Cemil Tosunoğlu, “1 Mayıs yasaklanamaz, hiç bir güç 1 Mayıs’ı engelleyemez”

Cemil Tosunoğlu, “1 Mayıs yasaklanamaz, hiç bir güç 1 Mayıs’ı engelleyemez”

İçişleri Bakanlığı tarafından pandemi önlemleri kapsamında bu yıl yurt genelinde 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın kutlanamayacağına ilişkin genelge yayınlanmasına Emek Partisi Balıkesir İl Başkanı Cemil Tosunoğlu tepki gösterdi.

Tosunoğlu yaptığı yazılı açıklamada, “İşçi sınıfının sermaye ve burjuvaziye karşı Uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’ı kutlama hazırlıkları sürerken ülkenin dört yanından valilik ve kaymakamlıkların yasaklama kararları peş peşe geliyor. İçişleri Bakanlığı’nın pandemiye karşı önlemler çerçevesinde yayınladığı genelgeye dayanılarak getirilen yasaklama kararlarının AKP’nin ‘lebaleb’ dolu salonlarda kongrelerini yaptığı koşullarda zerrece inandırıcılığı yoktur, olamaz.” ifadelerini kullandı.

Pandeminin bir bahane olduğunu savunan Emek Partisi Balıkesir İl Başkanı Cemil Tosunoğlu, “ pandemi bu güne kadar olduğu gibi işçi ve emekçilere karşı bir silah olarak kullanılmaktadır. Gerçekte ‘Tek adam rejimi’ ve sermaye cephesi 1 Mayıs’ı yasaklayarak aç kalmakla, ölüm tehlikesini göze almak ikilemine sıkıştırdığı Türkiye işçi sınıfı ve emekçilerin ekmek ve özgürlük taleplerini en kritik anda boğmak istiyor. Çünkü sermaye cephesi ve gerici burjuva iktidarlar 1 Mayıs’ın emek, sermaye arasındaki mücadelede üstlendiği rolü tarihsel tecrübeyle çok iyi biliyorlar; 1 Mayıs bilindiği gibi en başta işçi sınıfıyla, sermaye cephesinin uluslararası ve ülkeler düzeyinde karşılıklı güçlerini sınadığı bir gündür. Bu yüzden işçilerin birliği ve gücünü ortaya koymasına engel olmak için sermaye ve burjuva gericilik güç yetirebildiği her yerde 1 Mayıs’ı yasaklarla engellemeye çalışmıştır. Bir başka gerçeklikte şudur; Tek adam rejimi yasaklamalarla yalnızca işçi ve emekçilerin değil, ‘İstanbul sözleşmesine dönülsün’  diyen kadınların, özerk demokratik üniversite mücadelesi veren öğrenci ve akademisyenlerin, maden ve enerji şirketlerine karşı üretim ve yaşam alanlarını savunan yoksul köylülerin, açlığın kollarına itilmiş işsizlerin, vergi ve kira borcu yüzünden kepenk indirmek zorunda kalan küçük esnaf ve dükkân sahiplerinin seslerini de boğmak istiyor. Çünkü işçi sınıfı ve kamu emekçileri 1 Mayıs’ı konfederasyon ayrımı yapmadan birleşik ve güçlü biçimde kutlarsa bütün bu kesimleri de birleştirerek tek adam rejimi ve tekelci sermayenin karşısına topyekûn dikecek yolun kapısını aralamış olacaktır. Tek adam iktidarının ve tekellerin uykusunu kaçıran ve yasak kararları almalarına neden olan gerçek budur. İleri işçiler ve mücadeleci sendikalar bu gerçeğin bilincinde hareket ettiği oranda korkunun ecele faydası olmayacaktır. Türkiye işçi sınıfı 12 Eylül koşullarında dahi 1 Mayıs’ı kutlamış, 1988 ve ‘90 yılında fabrikaları, üretim alanlarını, sokak ve meydanları fiilen 1 Mayıs alanına çevirerek baskı ve yasaklamaları çöpe atmıştır. Tek adam iktidarının yasaklarının da aynı akıbeti paylaşacağından şüphe duymamak gerekir” dedi.

Cemil Tosunoğlu yaptığı açıklamada şunları belirtti,

“Tek adam iktidarı ve sermaye cephesi bu antidemokratik emek düşmanı kararlardan bir an önce geri dönmelidir. Baskı ve yasakla işçi sınıfı ve emekçilerin 1 Mayıs’ı kutlamalarının engellenebildiğinin tarihte örneği yoktur. Baskı ve yasaklamalar sökmeyecek işçi ve emekçiler 2021 1 Mayıs’ını “Güvenceli iş, insanca yaşam, ekmek ve özgürlük” talepleri temelinde olabilir en ileri biçimlerle kutlayacaktır. Partimiz bütün imkânlarıyla bu mücadelesinde işçilerle beraber olacaktır. 1 Mayıs engellenemez. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın işçilerin birliği ve mücadelesi”


 

(Suat Salgın)

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER