İvrindi Belediyesi'nden kültürel mirasa destek

İvrindi Belediyesi'nden kültürel mirasa destek

1237 numaralı nüfus defterine göre İvrindi’de yörükler, iskânları, kışlakları ve yaylakları, geçmişten günümüze yörede yaşayanların örf adetlerinin Mehmet Bilir tarafından kaleme alındığı “İvrindi’de Yörükler”  İvrindi Belediyesi tarafından kitaplaştırıldı.

Kitapta, İlçe ile ilgili bugüne kadar yazılmış tüm eserleri de inceleyerek, ilçe hakkında genel bilgilere, genişçe bir tarihçeye yer verilen eserde Osmanlı'da nüfus sayımlarından ve yörüklerin mecburi iskanlarından detaylı olarak bahsediliyor.

KÜLTÜREL MİRASIMIZI GELECEK KUŞAKLARA AKTARACAĞIZ

İvrindi Belediyesi’nin kültürel mirası gelecek nesile aktarılması adına yürüttüğü çalışmaların devam edeceğinin altını çizen Başkan Cengiz “ İvrindi Belediyesi olarak 2021 yılında “Kutsal Meslek Çobanlık” eserini Yüksek Ziraat Mühendisi Ali Mehmet Taluğ’un kalemiyle okurlarımıza sunmuştuk çok da beğenilmiş ve de okunmuştu. Yöremizde yaşamını idame etmiş çobanlarımızın kültürel değerleri kaleme alınmıştı. “İvrindi’de Yörükler” eseri de Mehmet Bilir hocamızın kaleminden kitaba dönüştürüldü. Bölgemizde yaşayan atalarımızın gelenek göreneklerinden, yaşam şartlarına,  konaklama şekillerine, eski köy isimlerinden hitap edilen isimlere kadar bir çok konu kaleme alındı. Vatandaşlarımız okuduğunda bir çok noktada ‘vay be’ diyerek şaşkınlığınızı gizleyemeyeceği anlar olacak. Sayın Mehmet Hocama bu nadide eseri ilçemize kazandırdığı için teşekkür ediyorum. Kitaptan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız İvrindi Belediyesi Millet Kütüphanesi’nden ulaşabilirler”

GÜZEL VE DEĞERLİ BİR ESER OLDU

İvrindi’de yaşayan var resmî kayıtların ele alınarak işlendiği eseri kaleme almanın kendisine nasip olduğuna değinen Yazar Mehmet Bilir “Konar göçer bütün aşiretlerin yerleşik hayata geçirilmesi yönündeki ferman uyarınca Balıkesir abahanesine bağlı olan otuz altı adet cemaat ve aşiretin iskânının da kararlaştırıldığı, Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi’nde 1237 numara ile kayıtlı olan nüfus defterinin ilçemiz ile ilgili olan kısımlarını çevirdik. Köy ve Yörük boylarına göre, iskân yerleri, yaylaları, yaylaların iskân yerlerine mesafeleri, hane sayıları, eşkâl ve isimleriyle birlikte ayrımlarını ve değerlendirmelerini yaptık.

Yüzlerce yıldır aldığı göçlerin de etkisi ile kültürel zenginliği artarak bugünlere kadar gelen ilçemiz halkının geçmişi ile ilgili bağlar kurabilmesi için yürüttüğümüz çalışmaların bir ürünü olan bu kitap, kurtuluşunun 100. yılında ilçemizin geçmişine ışık tutacak, ilçemiz için kaydadeğer önemli bir çalışmadır. İvrindi Belediyesi tarafından basımı gerçekleştirilen İvrindi’de Yörükler kitabımız İlçemize hayırlı olmasını diliyorum”

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER