Trafk kazaları ve yol hipnozu

Trafk kazaları ve yol hipnozu

TRAFİK KAZALARI VE YOL HİPNOZU

1972 yılında Oyak-Renault fabrikası görevimde ilk olarak KALİTE-EMNİYET KEMERİ VE YOL HİPNOZUNU önemli bir konumda FRANSIZ eğitmenlerim ısrarla öğretmişti.

O yıllarda Murat-124 ve Renault TS (Taksi ) ile tanışanlar henüz araçlarında Emniyet kemeri yoktu ve ciddiyetini bilmeden Fransızların SW araçlarında sarkan siyah kumaşların görevine henüz karar veremiyen bir toplumduk.Yaşamayı bir hareketimize baktığını halen alğılamıyan, araç sinyallerindeki kemer tak komutuna direnen veya kemer yuvasına susması için başka önlemler alan bir milletiz.

KALİTE konusunu hiç yorumlamak istemiyorum konu maddi imkanlar ile Nasrettin Hoca fıkraları karışımı gidiyor……

Fakat YOL HİPNOZU  havaların iyi olmasıyla seyahat anıları başladı ve her gün basının bir bölümü Trafik kazaları ile 3. sahifelerini boş bırakmıyorlar. Tıp dostlarım, Trafik Dostlarım ve Fransız hocalarımdan anılardan dilim döndüğünce ve bir örnekle başlamak istiyorum.

Fransız ile göreve çıktığımız günler ,Araç içinde ilk önce KEMER takma işlemini uygular.biz beklesek bile aracın kontağını asla çevirmezdi. Aynı araçta veya iki araç kendisini takip etmek kaydı ile yola çıktığımızda asla makas atmaz. Önüne geçmez ve kesinlikle 2 saat dolunca emniyetli bir duruş ile ,araçtan iner ve en azından araç çevresinde bir iki tur atarak hava alırdık…

-HİPNOZ bir çok sürücünün bilmediği ve farkına varmadığı fiziksel bir olaydır. Türk halkı olarak ego kurbanıyız ne kadar hızlı gittiğimizle, hiç dinlenmeden yol aldığımızla övünç çıkartırız……

-Yola çıktıktan 2.5 saat(en geç) sonra YOL HİPNOZU etkisi başlar. Hipnoz olan sürücünün gözleri açıktır, fakat gözün gördüğünü Beyin kaydetmez ve analiz etmez(Bir nevi gözü açık uyku halidir.)

-Yol kenarında duran araca, Yolda lastik değiştiren insana, Önden giden Araca (Tır.Kamyon.Otobüs) ÇARPMA nedeni sebebi kesinlikle Hipnoz. Dur.

-Yol hipnozu başlama anı ve 15 dk. öncesine kadar olay ve şekilleri kişi kesinlikle hatırlamaz, kaç km.hızı vardı, önünde araç varmıydı,gibi konuları beyin analiz etmez ve bu nedenle 140 km. Veya daha yüksek bir hız ile çarpışma gerçekleşmiştir

-Yol hipnozundan korunmak için tıpkı Fransızların yaptığı gibi 2 saatte bir durmak. Araçtan inmek,yürümek,Çay veya kahve içmek çok önemli hayat kurtarır.(en azından su iç ve biraz yürü)

-Uzun yolda 4 saatten fazla araç kullanmak, artık yolu hiç hissetmeden otomatik pilota

 takılmış gibi gitmek çılğınlıktır.Kendiniz kadar. Yanınızdaki ve karşınızdakileride tehlikeye atıp hayatlarıyla oynuyorsunuz demektir.

--Yolda son 15 dk seyahatini hiç algılayıp, neleri gördüğünü anlatamıyorsan, kesin kazaya kucak açma saniyeleri içerisindesindir. Kendini ve yanındakilerini sonsuza götürüyorsundur.

-Bedenin rutin olarak alıştığı uyku saatlerinde yatak yerine direksiyon başındaysan ve özellikle geceleri   YOL HİPNOZU daha çok Olur. Otobüste yolcular uyurken,şöferi daha çok tetikler bu durum ,en güzeli,şöferi n konuşurken yola devamı daha emniyetlidir.

-Gözler açık ve Zihin kapalı, soruları duymayıp cevap vermiyorsa Hipnoz başlamıştır(Araç mesafe kuralları kontroldan çıkmıştır.)

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160