüyüş yolları ve müze kurularak bölge turizme kazandırılacak. Bölgede yer alan sıcak su çıkış kaynakları, canlı ve cansız dikitler Balıkesir Üniversitesi öğretim görevlisi Erdal Gümüş ve beraberindeki heyet tarafından numaralandırılarak kayıt altına alındı. Bölgede Balıkesir Büyükşehir belediyesi ve Sındırgı Belediyesi tarafından temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Termal tesislere giden sular kapalı sisteme alınarak, çevre kirliliği ve su israfının da önüne geçilmiş olundu.
Başkan Yavaş AK Belediyeciliği İlmek İlmek İşliyor
Doğal şehir unvanı ile son günlerde adından sıkça söz ettiren Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Cumhuriyet tarihinin en önemli yatırımlarını kazandıran belediye başkanı Ekrem Yavaş her köşesine kazandırdığı ayrı bir hizmet ile AK belediyeciliği ilmek ilmek işlemeye devam ediyor.
Ulaşımdan, sulamaya, eğitimden, sağlığa, gençlik ve turizm yatırımlarına kadar her kategoride ayrı bir çalışma ile ilçe adeta şantiye alanına dönen ilçe yatırımların meyvesini toplar durumda. Devam eden çalışmalar ilçeye vizyon kattığı ve birçok problemi çözüme kavuşturduğu gibi aynı zaman da istihdam ile bölge ekonomisine de katkı sağlıyor.
Bir Uçtan Bir Uca Aralıksız Hizmet
Mahalle muhtarları ve vatandaşlarla sürekli istişare halinde bulunan Sındırgı belediye başkanı Ekrem Yavaş 75 mahalleye eş zamanlı talep ve istekler doğrultusunda hizmet götürebilmek adına çalışmalarını sürdürüyor. Siyaseti de iyi okuyan başkan Yavaş devlet, büyükşehir ve belediye işbirliğini, kamu kurum ve kuruluşları ile tam uyum içerisinde çalışmayı sağlayarak adeta ilçede yeni bir çağ açıyor.
Merkezinden kırsalına ekipler dur durak bilmeden çalışmalarını sürdürüyor. Kırsal da yol ve gölet çalışmalarına ağırlık verilirken, ilçe merkezindeki jeotermal, asfalt ve turizm yatırımları dikkat çekiyor.
Hizmette Çığır Açtık
 
2004-2009 yılları arasında stratejik planlarını hazırlayarak ilçenin kaderini değiştirecek projelerin temelini atan başkan Yavaş 2014 yılından bu yana hizmet bayrağını zirveye taşıdı. İlçenin en önemli hayali olan Jeotermal enerjiyi ilçe merkezi ile buluşturan başkan Yavaş alt yapıdan, ulaşıma, gönül belediyeciliğinden, sağlığa kadar birçok alanda sorunları ortadan kaldırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı sosyal belediyecilik anlayışını da ilçenin her köşesine yayan başkan Yavaş vatandaşların mutluluğuna ortak oldu.
Hükümet, büyükşehir destekleri ve belediye bütçesinin verimli kullanılması ile ilçeye yaklaşık 1 milyarlık yatırım kazandırıldı. Yer altı sorunlarının ortadan kalkması ile birlikte çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmaları hız kazandı.
İlçe merkezi ve sanayi sitesinde Büyükşehir belediyesi ile gerçekleştirilen sıcak asfalt ve çevre düzenleme çalışmaları şehir vizyonu yarattığı gibi, vatandaşlardan da tam not aldı.
Merkezinden kırsalına kadar 75 ayrı noktaya hizmet götüren Sındırgı Belediyesi ilçede altın çağı yaşatıyor.
İstihdama ve bölge ekonomisine katkı sağlayacak Jeotermal Sebze Meyve kurutma tesisi, Çamlık Yaşam Alanı, şehir içi ve sanayi sıcak asfalt çalışmaları, Atatürk Stadyumu UEFA standardında suni çim yapımı, Jeotermal Kapalı Yüzme Havuzu, Jeotermalle ısınmada ikinci bölge bağlantı çalışmaları ve ısı merkezi çalışmaları, Sındırgı – Akhisar karayolu yapımı, çevre yolu aydınlatma çalışması, yeni devlet hastanesi, KOCAHAN, Cumhuriyet ortaokulu, kaymakamlık lojmanı, Türk hamamı, Geleneksel Spor Dalları Merkezi, Kışla Millet Bahçesi gibi ilçenin farklı noktalarında devam eden çalışmalar ilçeyi şantiye alanına çevirdi. 
Ustalık döneminde 3 yılı geride bıraktıklarını ve sayısız projeye imza attıklarını belirten Başkan Yavaş “ Sındırgı doğal bir şehir. Nüfus açıdan küçük olması ve gelirinin olmaması da hizmet etmek de güçlük oluşturuyor. Ancak AK belediyecilik demek hizmet demek. Bizlerde hükümetimiz, büyükşehir belediyemiz ve kamu kurum ve kuruluşları ile koordineli çalışmamız sayesinde ilçemizde dev yatırımlara imza attık. Bizler vatandaşımızı memnun edecek her projenin arkasındayız. Rabbim nasip etti bu memlekete hizmet etmeye devam ediyoruz. İnşallah hükümetimizin desteklerini, büyükşehir yatırımlarını ilçemize kazandırmaya devam edecek, yapılan onca yatırımı ekonomik kazanca çevirmeye devam edeceğiz. Sındırgı artık eski Sındırgı değil. Kaybettiği değerleri geri kazanan, herkes tarafından bilinen ve tercih edilen bir yer. AK Parti demek hizmet demek, gönüllerde yer etmek demektir. Biz de bu memlekete gönülden sevdalıyız.”
 
