Balıkesir'de Kuvayi Milliye Günü Coşkuyla Kutlandı

Balıkesir'de Kuvayi Milliye Günü Coşkuyla Kutlandı

16 Mayıs Kuvayı Milli günü kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kuvayı Milliye Anıtı'nda düzenlenen törende Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Garnizon Komutanı Tuğg. Ergin DİNÇ ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin tarafından Anıta Türkiye haritalı Ayyıldız Bayraklı Çelenk birlikte konuldu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende çelenk konulduktan sonra günün anlamını içeren şiirler okundu ve halk oyunları oynandı. 
Törende bir konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin :"16 Mayıs 1919'dadüşman güçlerini Balıkesir'e sokmamak için Okuma Yurdu ve Alaca Mescit 'de toplanan kahraman Balıkesir halkı aldığı kararlar ve gösterdiği azimle Milli Mücadele'yi başlatmıştı.
Kuvayı Milliye hareketlerinin başlangıcı olan bu tarih, her yıl şehrimizde büyük bir coşku ve heyecanla kutluyoruz. O günlerde Milli Mücadele'yi başlatan ve bu topraklar için canını veren şehitlerimizi ve bedel ödeyen gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.
Bundan 103 yıl önce Okuma Yurdu ve Alaca Mescit toplantıları 5 Kongre ile olgunlaşarak, milletçe topyekün mücadeleye girişilmiş ve vatan sahipsiz bırakılmamıştır.
İşte o gün başta Balıkesir olmak üzere bütün Anadoluyu bir araya getiren ruh Kuvayı Milliye ruhudur. Bu ruh bütün imkansızlık içinde canlarını ortaya koyarak vatan savunmasını bırakmayan atalarımızın ruhudur. Bu gün de bizlere atalarımızın emaneti olarak yaşayan bu ruh ile Milli Mücadele verilmiş ve Kurtuluş Savaşı kazanılmıştır.
Savaşmaktan yorgun düşen Anadolu, Balıkesir'in başlattığı, Balıkesir'de yanan bu Kuvayı Milliye ateşinden ilham almış ve şehrimiz Milli Mücadele'nin destansı sayfasının kahramanı olmuştur.
tarihi önemi son derece yüksek olan güzel şehrimiz Balıkesir'in Milli Mücadele'deki öncülüğünün, ortaya koyduğu duruş ve fedakarlığının  İstiklal Madalyası ile taçlandırılmasını çok önemsiyoruz. Bu sebeple Büyükşehir Belediye Meclisinde İstiklal Madalyası talebimiz oybirliği ile kabul edilmiştir. Ardından İstiklal Madalyası talebimize zemin oluşturacak bir çok çalışmaya imza attık. Talebimizin en kısa zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine alınarak kabul edilmesi en büyük dileğimizdir.
Kuvayı Milliye ateşini yakarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında en büyük rolü oynayan kahraman Balıkesirli atalarımıza çok şey borçluyuz.
Bunun bilinciyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bütün milli mücadele kahramanlarımız, vatanı ve milleti için gözünü kırpmadan ölüme yürümüş bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, bağımsızlığını her şeyin üstünde tutan bütün Balıkesirli hemşerilerimizin Kuvayı Milliye Günü'nü kutluyoruz." dedi.

(Bekir Terzioğlu)

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2022, 17:43

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER