Dünya Zeytin Günü Ve Antandros

Dünya Zeytin Günü Ve Antandros

Dünyanın en büyük Zeytin Müzesi olarak ünlenen ve İzmir-Urla-Uzunkuyu köyünde bulunan KÖSTEM ZEYTİNYAĞI MÜZESİ, ne ANTANDROS dernek yönetimi özel davetli olarak ziyaret etti.

Bu ziyaretin önemli bir amacı vardı, Aşcı Fox ünvanı ile tanınan Nurdan Çakır TEZGİN tarafından uzun araştırmalar sonucu gerçekleştirilen Dünya Mitolojik ürünler Mutfağı tarifleri “”Antik Zaman Sofraları””kitabını tanıtmak amaçlı imza günü düzenlenmişti.

Tabii bu arada Antandros derneğinin gururu olan bu kitap kadar.,kazı evinde törenle hazırlanan ,Üniversite gıda kayıtlarına geçen GARUM SOS hazırlanışı ve töreni,de kısa filim gösterisi ile tanıtmak,Antandros anı eşyaları.Antandros romanları,Antandros figürlerinin mozaik çalışma atölyesi.ve Antandros Sikke basımı ile günü ayrı bir renk katarken Dünya zeytin gününü kutlamak oldu bu geçmişten günümüze zaman tüneli olan tesiste.

Antandros’u  tanıyormusun sorusuna kararsız kalanlara Troy şavaşı mağlubiyetinden sonraki Baş tanrı Zeus, un emriyle kral oğlu AENAS  Edremit Körfezi gemi yapım bölgesi ve Kazdağları Köknarı kereste amacıyla bu günkü ismi Altınoluk, a yerleşip, oradan özel bir rota ile ROMA nın kuruluş öyküsüne değinince ilgi çoğalıyor.(Antandros tıpkı Bergama gibi Ören yeri olmalıdır.)

Sunum sonucu Nurdan hanımın özenle hazırladığı Garum soslu ve yeşil bitkilerle bezenen Zeytin salatası, Defne yapraklı Antik Libum,ve Koktail Kek ikramı lezzet şavaşı olarak günün en güzel anısıydı.

Tabii bu arada Dostluk köprüsü kuran FEM tasarım, Funda Erdem’n Mitolojik ve Zeytin özel tasarım takıları stantı yoğun ilgi gördü… Sanat dünyası olmazsa olmazlarımızdandır bu nedenle Serhan Güzey Kerestecioğlu ve Leyla Yeltin üyelerimizin Resim sergileride izliyenlerimiz tarafından tam puan aldı.(Bu arada gelen ğönüllü ekip profosyenellere taş çıkartırcasında kısa zamanda hazırlık ve toplanma işlemlerini gerçekleştirirken örnek bir imece usul ve barış beraberliği sergilendi.)

Zeytin dünyasına ve özellikle Antandros,a karşı özverili yaklaşım ve sevğilerinden dolayı,Derneğin özel anısı “Dünyanın İlk Güzellik Yarışması Altın ELMA” plaketi.yarım elma ğönül alma espirisi ile Dernek bşk.Gülçin Cömert tarafından Güler KÖSTEM.e sunulurken,Efsanemizin bu günkü kahramanı Serhan Güzey Kerestecioğlu  fotoğraf anı üçgenini tamamladı.

Yıllardı bu müzeyi görme özleminde olan Fotoğraf Koçu Haşmet Demirbil, yıllar önce siyah-beyaz olarak Alberto Modiano ile ortak albümü “Fidandan Sofraya”fotoğraf albümü ile Kendi tasarımı olan Zeytin Duası fotoğrafını Güler KÖSTEM. e sunmanın mutluluğunu yaşadı.

Günün en sıcak aile çifti Arkoleji dünyasının kahramanları Prof.Dr. Gürcan Polat ve Prof.Yasemin POLAT ile sohbetlerimiz ve finalde Dr.Levent KÖSTEM. İnde katılımıyla çekilen anı fotoğrafları fırtınalı, yağışlı havaya güneş gibi doğup sıcak anıların unutulmazlardaki yerini aldı…

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER