Herkes “Mavi Tik” Peşinde

Herkes “Mavi Tik” Peşinde

Herkes “Mavi Tik” Peşinde

Google ve Facebook dinamiklerinin doğru kullanılmasının özellikle kurumsal şirketler üzerinde olumlu dönüşler sağladığı günümüzde, kişisel sosyal medya hesaplarında da bir “mavi tik” furyası yaşanıyor. Hesap sahiplerinin “Tanınmış kişi” olarak kabul edilmesini sağlayan bir “Mavi Tik” veya diğer ismiyle “Mavi Rozet”i almak ise uzun uğraşlar ama bir o kadar da profesyonel bir hazırlık süreci gerektiriyor. 

Google ve Facebook’un Türkiye’deki kurumsal partnerlerinden biri olan Dijital Pazarlama ve İletişim Uzmanı Hale Kaplan, “Mavi Tik” konusunda çok fazla bilgi kirliliğinin oluştuğuna dikkat çekiyor. Dijitalin gelişmesiyle birlikte markaların ve kişilerin bu platformların dinamiklerini doğru kullanarak pazarlama ve reklam alanında başarılı çalışmalar yapabildiğini belirten Hale Kaplan, markalarda ve kişisel hesaplarda da “Mavi Tik”in bir prestij olarak öne çıktığını belirtiyor. 

Şirketlerden çok influencer’la başlayan kişisel “Mavi Tik” merakının sokaktaki insanların bile hedefinde olduğunu söyleyen Hale Kaplan, “Mavi Tik, sosyal medya platformlarının, şirketler ve popüler halk figürlerinin adına açılan hesapların gerçek ve güvenilir olduğunu vurgulamak adına bulduğu bir çözüm. Ancak, şimdilerde bu konu kişisel bir gösteriş ölçütüne dönüştü” dedi.

Takipçi değil, üretmek ve konuşulmak önemli

Hale Kaplan, çok takipçinin olmasının veya ünlü olmanın “Mavi Tik” için yeterli olmayacağını belirtiyor. Yapılan pek çok başvurunun olumsuz sonuçlandığını hatırlatan Hale Kaplan, “Çok az sayıda takipçisi olan bir hesaba sahip müşterimiz için başvurumuz olumlu sonuçlanmıştı. Hangi konuda ünlü bir figür olduğunuza göre değişir ama basında ya da müzik platformlarında sıkça yer almış, ortaya birkaç eser koymuş olmak önemli. Bazen birçok kriteri tamamlamış olsalar da, gözden kaçacak küçük detaylar karar vericiler için önemli bir kriter oluyor. Platform sizden, verdiğiniz bilgiler ve hakkınızda sunduğunuz tüm dokümanların net olmasını bekler. Burada profesyonel destek alınması çok önemli” diyor.

Mavi tik dolandırıcılarına dikkat

“Mavi Tik”in satılan bir şey olmadığını ve bu konuda artan dolandırıcılara da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Hale Kaplan, şöyle devam etti;
“Bu konuda çok fazla insanın istismar edildiğini duyuyoruz. Ve son zamanlarda oldukça fazla hesabın kapatıldığı da biliniyor. Mavi Tik sahibi ve Instagram logolu bir hesap ile DM üzerinden irtibata geçip platform için çalıştıklarını söyleyenler telif haklarının ihlal edildiğini ve gerekli bilgilerin sağlanmaması halinde profilin kalıcı olarak silineceğini söyleyip tehditle çıkar sağlıyorlar. Biraz incelediğimizde özellikle yabancı haber kaynaklarında bu yolla çok sayıda ünlü uluslararası spor malzemeleri ve alkollü alkolsüz içecek markalarının, ünlü sporcuların Mavi Tik’li hesaplarını kaybettiklerini ve bu hesapların, müşterime mesaj yollayan dolandırıcı hesaplara dönüştüğünü öğrendik. Bazı hesaplar ise size ait hesabı çalıp bir miktar para karşılığında size hesabınızı geri vermekle de tehdit edebiliyor. Maalesef ki, yabancı kaynaklarda bu kimlik avcılarının arasında çok sayıda Türk’ün olduğunda dair önemli kanıtlardan ve ekran görüntülerinden bahsediliyor. Böyle bir durumla karşılaşanlar mutlaka profesyonel destek alarak hareket etmeli.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2021, 14:58
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160