Kazdağı Türkmenlerine İlği Lütfen

Kazdağı Türkmenlerine İlği Lütfen

Tanrıların dağı, İlk güzellik yarışması, Truva savaşı ve Homeros’un İLYADA destanındaki Bin Pınarlı ida. Türkmenlerin inançlarıyla SARIKIZ EFSANESİ’ndan dolayı KAZDAĞLARI ismini alarak 1726 m de her sene Ağustos ayının üçüncü haftası Ritüelleri nedeniyle kutsal hafta ve etkinlikleri “Yangın mevsimi diyerek izin verilmeyen Dördüncü senesindeyiz.

Hâlbuki Denizli’nin Beyağaç ilçesi orman sınırları içinde bulunan 2.300 m rakımlı Sarıdağ-Çiçek baba zirvesinde yer alan “EREN BABA” Ritüel etkinlikleri özel izinle yapılmakta geçen sene ortalama BEŞ BİN kişi ve 1000 araç katılıp 700 kurban kesilerek törenleri gerçekleştirilmiştir.

Kazdağı Milli park girişi 10 km. Kızılçam yanğın için en sorunlu ağaç bölgesine giriş serbest olduğu ve sonraki mesafe Karaçam ve yangına dayanıklı. Üstelik Türkmenlerin çadır kurduğu “KARTAL ÇİMENİ-SARIKIZ YAYLASI” tamamen kıraç ağaç olmayan bir bölge oluşu nedeniyle bu sene 2024 yılı özlemlerine kontrollü izin vermeleri seslerini duyurma amacıyla bu Zirvede geçen anıların Belgesel Fotoğraf sergisi Milli Park Alan Kılavuzu ve Fotoğraf sanatçısı Haşmet demirbil ve Ressam Minyatür sanatçısı Olcay Kıncay tarafından Resim-Fotoğraf kardeşliği olarak bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir(AYVALIK-ORHAN PEKER SANAT GALERİSİNDE 2 ŞUBAT-18 ŞUBAT VE SEZONUN İLK KÜLTÜR ETKİNLİĞİ OLARAK).

Amaç bu sene Kazdağı Türkmenlerinin Agustos’un üçüncü haftası, Milli park alan Kılavuzlarının kontrolü ve Resmi imkânların hoş görü ile kullanılarak Bu kutsal haftanın değerlendirilmesi anında, Yanğın ve Endemik bitkiler kadar Yaşam hayvanların hiçbir zarar görmeyecek konumda iş birliğinin şimdiden planlaması amaçlanmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2024, 11:24

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER