Gönüllülerin gücüne inanın

Kent Konseyleri, henüz toplum katmanlarda yeterince bilinmiyor. 

Hemen söyleyeyim, gönüllülerin gücü...

Özeti bu yani...

Gönüllülerin gücüne inanın!

Kentlilerin karar süreçlerine katılmasında çok değerli yere sahip Kent Konseyleri

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanıp 2006 yılında yürürlüğe konulan Kent Konseyleri, sivil gönüllü katılımın en örgün, özgün ve özel bir yerinde...

Kentlerin kendine özgün sorunları, yine kendine özgü çözüm yöntemleri vardır. Kent Konseyleri de, bu alanda en etkin yapıların başında geliyor.

Farklı akademik disiplinlerden yararlanıp, görünmeyen sorunlara kadar tespit edebilen Kent Konseyleri, pratik çözümler sunma refleksine de sahip…

Kent Konseyleri artık rüştünü ispatladı.

Bir nevi ustalık dönemine girdi.

Bürokrasi, yerel yönetimler, sivil toplum katmanlarıyla etkin ilişki kurulup geliştirildi. Kentlerin eğitim, sağlık, sosyal, ekonomik sorunlarına hızlı ve pratik çözümler üretilmeye başlandı.

GÖNLÜNÜ VERENLER KULÜBÜ

10. Dönem Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanı Ekrem Aslan, Balıkesir’in Edremit ilçesindeki buluşmada görevi Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı’ya devretti.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabancı, geçen dönem Karesi Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde de Karesi Kent Konseyi Başkanlığı ve proje önderliğiyle tanınıyor.

Kent Konseyleri kurulmasaydı eminim, onun yerini tutacak bir sivil toplum yapılanmasını oluştururdu.

Yakından tanıdığım Mürsel Sabancı’da sivil toplum organizasyonunun gerektirdiği “gönül” var.

Gönüllü olmak, bir karşılık beklemeden ve dayatma olmadan yapmak, etmektir.

11. Dönem Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanı Mürsel Sabancı’nın, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile uyumlu çalışmayı verime dönüştürme sırrı sadece gönüllü olması değil elbette…

Bu tür yapılar, yöneticilerden farklı bir zeka ve çalışma prensibi ister.

İletişim kurallarına göre “duygusal zeki organizasyon” adı verilen bu çalışma prensibi Sabancı’nın genetik kodlarına yerleşmiş.

Edremit Güre’de, “Geleceğin Kentleri, Kentlerin Geleceği” temasıyla düzenlenen buluşmada yeni görevi devralırken, şehir gönüllüsü olmaktan her zaman gurur duyduğunu söyledi.

Gönüllü olmanın, üstün bir değer olduğuna güçlü bir vurgu…

Gönüllülerin gücü, bütün engelleri aşacağına olan inancın ifadesidir, “şehir gönüllüsü olmaktan her zaman gurur duydum, duyacağım…


HERKES İÇİN DOST ŞEHİRLER
 

Şehirlerin her insanın yaşam kaynağı olduğuna dikkat çeken Sabancı’dan dikkat çeken duygusal zeki oganizasyon mesajları:

· Herkes için güvenli, herkes için dost şehirlere doğru yeni sürdürülebilir, müzakere temelli yönetim yaklaşımlar göstermeliyiz.

· Yeni diyalog platformlarını, ilişki ve iletişim ağlarını oluşturabilmeli, birlikte çalışabilmeliyiz.

· Kent konseyleri bunları gerçekleştirmenin en güçlü yapısıdır.

· Yaşanılacak bir şehir tasavvuru etrafında özgün değerler üretmeye çalışan, işbirliği ve iletişim zeminini kurabiliyoruz.

· Kente ve kentliye karşı zarar verenlere karşı ortak duruş sergileyebiliyoruz.

· Sürdürülebilir sosyal değerler üreten, gönüllülüğün en güzel yasal zeminini tasarımlayan bireylerin buluştuğu yerdeyiz.

· Demokratik katılım kültürünü koruyan ve geliştiren bir yapıyı Kent Konseylerinde kurabiliyoruz.

KORUYUP KOLLAMA KÜLTÜRÜ

Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin Kazdağları’nın eteğinde Adrina Termal Otel’deki buluşmasında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın desteği kuşkusuz özel ve özenli bir yerdeydi.

Güçlü belediyelerin Kent Konseyleri gibi sivil toplum örgütlerinin gücünü iyi yönde kullanabilme kabiliyetine sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Yılmaz da, Karesi Belediye Başkanlığından edindiği tecrübelerini Büyükşehir Belediye Başkanlığında geliştirerek sürdürdüğünü söyledi.

Kent konseylerinin şehirlerin bütün yaşam alanlarına yayılması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, şehir yönetimindeki aktif katılımın artması arzunu dile getirdi.

İnsan güzelse şehir de güzeldir” diyen Yılmaz, iyi insanların iyi çevrelerde yetiştiği gerçeğine vurgu yapıyordu.

Geçmişte yerel yönetim başarılarının yüzde 50’sini şehir gönüllüleriyle birlikte yaptıklarına da işaret eden Yılmaz, bu tür yapılara destek vermeye devam edeceğinin de sözünü verdi.

Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanı Mürsel Sabancı’nın, projelerinin hazır olduğunu biliyoruz.

Kent Konseyleri, kentlere yeni nefes getirecek.

Gönlü olan, gönüllü olabilir.

Bu yazıyı okuyan herkes “benim de bir fikrim var” diyerek bulunduğu şehirdeki Kent Konseyi’ne iletibilir.

Gönüllülerin gücüne inanın!

YORUM EKLE