Kadınlara ve Gençlere Yönelik Projeler Ön Planda Tutuluyor
 
Gençlerin daha güzel ortamlarda eğitim alması, kurslarla kendilerini geliştirmesi adına birçok proje hayata geçirildi. Fiziki hizmetlerin yanısıra Sındırgı Belediyesi Eğitim Merkezi ile hem gençler sınavlara hazırlanıyor, hem de farklı aktivitelerle hayata hazırlanıyor.
Kadınları istihdama ve sosyal hayata kazandırmak adına açılan Akpınar Yaşam Merkezinde ise 600 üyeye ulaşıldı. PTT Genel Merkezinin Türkiye geneli kadınlar günü hediyelerini Sındırgı’daki kadınların üretmesini, doğal yöresel ürünlerin olmasını talep etmesi ile birlikte her ev bir fabrikaya döndü, kısa bir süre içerisinde siparişler teslim edildi. Bu sayede hemen hemen her evde farklı bir mutluluk yaşandı. Diğer siparişler için kadınlar üretime hazır. Toplu siparişlerin yanı sıra satış ofisi ve online satış ile kadınların ürettiği doğal, yöresel ve hikayesi olan ürünleri satın alma şansına sahipsiniz.   
 
Yeni Projelerle Birlikte Geleceği İnşa Etmeye Devam Edeceğiz
 
“Birlikte Geleceği İnşa Ediyoruz” sloganı ile çalışmalarını başlatan başkan Yavaş projelerini gerçekleştirirken istişare toplantıları, esnaf ve vatandaş ziyaretlerinde vatandaşların görüş ve önerilerini ön planda tutuyor. Hizmetleri yakından takip eden başkan Yavaş vatandaşların mutluluğuna ortak oluyor, acılarını paylaşıyor.
 
“ Jeotermal Enerji ile Doğal Şehir Kavramı Birbirini Tamamlıyor, Yeni Yatırımlarla İlçeyi Büyütmeye Devam Ediyoruz. “
Doğal şehir demek “ İnsanı, doğası ve tüm kaynakları doğal olan demektir.” Şeklinde konuşan başkan Yavaş “”  İlçemizde istihdamı arttırmak, yıllanmış sorunları çözüme kavuşturmak ve Termal Turizm ile gelişme yolunda önemli bir yol kat ettik. Geriye dönüp baktığımızda sayısız hizmetlerle dolu başarılı bir çalışma tablosu görüyoruz. Bu başarıların verdiği gurur ve mutlulukla artık geleceğe daha büyük bir umutla bakıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar gösteriyor ki; Sındırgı yüksek potansiyele sahip bir ilçe. Biz de hizmetlerimizi çok yönlü olarak sürdürmeye çalışıyoruz. İlçemizde yer altı çalışmaları başta olmak üzere, fiziki sorunları çözüme kavuşturduk. Ulaşımda tarihin en büyük yatırımını yaparak ilçemizin pazara ulaşımını kolaylaştırdık. Şimdi çehremize yeni bir imaj kazandırıyoruz.  Bu sayede ilçemize gelen ziyaretçiler; istihdamın artmasına, esnafımızın ekonomik kazanç elde etmesine ve yeni tesislerin açılmasına olanak sağlıyor. Bugün görüyoruz ki Türkiye’nin her yerine gönderdiğimiz, hatta ihraç ettiğimiz BALKURU adında bir ürünümüz var. Tarıma destek dediğin, istihdamı arttıracak projeler de ancak böyle olur. Jeotermal Kurutma tesisimizde çiftçimizin ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüşüyor, marketlerde tüketiciyle buluşuyor. Sındırgı’da turizm dedik, termal turizmin parlayan yıldızı haline getirdik. Her alanda farklı etkinliklerle, etkinlikler kenti haline getiriyoruz, her geçen gün daha fazla ziyaretçiyi ağırlıyoruz.
Bizlere verdiğiniz sorumluluğun bilinciyle gece gündüz demeden Sındırgımız için çalışmaya devam ediyoruz. İlçemizin geleceğini şekillendirecek, vatandaşımızın hayatını kolaylaştıracak ve yaşam kalitesini arttıracak birçok projeye imza attık. 2004 yılında kurduğumuz hayalleri gerçekleştirmenin mutluluğunu ve verdiğimiz sözleri tutmanın gururunu yaşıyoruz. Hayata geçirdiğimiz projelerle artık ilçemiz geleceğe umutla bakıyor. Bu güne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. Yeni projelerimizle daha güzel bir Sındırgı’yı inşa edecek, vatandaşlarımızın ekonomik açıdan da daha fazla kazanç elde etmesini, istihdamın arttırılmasını sağlayacağız. İlçemizde her alanda doğallığa önem veriyoruz. Doğamıza ve çevremize sahip çıkıyor, doğal kaynaklarımızı da en verimli şekilde kullanıyoruz. Rabbimin en büyük nimeti bizlere sunduğu Jeotermal Enerji. Biz de bu kaynağı ısıtmadan, tarıma, termal tesislere kadar her alanda değerlendiriyor, ilçemizi büyütmeye geliştirmeye devam ediyoruz. Jeotermalle büyüme ve kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda ilçemiz 10 milyon dolarlık bir yatırım kazandırmış olduk. Devletimizin yatırımları, kamu kurum ve kuruluşları işbirliği ile vatandaşlarımızın da desteğini arkamıza alarak Jeotermalle büyüyoruz. Termal Turizmle büyümeyi hedefleyen stratejik planlarımızda vatandaşlarımızın hayallerini bir bir gerçekleştirdik. Gecemizi gündüzümüze katacak bu şehir için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” Dedi. 
Örnek Alınan Bir İlçe Haline Geldik
Sındırgı ilçesi gerek termal turizm alanında, gerekse istihdama yönelik yaptığı çalışmalarla örnek bir ilçe halini aldı. Özellikle kadınları istihdama kazandırmak, sosyal hayatta varlıklarını güçlendirmek adına yapılan projeler, turizmi canlandırmak adına hayata geçirilen hikâyesi olan işler birçok belediyeye de örnek olmaya devam ediyor. Yerel yönetimlerde planlamanın nasıl yapılması gerektiği, samimiyet ve şeffaflık ilkesinden ödün vermeden nasıl yönetilmesi gerektiği bir kitap haline geliyor.
Etkinlikler Kenti Olmaya Aday
Her ay farklı bir etkinliğin gerçekleştiği Sındırgı ilçesinde alternatif etkinlikler ile doğa, kültür ve tarih severler bir araya geliyor. Eylül ayının ilk haftasında gerçekleştirilen her günü sanat dolu, doğallığın ve samimiyetin ön planda tutulduğu Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri başta olmak üzere, trekking rotaları ve hafta sonu etkinlikleri, Mayıs ayında gerçekleştirilecek Uluslararası Atlı Okçuluk Festivali, Mayıs ayında gerçekleştirilen Yaylabayır Kamp, Karavan Festivali, Yüreğil kornişon festivali, Ekim ayında gerçekleştirilen OFF Road festivali, Temmuz ayının  ilk haftası gerçekleştirilecek Gökyüzü Gözlem Şenliği, bir sezonda iki güreş Yağcıbedir ve Yüreğil yağlı güreşleri, paraşüt atlama, bisiklet turları, konserler vb. birçok etkinlikle her kesimi kucaklıyor.

(Bekir Terzioğlu)

Bekir Terzioğlu

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160