Burhaniye'de Zeytincilik Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı

Burhaniye'de Zeytincilik Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı

Burhaniye’de Vali Hasan Şıldak Başkanlığında Yapılan Zeytin Çalışma Grubu Toplantısında Zeytincilik Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı

Balıkesir Valiliği öncülüğünde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinasyonunda yürütülen “Tarım Sektörünün Güçlendirilmesi Çalışması” kapsamında 3 Mart 2022 tarihinde Burhaniye’de “Zeytin Çalışma Grubu” değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. 

Toplantıda hastalık ve zararlılarla mücadelede yeni teknolojilerin kullanılarak mücadele edilmesi, hasat şekli, üretimin arttırılması için yapılacak çalışmalar, sektörün çözüm bekleyen sorunları başta olmak üzere zeytinin dünü, bugünü ve yarını kapsamlı olarak ele alındı.

Balıkesir’in zeytin denilince rengiyle, tadıyla, kokusuyla önde gelen İl olduğunun vurguladığı ve sektörde yaşanan sorunlar hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunulan toplantıda, iklim şartları dolayısıyla yaşanan sorunlar, hasat esnasında yapılan hatalar, küçükbaş hayvanların verdiği zararlar ve zeytin sineği gibi bir çok konu görüşüldü. 

Hayvanların verdiği zararlardan dolayı zorunlu olarak zeytin ağaçlarının tepe kesimi metodu ile budandığı, bu budama metoduyla yükselen ağaçların veriminin azaldığı söylendi. Ayrıca bu yıl don olayının çok yaşanmasıyla ağaçların yaprak ve dallarında kuruma olduğu vurgulandı. Hava sıcaklıklarının zeytin ağaçlarını etkileyecek derece düşmesi durumunun özellikle 4-5 yıldır çok olduğu, bu sebeple soğuğa daha dayanıklı çeşitlerin ekiminin arttırılması gerektiği ifade edildi. Bunun yanı sıra don zararı gören bir ağacın ne zaman budanması gerektiği ile ilgili bilgilerin verildiği toplantıda dal kanseri, yara koşnili zararının azaltılması için budama yapılmasının önemli olduğu vurgusu yapıldı. 

Toplantıda ayrıca ağaçtan alınan verimi arttıran gübreleme konusuna da değinildi. Gübreleme sisteminin değişmesi gerektiği ve kimyevi gübre kullanımının en aza indirilmesi bununla birlikte agromineral gübre kullanımının daha çok olması gerektiği vurgulandı. Balıkesir’in tarım şehri olması ile birlikte hayvancılık sektörü bakımından zengin bir bölge olduğu ve bu sebeple organik gübre kullanımının arttırılmasının verimli olacağının altı çizildi.  

Körfez bölgesinde özellikle 10 yıldır erken hasat yapıldığı da toplantıda verilen bilgiler arasında yer aldı. Erken hasatta ağacın dinlenme sürecinin uzun olması dolayısıyla verimin arttığı dile getirildi. Rekoltenin arttırılması için gelişen tarım teknolojilerinin kullanılmasının önemli olduğu, tarımda yaşanan hırsızlık olayları için güvenlik güçlerinin gerekliği tedbirleri almaya devam edeceği ifade edildi. 

Toplantıda, gastronomi şehri olma yolunda birçok ürünüyle emin adımlarla ilerleyen Balıkesir’in sağlık ve lezzet deposu zeytin ve zeytinyağının da tanıtılması, marka değerinin arttırılması için yapılacaklar da görüşüldü. 

Vali Şıldak toplantıda yaptığı değerlendirmede Balıkesir’in güçlü ve geniş kadroya sahip bir tarım teşkilatı olduğunu söyledi. Şıldak, “Potansiyel olarak güçlü bir tarım ve hayvancılık şehri olmamıza bağlı birçok gelişme karşımıza çıkıyor. Balıkesir farklı yönleriyle gelişme gösterirken tarım ve hayvancılığın ana sektör olması değişmeyen bir gerçek. Tarım ve hayvancılıkta, gelişen sanayi sektörü de rekolte ve kalitenin artmasını, zamandan tasarruf edilmesini sağlıyor. Zeytin, tarım denilince bölgemizde akla ilk gelenler arasında yer alıyor. Körfez Bölgesi’nde en önemli tarımsal faaliyetin zeytin üreticiliği olduğunu görüyoruz. Tarım Sektörünün Güçlendirilmesi Çalışması kapsamında Zeytin Çalışma Grubu olarak yaptığımız bu değerlendirme toplantısıyla zeytin üreticiliğinde hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesiyle verimin arttırılması için yapılacakları ve birçok sorunu değerlendirdik. Bundan sonraki süreçte tedbirlerimiz ve çalışmalarımız devam edecek.” diye konuştu. 

Zeytin ve zeytinyağının dalından sofraya yaşadığı yolculuğun kapsamlı olarak görüşüldüğü değerlendirme toplantısına Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş, İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, ilgili kurumların temsilcileri ile Marmara, Erdek ve Bandırma-Edincik Marmara Birlik Kooperatifleri temsilcileri, Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Havran, Erdek ve Bandırma Ziraat Odası Başkanları, Burhaniye Tariş temsilcisi, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) temsilcisi, Edremit Körfezi Zeytin ve Zeytinyağı Üretici Dernekleri Federasyonlarının temsilcileri katıldı.(İsmail Özdemir)

Bekir Terzioğlu

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160