Yalnızlığın Boşluğa İtilmişliğidir Şiir

YALNIZLIĞIN BOŞLUĞA İTİLMİŞLİĞİDİR ŞİİR 

Dibe düştükten sonra dipten kurtulmak için tırmanıştaki can havlinin son hamlesidir, şiir.
Havada çakan şimşeklere eştir şiirin sesi.
Ve bulutlardan yıldırım yıldırım düşmektir şiir.
Şiirin en fazla mutluluğu hüzündür. 
Şiir, yalnızlığın boşluğa itilmişliğidir. 
Şiir, kimse yokmu?'nun kimsesizliğinin sessiz çığlıklarıdır. 
Hayaller hiç uğramadı şiirlerime. Hayatın gerçekleriyle çarpıştığımda, erkenden kaybettim hayallerimi. Bazen yaşadıklarımız öyle ağırlık verir ki üzerimize, kendi yıkılmışlığımızın hıncına da uğrayabiliriz. Ancak daha çok da, yer, mekan ve muhatap olduğumuz insanların yıkılmışlığının hıncına ve hücumuna uğrarız. En umulmadık anlarda bu durumlarla karşılaşmak tesadüf olabilir miydi acaba!?.. Ve işte öylesi anlarda yıkım yıkım kaybettim hayallerimi. 
Böylesi zamanlarda kendinizde kontrolü kaybetmemenin gerekliliğinin önemi giriyor devreye. Sancı başlıyor umuda. Bu hissedilirse yaşam mücadelesi verebiliyorsunuz. Denemeye değer diyebiliyorsunuz en azından. Fazlasıyla canımı acıtan ne geldiyse başıma, ilerlemek isterken ansızın yoluma çıkan ve zaman kaybına sebep olan tökezlerden geldi. 
Etrafınızdaki, içinizdeki, ya da mecburen girdiğiniz ortamlarda karşılaştığınız, iyi niyetinizle kendiniz gibi sandığınız sahte yüreklerle, gerçek hayatın içinde oyuncu olmuşlarla öğreniyorsunuz kırgınlığınızın üst üste eklenerek çoğalmışlığını. Düzelecek, geçecek denilenlerle öyle olmayıp da üzerine ilavelerle toslaşıyorsunuz illaki, yolunuza çıkıyor, ya kaldırımda ya köşe başında, belki de yolunuzun tam ortasında. Bu gibiler, kendi dar dünyalarında, güzelliklere, iyiliklere engel olmak için yaşıyorlar sanki. Ortalık yerde görünüyorlar da görmezden gelinenler... Nereye gitseniz karşınıza çıkabiliyorlar. Bazen de en dibinizdekilerdir onlar, kendilerine güvensizliktendir, hayata sadece bencilce kendi duvarındaki dar pencereden bakabilenler ve kendi istediklerini yapamadıklarındandır aslında yanındakilere de huzur vermeyenler. Bunların şiirle ne alakası var derseniz, çok alakalı diyebilirim. En çıkmaz anlarda, hayallerimi yitirirken değil de umutlarımı kaybederken, en çaresizlikte, en şoklarda yazdıysam şiirlerimi, bu yazdıklarımla birebir bağlantısı var demektir. ÇÖZÜMSÜZLÜKLER BİRİKE BİRİKE ve DAHA DA ZORLAŞMASIYLA, BİR BİRİKİM PATLAMASI HALİNDE ŞİİR OLARAK ORTAYA ÇIKABİLİYOR DEMEK Kİ. Mutlu olduğum günlerim de elbette oldu ama mutlu günler bana sadece mutluluğu ile şiir yazdırmadı. 
Şiirlerimin birkaçında, çocukluğumdaki mutluluğu yaşadığım doğadan uzaklaşmak zorunda bırakılmışlığımızın, farklı yerlere dağılmışlığımızın, komşularımızdan da kopmuşluğumuzun hüznü var. Çocukluğumdan kalma mutlu anılarım ile birlikte o günlere özlemim de bana şiir yazdırmış oldu. Geçmişin o zorlu günlerinde bile yaşanmış ama yitirilmiş güzel günlerine, o dönemde karşılaştığım iyi insanlara ve zamanla kaybedilen, tutunmaya çalışılan, huzur veren değerlerine özlem duyuluyor. Şiirlerimde, olayları algılama biçimimde, yaşadığım ortamların, bulunduğum yerlerin, aldığım sanat, resim-iş eğitimimden tutun da, çalışma yaşantım, gözlemlerimin, birikimlerimin, kendimce önemli olan, okuduğum çeşitli gazetelerden on sekiz koli birikimim, yaşadığım şokların, kendi tarzımla harmanladığım geniş perspektiften bakış açımın çok etkisi var. İlerlemeye ve üretime dönük bu aşamalarda sizi anlamayanlar tarafından dışlanıyor, yalnızlığa itiliyorsunuz. 
Ne yazık ki fedakarlık yaptıklarımdan ve bana sözde iyilik yapmaya çalışanlardan, iyilik yapıyormuş gibi görünenlerden, iki yüzlülerden, sevgiye bencilce farklı anlam yükleyenlerden, gerçek yüzünü saklayanlardan çok çektim. Sorunsuz dünya olmadığını, az veya çok sorunları yaşayarak öğreniyoruz. İyi de durduk yerden sorun çıkaranlar hayvanlar değil insanlar oluyor maalesef. 
Mücadele yüklü dünyada, sorunları daha evrensel ve yapıcı bakış açısıyla kazanımlara, çözümlere dönüştürmek, çocuklara iyi bir gelecek sağlayacak ve sadece çocuklar için değil, şu anda yaşayan, geçmişin şimdi büyümüş çocukları ile tüm canlıları birbirlerine zarar vermeden, sağlıklı ve huzurlu yaşam hakkına kavuşturacaktır. 

"Elinka"  Emel Güneş 19 Nisan 2023 

DURAKSIZLAR DURAĞINDA adlı kitabından.

YORUM EKLE