1- Beyim ile beraber çalışıp yüz gram altın biriktirdik. Bunu paylaşmamız mı, yoksa hepsini beyime hediye etmem mi uygun olur? Âile arasında nasıl arzu ederseniz, hediye edebilirsiniz. Birinizin üzerinde toplanırsa, zekâtı o verecek, kurban o kesecek. Elli gram, elli gram şeklinde olursa, nisâba mâlik olmazsınız.
2- Bankaların verdiği maaş promosyonunu kullanabilir miyiz? Hediye veriliyor, kullanmakta mahzur yoktur.
3- Sadaka-i fıtralarımız bir altın almaya yetmiyor. Bu durumda ne yapmamız gerekir? Bir gram altın da alınabilir. Devir yapılıp, bedeli de verilebilir.
4- Küçük çocuklarımızın sadaka-i fıtrını vermek için vekalet almamız gerekir mi? Onlara gerek yok. Bulüğa erenlerden vekâlet alınır. Ama fıtraları verilecek.
5- Namazda selam verdikten sonra neler söylememiz gerekir? Sadece (Allahümme entesselâm ......) okunur ve kalkılır. En son namazda selâm verince de denir ve üç defa istiğfar duâsı okunur ve Âyet-el kürsi ve tesbihler okunur, duâ edilir.
6- Gece ikide oruca niyetlensek sonra imsağa kadar yiyip içsek, orucumuza bir zararı olur mu? Mahzuru söz konusu değildir.
7- Kendi işiteceğim ses ile tesbih çekmemin bir mahzuru olur mu? Başkasını rahatsız etmemek kaydı şartıyla hiçbir mahzuru yok.
8- Oğluma namazda ne okunacağını öğretmek için namaz kılarken dua ve tesbihleri sesli okumamın bir mahzuru olur mu? Olur tabii, buna izin verilmiştir. Öğretmek niyeti ile caizdir.
9- Adak için vekalet verdiğim kimse, parayı kaybetmiş. Bu durumda ne yapmamız gerekir? Vekil olan kimse bedelini öder. Tedbirini aldığı hâlde çalındı ise, o ayrı bir husustur.
10- Vesveseden kurtulmak için ne yapmam gerekir? Hangi konuda vesvese diliyorsa, dînin bildirdiği o hüküm iyi bilinirse, ondan kurtulma olur. Eğer aşırı derecede ise, bazı şeylere karşı hassasiyet kesb edilmiş ise, çok rahatsız ediyorsa mutlaka doktora gitmeli, doktor yardımı almalıdır.
Hulefâ-i râşidînden olan hazret-i Ömer-ül Fâruk “radıyallahü teâlâ anh” buyuruyorlar ki, “Ramazan ayı çok hayırlı ve mübârek bir aydır. Gündüz tutulan oruca, gece kılınan namaza bu ayda verilen sadakaya, Allahü teâlâ kat kat sevab verir.”
Yorumlar
Kalan Karakter: