Deprem Gerçeğinle Yüzleşenimiz Varmı

Deprem Gerçeğinle Yüzleşenimiz Varmı

1999 VE 2022 GEÇEN 23 YILDA LAFLARDAN BAŞKA NE YAPILDI DERSEM….??? YÜZLEŞELİMMİ…?

Gazete başlıklarını dün gibi hatırlıyorum….Türkiye büyük bir felaketi yaşıyor.gecenin sessizliğinde ağırlıkla Marmarayı vuran deprem nedeniyle insanlarımız uykularının en derin yerinde azraile yakalandı.Gece 03.00 ve 7 şiddetinde deprem. Sonuç 18.773 ölü ve 133.00 0 yıkılan bina,Kızı,laydan çadır kentler,YASTAYIZ,…..(SONRAKI YILLARDA BİR ÇOK YENİ ÖRNEKLER YAŞADIK AMA …..???)

GAZETE BAŞLIKLARINDAN BAZI ÖRNEKLER BUGÜNE IŞIK TUTARMI ACABA…..

BİRLİKTELİK ZAMANI..Türkiyenin yüreğini sarsan deprem felaketin acılarını giderek katlanılmaz boyuta ulaşıyor.Enkazların altında çıkarılan cesetlerle birlikte yeni bir “DRAM”ortaya çıkıyorAncak felaketin yaralarını ulusça sarma çabası ,yıkılan yüreklere direnç sağlıyor.

ARTÇI GÜNLER….Yetkililer bundan sonraki artçı depremlerin bazılarının şiddetinin yüksek olabileceği yönünde uyarılarda bulundu.

DEPREME ALIŞMAMIZ GEREKİR…Deprem sonrası stres yönetimi şart.İnsanlarımızda depresyon,huzursuzluk,uykusuzluk,madde alımında.sigara tüketimi artış,kas ağrıları,iştahsızlık.uykusuzluk gibi önemli değişiklikler gündeme gelir.

BİR DAHA YAŞAMIYALIM.. Marmara bölgesini yerle bir eden depremin üzerinde 23 YIL geçtiği halde yaralar sarılmaya, BİNA TAMİRATLARI devam ederken ,insanların ruhsal sorunları çözümlendimi.

DERSİMİZ PSİKOLOJİ….Okul çağı çocukların psikolojik sorunlarını atabilmeleri için öğretmenlerimiz eğitiliyor,Seyyar otobüslerimizle deprem anı yaşama bilgileri festival eğlencesi şeklinde veriliyor ama sonrası……………….

EMEKLİ OLDUGUM yıllardayım ve bir özel şirkette görevli ve KENT KONSEYİNDE(yeral gündem 21) önemli bir görevim yanı sıra BURSA-2000 gazetesinde köşe yazarı ve BUFSAD Derneğim Fotoğraf çalışmalarım nedeniyle,Şirket yönetimin hoş görüsü ve yardımları nedeniyle 3 ay deprem bölgesinde kaldım.Cesetlerin çokluğu ve kokuları,Binalardaki yıkım özellikleri.Erzak dağıttım,Psikoloklarla çalışmalar,Basın fotoğraflarıyla Serğiler açtım buruk ve hüzünlü ğünlerin her saniyesini yaşadım.Çekilen en büyük acılar,insanın yüreğinde kendi yaşamında hissettiği acılarmış.Asla paylaşılamıyor ve acısı ikinci kişi tarafından aynı ölçüde hissedilemiyor.Bir antideprasan ve terapi ile tamamen yok edilemiyor.sadece külleniyor….Kent konseyinde ve Fotoğraf sergilerimde o anları anlatırken ısrarla EVLERİN TIPKI OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ GİBİ TEK TEK DAYANIKLIK RUHSATININ ÇIKARTILMASINI ve önlem alınmasını önermiştim.23 yılda sadece Kentsel dönüşüm kelimesini ve İstanbul,da RANT bölgeleri ve Varoşlara bir kazma dahi vurulmadığı bilgilerini veya uyanık mütahitler tarafından zordurum,da kalan maddi çıkmazdaki insanlarımızın isyanlarını Televizyonlardan seyrederken halen 1999 yılının acılarını yüreğimde hissediyorum…..

YAŞIM 72 OLUNCA ,ERZİNCAN,DİNAR,ADANA,CEYHAN GEÇMİŞTEN DEPREM ANILARI …MARMARA DEPREMİ VE 2020 DEPREMLERİ ÇOK ŞEY ANLATIYOR FAKAT,FOTOĞRAFLARI İNCELERSEK HİÇ FARK YOK(yıkıntı ve hüzünlü bakışlar aynı),DEPREM BİLİMCİLER ÇOK BİLGİ VERİYOR AMA GERÇEKLERDEN DEĞİŞİN NE VAR……PROJELER,DENİZ VEYA DERE KUMU,PARASAL SORUNLAR,DERE YATAKLARINDAKİ BİNA YAPIMLARI,KAÇAK EVLERE VERİLEN AF KANUNLARI,YATAY YERLEŞİM,DİKEY YERLEŞİM,TÜRKİYENİN BİR ÇOK BÖLGESİ FAY HATTINDA.MARMARA DENİZİNDE ŞİDDETLİ BİR FAY KIRILMASI BEKLİYORUZ,…gibi yüzlerce konuşma başlıkları sonrası ALLAHA kalmış.

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER