Balıkesir'e yakışır meydan start alıyor

Balıkesir'e yakışır meydan start alıyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz demiryolunun zemin altına alınması ve Şeyh Lütfullah Camisi, Orduevleri, Orman Binaları, Un Fabrikası alanlarını içine alan bölgedeki tarihi tescilli binaların Kültür ve Sosyal yapılara dönüştürerek devasa bir Meydan oluşturma projesini hayata geçiriyor.

Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir’in kalbi diye tabir edilen Eski Kuyumcular Mahallesi’ni yapı yoğunluğundan kurtaracak projeyle kent merkezini yeni bir çehreye kavuşturacak. Üst üste binen bina varlığından dolayı sıkıntılı bir görüntüye sahip Eski Kuyumcular Mahallesi’ndeki bölgede büyük bir Kültür ve Sanat Meydanı yapılıyor. .

Başta Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut hizmet binası, Altıeylül-Karesi Belediyelerinin hizmet binası, Orduevleri, Yırcalı’nın tarihi un fabrikasının içinde sonradan yapılan kısım, Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binası yıkılarak alan meydana dönüştürülecek.  Bölgede yer alan tarihi değeri olan tescilli Yırcalı Un Fabrikası,  Astsubay-Subay Orduevi, Orman Bölge Müdürlüğü’nün tarihi yapısı dışındaki tüm yapılar yıkılarak yeşil alanı yoğunlukta kent meydanına dönüştürülecek.  Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda bu yıl içerisinde mevcut hizmet binasından çıkıp Yaylada AVM’ye taşınacağı öğrenilirken, Balıkesir Belediyesi eski binasını kullanan Karesi Belediyesi’nin de Adnan Menderes’teki askeri lojmanlara, Altıeylül Belediyesi’nin de başta Abdülhamid Han Gelişim Merkezi olmak üzere diğer idari binalara taşınmaya hazırlandığı öğrenildi.

Birkaç yıl içerisinde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden Toplu Taşıma Merkezi’ne kadar olan kısımda bina yoğunluğunun bitirileceğini kaydeden AK Parti Grup Sözcüsü Av. Mehmet Birol Şahin, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi binası, Altıeylül-Karesi Belediyeleri hizmet binası ve bu bölgede yer alan tarihi değeri bulunmayan Yırcalılara ait un fabrikasının bir kısmı ile Orman Bölge Müdürlüğü’nün sonradan yapılan çok katlı hizmet binaları ve Orduevlerindeki tescilli olmayan yapılar yıkılacak. Bu bölgede sadece tarihi ve tescilli yapılar kalacak. Vatandaşlarımız burada hatıra fotoğrafları çektirmeye başlayabilirler. En kısa zamanda bu yapıları yıkıp şehrimize büyük bir meydan kazandıracağız. Tarihi binaları ise şehrimizin kullanımına tahsis edecek sanat tesisleri haline getireceğiz. Şeyh Lütfullah Cami’nin orada yer alan bir binanın yıkımıyla meydan sürecini başlattık. Hedefimiz Şeyh Lütfullah Cami’nin Balıkesir’in Hacı Bayram Veli Cami’ne çevirmek. Burasının önünü açarak bu tarihi yapıyı ortaya çıkaracağız” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi hizmet binasını da Yaylada’ya taşıma hazırlıkları içerisinde olduklarını ifade eden Şahin, “Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz, Yaylada AVM’yle yaptığı görüşmeler gerçekleştirdi. Yap-işlet-devret modeliye  burayı inşa eden Yayla Grubu, 8 yıllık sözleşmesi olmasına karşın AVM’yi içerisinde oteliyle, otoparklarıyla, anfi tiyatrosuyla birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne devretmek istiyor. Yaylada devir alındığını takdirde buranın AVM olarak işlete düşüncemiz yok, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve BASKİ buraya taşınabilir. Büyükşehir Belediyemize yeni bina yapmak son derece maliyetli olacağı açık. Yaylada zaten 8 yıl sonra mevcut işletmeci tarafından boşaltılıp Büyükşehir Belediyesine teslim edilecek. Yaylada AVLU’nun tamamen işletmeye açılması ayrıca Onburada AVM ile eski işlev cazibesini yitirmiş durumda. Araya Pandemi de girince bir çok işletme Yaylada’yı boşalttı. Yeni Belediye binası yapmak yerine  Yaylada’yı bütünüyle AVLU’da yaptığımız gibi erken devralarak buraya Belediyemizi taşımak daha avantajlı ve tasarruflu olacak. Ayrıca Toplu Taşıma Merkezi, Gar Meydanı ve Akıncılar Projesi kapsamında BASKİ Binalarının da Yaylada’ya taşınması ve mevcut binanın Meydan düzenlemesine uygun hale getirilmesi düşünülüyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız demiryolunun zemin altına alınması ve Şeyh Lütfullah Camisi, Orduevleri, Orman Binaları, Un Fabrikası alanlarını içine alan bölgedeki tarihi tescilli binaların Kültür ve Sosyal yapılara dönüştürerek devasa bir Meydan oluşturma projesini hayata geçiriyor. Büyükşehir ve diğer ilçe hizmet binaları da bu yıl boşaltılırsa en kısa zamanda yıkılarak merkez rahatlaması sağlanacak” dedi.

(Bekir Terzioğlu)

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER