Balıkçılar gün sayıyor

Balıkçılar gün sayıyor

 

Denizlerde 1 Eylül'de sona erecek av yasağı öncesi yıpranan ağlarını ve teknelerini onaran Ayvalıkbalıkçılar, yeni umutlarla ve heyecanla "vira bismillah" demeye hazırlanıyor.

Ayvalık’ta Kardeşler Balıkçılık’ın ortaklarından Hüseyin Topçu, yeni balık sezonunun ekmeğini denizden çıkarmaya çalışan tüm balıkçılar için kazasız belasız geçmesini temenni ederek, “Bilindiği gibi geçen sen denizden çıkan balık oranı azdı. Bu yüzden de balık fiyatları yüksek gibiydi ama bu yıl eğer müsilaj sorunu ortadan kalktıysa, bu durum avlanma döneminde balıkçıları olumsuz etkilemeyecektir. Bu yıl balık fiyatlarının vatandaşlar için daha uygun seviyede olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Balıkçılığın zor bir meslek olduğunu vurgulayan Topçu, “Ama balık ülkemizin en önemli besin ve sağlık kaynağıdır. Bizim bu yılki beklentimiz; her şeyden önce balığın bol olmasıdır. Biz, gelecek neslin sağlıklı olabilmek adına balık ile beslenerek büyümesi, korkmadan balık tüketmesi gerektiğine inanıyoruz. Ama içinde bulunduğumuz dönem yaz mevsimi ve elbette balık fiyatları yüksek oluyor. İnşallah av yasağının ardından balık fiyatları herkesin rahatlıkla satın alabileceği seviyeye iner. Ben bu konuda umutluyum. İnşallah bu sene balık fiyatları çok makul sevilerde olacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün aldığı kararları desteklediklerini kaydeden Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İsmail Güran ise, “Bu kararların meyvelerini bu yıldan itibaren toplamaya başlayacağımıza inanıyorum. Çünkü şu anda faal çalışan küçük balıkçılarımız, söz konusu kararlar nedeniyle Edremit Körfezi’ne açılabiliyorlar. Bunun sonucunda da alınan sonuç olumlu işaretleri beraberinde getiriyor. Bu kararlardan bazıları da kaçak avcılığın önüne geçebilmeye yönelikti. Bugün denizleri katleden kaçak patlıcan avcılığıydı. Ama bu konuda başta bakanımız olmak üzere daire başkanımız, Su Ürünleri Genel Müdürümüz, valimiz ve kaymakamımız bu işin sonuna kadar üzerine gidip o yasaları çıkarıp, uygulamaya soktular. Bu yasalar sayesinde de Ayvalık’ımız gayri meşru balıkçılıktan kurtuldu. Bu nedenle de geçen sene ile bu yılı mukayese edersek, bu yıl ekonomik anlamda balıkçılarımızın denizden olumlu yönde kazançlar sağlayacaklarına inanıyorum.” dedi.

Koronavirüs pandemisinin sona ermesini ve ülkemizin sağlıklı koşullara kavuşmasını dileyen İsmail Güran, “Bu sayede de balıkçılarımız daha fazla denize açılarak, halkımızı bol miktarda balıkla buluşturur, böylelikle de halkımız daha ucuz ve taze balıkları sofrasına götürebilir.” diye konuştu. (Suat Salgın)

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160