CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: "Kılçıksız özelleştirecekler"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın: "Kılçıksız özelleştirecekler"

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI AHMET AKIN

  • BOTAŞ’I KILÇIKSIZ ÖZELLEŞTİRMEYE HAZIRLIYORLAR
  • ÖZELLEŞTİRMENİN BEDELİNİ VATANDAŞA ÖDETECEKLER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının BOTAŞ’ı özelleştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. BOTAŞ ve bağlı ortaklarının yurt dışında kurdukları şirketlerin Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarıldığını anımsatan Ahmet Akın, “Borçlarını silerek BOTAŞ’ı janjanlı bir ambalajla kılçıksız özelleştirmeyi planlıyorlar” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, asgari ücrete vergi muafiyeti getiren torba kanunun BOTAŞ’ın yaklaşık 32 milyar 300 milyon KDV ve gecikme faizi borcunun silinmesi hakkında yapılan düzenleme maddesi üzerinde konuştu. AK Parti iktidarının enerji politikalarını eleştiren Ahmet Akın, TBMM Genel Kurulu’nda “Enerji politikalarınız yanlış ve maalesef düzelmiyor. Vatandaşın lehine bir politika ortada olmadığı için bedelini de vatandaşımız ödüyor. Bugün ülkede vatandaşımız ekonomik buhranla birlikte bir de üstüne üstlük enerji buhranıyla mücadele ediyor. Bunun sebebi de plansız, programsız, öngörüsüz enerji politikalarınızdır; vatandaşı müşteri gibi gören bir anlayış var ortada” değerlendirmesinde bulundu.

BOTAŞ ÖZELLEŞTİRMEYE Mİ HAZIRLANIYOR?

Varlık Fonunun en büyük varlıklarından birisi olan BOTAŞ'ın borçlarının silinmesinin daha önce de yapıldığını anımsatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın,  şunları söyledi:

“Bu ilk değil, daha önce de BOTAŞ'ın borçları terkin edilmişti. Şimdi, burada sormamız gereken şu: Borçlar neden üç beş yılda bir siliniyor? Bir anonim şirket olan BOTAŞ'ta sıkıntı nedir? Cevap çok açık, her şey ortada, demin de söylediğimiz gibi plansız, programsız enerji politikaları. BOTAŞ'ın 32 milyon 300 bin liralık gümrüklere olan borcuyla yaklaşık 60 milyar lira görev zararı, alacağı karşılığında siliniyor. Bu 60 milyar görev zararı nasıl oluştu? Ekonomi ve enerjideki yanlış tercihler nedeniyle bu borçlar oluşmuş oldu.

DOĞALGAZI SATIN ALDIĞINIZ ÜLKELERE HANGİ TAVİZLERİ VERDİNİZ?

“Mesela, doğal gazda uzun vadeli sözleşmeleri ne kadardan imzaladınız? Kaç dolardan yapılacak anlaşmalar? Spot piyasadan ne kadar doğal gazı, ortalama kaça alacaksınız?  Doğal gaz satın aldığınız ülkelerle masaya otururken hangi tavizleri verdiniz? Karadeniz'deki doğal gazı pazarlıklarınızda nasıl kullandınız? Bu soruları sorduk, cevap alamıyoruz. Buradan da bir kez daha sormuş olduk. Bir de sorumuz şu: Bu düzenleme hangi amaçla yapılıyor? Yoksa, burada planlanan, hesaplanan borçsuz, kılçıksız özelleştirilmeye hazır olmak için mi yapılıyor? Bir önceki düzenlemede BOTAŞ ve bağlı ortaklarının yurt dışında kurdukları şirketler Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılmıştı. Şimdi de bununla birlikte janjanlı bir ambalajlama yapıyorsunuz.”

İKTİDARIN YAŞATTIĞI ENERJİ BUHRANININ BEDELİNİ VATANDAŞ ÖDÜYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, AK Parti iktidarının vatandaşlara yaşattığı enerji buhranı hakkında da bilgi verdiği konuşmasında, enerji politikalarındaki yanlışlıkların bedelinin vatandaşlara ödetildiğini söyledi. Ahmet Akın şöyle konuştu:

“Vatandaş bedelini ödüyor siz de sefasını sürüyorsunuz. Sadece 2021 yılında konut ve doğal gaz tarifesine 7 defa zam yapıldı; toplamı yüzde 20. Şimdi, Fatih Bey, şu anda hane halkının kullandığı doğal gaz ve elektrikte yaklaşık 100 milyar liranın devlet tarafından karşılandığını, sübvanse edildiğini söyledi. Peki, Fatih Bey neyi anlatmıyor? İğneden ipliğe gelen zamların çarşıda, pazarda, markette vatandaşlarımıza zam olarak nasıl yansıdığını anlatmıyor. Sanayi doğal gaz tarifesi Ocak 2021'den bu yana Haziran 2021'e kadar her ay yüzde 1 arttı. Temmuzda yüzde 20 arttı, Ekimde yüzde 15 arttı, Kasımda yüzde 48 arttı, Aralıkta yüzde 20 zamlandı yani 2021 yılında yüzde 158 oranında zamlandı. Bu zamlar doğrudan hayat pahalılığını da yaratmış oluyor.

İKTİDARIN İNANDIRICILIĞI KALMADI

‘Doğal gazı ucuza satıyoruz, fedakârlık yapıyoruz.’ diye kesinlikle söylemeyin, hiçbir inandırıcılığınız yok. Burada bir fedakârlık var; evet, bu fedakârlık, bu hayat pahalılığında, bu koşullarda bu mücadeleyi veren vatandaşlarımızın ta kendisi tarafından yapılıyor. Karakışta ‘Kombiyi kıs’ dediğiniz vatandaşımız zaten kombiyi açamıyor. ‘Müjde’ dediniz, zamlar üstüne zamlar yaptınız, vatandaş ağzınızdan ‘müjde’ lafını duyacak diye korkuyor çünkü zam geliyor. Fatih Bey'e ve AK PARTİ'li milletvekillerine sormak istiyorum: Avrupa'da en ucuz doğal gaz bizde ise 5 milyondan fazla abonenin faturasını ödeyemediği için doğal gazı neden kesiliyor? Aynı zamanda elektrikte de aynı şekilde; vatandaşlarımız faturalarını ödeyemediği için kesiliyor. Milletin aklıyla alay etmek yerine, vatandaşa hizmet etmeyi bir destur kabul edin. On dokuz yıldır yanlış politikalarınızla ‘Fedakârlık.’ deyip üstüne gelmek vatandaşımızın aklıyla alay etmektir.”

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2021, 23:33

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER