Burhaniye de damada Çin işkencesi

Burhaniye de damada Çin işkencesi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, dünya evine giren damada arkadaşları tarafından saatlerce eziyet çektirildi. Yörede sağdıç kavuşturma olarak adlandırılan gelenek gereğince damada altın takan ve cebine para koyan arkadaşları zorla

çilolata yedirirken başına çiçeklerden taç taktı, etek giydirdi, başına eşarp  bağladı ve yüzüne tencere karası sürdü.

İlçeye 9 kilometre uzaklıktaki Dutluca köyünde Aysel Kaçar ile dünya evine giren Hasan Yılmaz,  sağdıç kavuşturma geleneği yüzünden arkadaşlarının eziyetine maruz kaldı. Damadın kafasına çiçekten taç takan arkadaşları, bir taraftan da etek giydirdi ve başına  yemeni bağladı. Bununla da yetinmeyen gençler damadın yüzüne tencere karası  sürdü. Bir taraftan bunlar yapılırken, damadı kaçırma girişimleri de yaşandı. Yakınları damadı sıkı sıkı tutarken, gençlerin kaçırma girişimleri de başarıya ulaşmadı.  Damada yapılan  geleneksel eziyet bir saat sürdü. Sağdıç kavuşturma etkinliğinin n ardandan gelin alma yapıldı ve oyunlar oynandı.

RÖP.ABDURRAHMAN TAŞKÖPRÜ( 2.04)” Bu gün bir düğünü daha bitirdik. Damadımızı bir güzel boyadık. BU köyün geleneklerinden adetimiz icabı damadı sağdıçlara vermedik. Bekçiliğini yaptık”

RÖP.ALİ ATICI(2.29)” Ondan sonra yüzlerini filan siyah yüzlerini boyadılar Ondan sonra etek giydirdiler. Gene eşarp filan kafasına eşarp taktılar. Geleneğimiz bu gün de devam etti. Şu anda da gelin alma merasimine gideceğiz. Gelin almak için gideceğiz.”

RÖP.KÖY MUHTARI HÜSNÜ KAYA(3.11)”Köyümüzde sağdıç kavuşturma geleneği devam etmektedir. Damadın akrabaları damadı tutar. Bunun arkadaşları sağdıçları da bunun ayakkabısını bir eşyasını almaya çalışır. Bu senelerden beri devam eden gelenektir. İşte damadın akrabaları sağdıçların elini yüzünü karalar. Bazen suyu çıksa da bu devam etmektedir. Böyle sürüp gidiyor. Değişik değişik adetlerimiz var. Devam ediyor böyle”

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER