TGC: İktidar basın kartıyla gazetecilik mesleğini denetleyemez

TGC: İktidar basın kartıyla gazetecilik mesleğini denetleyemez

TGC: İktidar basın kartıyla gazetecilik mesleğini denetleyemez

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Basın Kartı Yönetmeliği’nde son yapılan değişiklikle iktidara sınırsız yetki tanınmasının hukuka aykırı olduğunu açıkladı.

 

TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “Yönetmelikte yapılan değişiklikle iktidarın kimin gazeteci olacağına karar vermeyi hedeflediği vurgulandı. “İktidar gazetecilik mesleğini basın kartıyla denetleyemez. Basın kartı gazetecilik mesleğinin ruhsatı değildir” denildi.  Açıklamada şu görüşlere yer verildi.

 

https://www.tgc.org.tr/18-slider/2912

 

“Basın Kartı Yönetmeliği bir kez daha değişmiştir. Yönetmelikte bu kadar çok değişiklik yapılması ya da her iktidar değişikliğinde yeniden yönetmelik yayınlanması  hukuk güvenilirliği ilkesi ile bağdaşmamaktadır.

 

Yönetmelik değişiklikleri ile iktidar gazetecilik mesleğini kendi düşüncesi doğrultusunda;  düzenleme ve disiplin altına almaya çalışma geleneğini sürdürmektedir.  İktidar kimin gazeteci olacağına kendi karar vermeyi hedeflemektedir.

 

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun 4 Kasım 2020 tarihli ve YD İtiraz No:2020/471 sayılı kararı ile yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali sonucunda iktidar tarafından değişiklikler yapılmıştır. Ancak son yönetmelikte de aynı hukuki sakatlıklar sürmektedir.

 

Yönetmelik ile iktidara tanınan sınırsız keyfiyeti kabul etmek mümkün değildir. Basın kartı taşımak gazeteci olunduğu anlamına gelmemektedir. Bugün birçok çok basın kartı taşıyan gazetecinin, gazetecilik mesleğinin özüne  ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde yer alan ilkelere aykırı hareket ettiği de bir gerçektir. Son dönemde yaşananlar,  ortaya saçılanlar da bunu göstermektedir. 

 

Yönetmelikteki özellikle 25. Madde değişikliği ile Sürekli Basın Kartı  taşıyan meslektaşlarımızın basın kartlarının iptali tek taraflı bir komisyon incelemesi ile mümkün hale gelecektir. Bugüne kadar iktidarın kamu yararına olmayan faaliyetlerini haberleştirdiği için yüzlerce gazetecinin kartı iptal edilmiş, yine yüzlerce gazetecinin kartı ‘incelemede’ diyerek sahiplerine verilmemiştir.

 

Bugün uygulamada basın kartı taşıyan meslektaşlarımızdan çok daha fazla basın kartsız çalıştırılan muhabir, foto muhabiri ve kameraman bulunmaktadır.  Basın kartı gazetecilik mesleğinin ruhsatı değildir. Basın kartı gazetecilerin denetlenmesi amacıyla kullanılamaz. İktidarı bir kez daha Basın Kartı Yönetmeliği ile ilgili hukuka aykırı değişiklik yapmaktan vazgeçmeye, evrensel gazetecilik ilkelerine uymaya ve saygı göstermeye çağırıyoruz.”

 

 

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160