Haşmet Demirbil Yazıyor: 48. Yıl Kıbrıs Barış Harekatı ve sanat ile anma

Haşmet Demirbil Yazıyor: 48. Yıl Kıbrıs Barış Harekatı ve sanat ile anma

48.YIL KIBRIS BARIŞ HAREKATI VE SANAT İLE ANMA

Teşekkürler, Mersin USART ve Dernek başkanımız Kırımlı Ressam Hülya GÜLMEZ kardeşim ,yazıya –başlamama ve sayğı duyduğum dostlarımı anmama vesile olan sergi çalışman ve katılmama hoş görünüzden dolayı minnettarım.

-Rauf DENKTAŞ-1983 ten 2005 e kadar 21 yıl 5 ay 9 gün Cumhur başkanlığı yapmış,13 Ocak 2012 yılında 87 yaşında vefatına katılamamamın hüznünü yaşadığım örnek siyasetçi.(İbrahim Elman,ın katılımından gurur duydum.)Fotoğraf,Basın,Savcı,Türk Mukavemet Teşkilatı(TMT) gibi konularıyla gerçek Türk sever di,1900 yılında Renault Kıbrıs-Servis md.görevimi inceler,ken Fotoğraf sanatçı kimliğimle beni randevusuz kabul eden.yıllar sonrada Tankut ÖKTEM –Heykeltraş hocamdan dolayı Kıbrıs,ta çok samimi anılarla,Zonguldak ve Burhaniye,de tekrar gururla andığım bir devlet adamı

-Esmeri Alev Ekebaş-Yakın zamanda kaybettiğim .Basın dostum.25 yıl önce hayran kaldığım Datca,yı tekrar kendisini ziyaret ederek anıları paylaşamadığım, DATCA  ORMAN Yanğından hüzün duyduğum sanatçı bir dost.

-TRT spikeri Aytaç KARDÜR-Haberleri sunuşuna ve Türkçesine hayrandım ,Bu günlerdeki vefatını hüzünle öğrendim.Kıbrıs barış harekatını onun sesinden ilk olarak öğrenmiştim.

Anılarımdaki “AYŞE TATİLE ÇIKSIN” parolası ve TSK.Kod adlı “ATİLLA HAREKATI” kısaca hatırlarsak,

Çocukluğum ve Gençlik yıllarımdaki haberlerde sık sık Kıbrıs katliam olayları basında önemli bir yeri vardı.MAKARİOS – EOKA- TEROR örgütlerini ilk kez duyduğum değimlerdi, yıllar,Rum terör örgütü EOKA.cı militanlar Lefkoşa.da bulunan Ayvasıl köyünde Kıbrıs Türklerine karşı 23 Aralık 1963 günü çok büyük bir katliam gerçekleştirmiş ve Tarihe KANLI NOEL olarak geçmiştir

Grantör ülke Türkiye olarak yıllarca ğörüşmelerle uğraşıldı.nihayet CENEVRE anlaşmaları son noktaydı ve Rum-Yunan askerleri Türklerin bulunduğu bölgelerden halen çekilmeyip baskılar devam ediyordu,Cenevre anlaşmalarının sürdürülmesi bir sonuca gitmiyeceğini kesin karar verildiği an,Türk dış işleri bakanı Turan Güneş.Başbakan Bülent Ecevit,e şu parolayı iletir.”AYŞE TATİLE ÇIKSIN”

Bu daha önce kararlaştırılan bir kelime sanki çalışmalar çok yoğun Turan Ğüneş . Kızı Ayşe,yi tatile çıkmasına izin veriyor gibi bir ifade olarak kararlaştırılmış ve 20 Temmuz 1974 Türk silahlı Kuvvetlerinin başlattığı harekatta KKTC Cumhur Başkanı Ersin TATAR vardı.

20 Temmuz günü ilk şehidimiz Pilot Binbaşı Fehmi Ercan ile başlıyan mücadele Türk zaferi olarak 27 ğün sürdü ve 16 Ağustos.ateşkes ilan edilerek sınır bölgeler çizildi ve Ecevit.in dediği “BİZ ŞAVAŞ İÇİN DEĞİL,BARIŞ İÇİN VE YANLIZCA TÜRKLER,E DEĞİL RUM HALKINA,DA BARIŞ GETİRMEK İÇİN ADAYA GİDİYORUZ” sözündeki güvenlik sağlanmış oldu…1953 Balıkesir doğumlu Diyarbakır 8. Ana JET üst komutanlığının 181 filo komutanı olan şehit Fehmi soy ismi KIBRIS hava alanına Verildi.

Bu ğünkü devam eden şavaş anılarının acısını paylaşmak amacıyla USART dernek başkanımız Hülya hanım yaptığı uluslararası çağrıya 21 farklı ülkeder 51 Resim –Fotoğraf ve Heykel  sanatçısı katılarak konuya sahip çıkmanın onurunu yaşarken.Sanat ile dostluklara kurulan gerçek köprüyü sergilemişlerdir. Bu çalışmaları 30 Agustos-29 Ekim tarihlerinde Pandemi nedeniyle Sanatın İnternet online sergilerle devamı gerçekleştirecek USART DERNEĞİ,Başkan Hülya Gülmez amacını yakın bir zamanda AYVALIK-BALIKESİR-BURSA-EDİRNE –İSTANBUL-ANKARA gibi serhat kentlerindeki dernekler ve üyeleri aracılığı ile gerçekleştireceği  Yüzyüze sergi günlerin planlamaları özlemi içinde olduğunu belirtti.

SONUÇ……..DOSTUN ÜZÜNTÜSÜNE ACI DUYABİLİRSİN BU KOLAYDIR AMA BAŞARISINA KATILIM VE SEMPATİ DUYABİLMEK.SAĞLAM BİR KARAKTER GEREKTİRİR..  Yazar Oscar Wilde

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER