Balıkesir'de Ahilik coşkusu

Balıkesir'de Ahilik coşkusu

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin düzenlediği program çerçevesinde Ahilik Haftası bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.  Program kapsamında esnaf teşkilatı mehter takımıyla yürüyüş yaptı. Vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılanan yürüyüşün ardından Zağnos Paşa Camii Meydanı’nda Ahilik Haftasının kutlama programı gerçekleştirildi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Vali Şıldak, “Bugün Ahilik Haftamızın başlangıcı; bir başka deyişle esnafımızın bayram günüdür. Esnafımızın senede bir hafta da olsa daha çok hatırlandığı, sorunlarının gündeme getirildiği bir yıl dönümü olarak kutlanıyor. Tarihimizin derinliklerinden gelen kültürümüz, inancımız, en temel değerlerimiz; esnafımızın ruhunda, hayatında ve ticari ilişkilerinde sergilediği en büyük meziyetlerin, en önemli hasletlerin kültürümüzün bir yansımasının göstergesi, Ahilik Teşkilatının yapısında vücut bulmasıdır. Her şeyden önce dayanışmanın, iyi ahlakın, yardımlaşmanın, kendi arasındaki güç birliğinin, etik kuralların, ahlaki kuralların en iyi şekilde uygulamaya geçirilmesidir. O günlere baktığımızda atalarımızın bize emanet ettiği bu topraklarda pek çok emanetleri var. Bunlardan biri de işte Ahilik Kültürüdür, esnaf ilişkileridir, esnaf-müşteri ilişkileridir. Bu anlamda alacağımız dersleri bu hafta boyunca yapılacak etkinliklerle yeni kuşaklara aktarma ve esnafımızın bunları yaşayıp, yaşatma noktasındaki iradesini de tazeleyecektir. Ahilik gününden benim anladığım budur. Esnaflık, vatandaşlarımızın pek çoğunun sürekli irtibatta bulunduğu, ihtiyaçlarını karşılamadan öte ürün ve hizmet olarak vatandaşlarımıza sundukları, satış yaptıkları mal ve hizmetlerin ötesinde aynı zamanda güzel ahlakı, iyi ilişkileri, sosyal münasebetleri de yansıtan, o mahallenin, o muhitin kültürünün oluşmasında, ortak değerlerinin şekillenmesinde önemli işlevi olan bir kurumdur. Çocukluğumuzdan beri mahallemizdeki bakkalı unutamayız. Bir kurum, bir alışveriş kültürü vardır. Bütün bunlar bize mal olmuş, toplumumuzu şekillendiren en önemli özelliklerimizdendir.” dedi. 

Konuşmada pandemiye de değinen Şıldak, “Esnaflarımız son 1,5 yıllık dönemde Balıkesir’imizde de büyük sıkıntılar, büyük zorluklar yaşadı. Pandemi sürecinde hep birlikte yaşadığımız o zorlukların kat ve kat daha fazlasını bizzat yaşayarak bugüne ulaştılar. 1 Temmuz’dan itibaren ülkemizde şükürler olsun ki daha rahat, daha huzurlu, ticari ve sosyal hayatın daha canlandığı bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. İnşallah yeni bir kapanma, yeni bir ağırlaştırılmış tedbir dönemi olmaksızın hastalığın kontrolünü kaybetmeden ve tabi ki bunu yaparken tedbirlere muhakkak uymak suretiyle, aşılarımızı da tam olarak zamanında yaptırarak daha güzel günlere ilerlemek istiyoruz. Ben bu vesileyle burada bulunan ve İlimiz genelindeki esnaflarımızı temsil eden oda başkanlarımız nezdinde her bir esnafımızın ailesi ve çalışanlarıyla birlikte Ahilik Haftasını gönülden tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından keçecilik mesleğiyle uğraşan Recep Agen’e Yılın Ahisi ödülü verildi. Ayrıca Yılın Kalfası seçilen Kuaför Rümeysa Duran’a ve Yılın Çırağı seçilen Oto Elektrikçisi Buğra Ercan’a plaketleri verildi.

Programa Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, Ticaret İl Müdürü İlhan Pehlivan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, meslek odalarının temsilcileri ve çok sayıda esnaf katıldı.(Bekir Terzioğlu)

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2021, 23:45
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160