Havran'da söyleşi

Havran'da söyleşi

Truva savaşının Edremit körfezine bıraktığı kültür mirası, Altınoluk girişindeki gururumuz ANTANDROS kazıları ve bunun tanıtımı için özverili mücadele veren bir dernek ve Sosyal çalışmaların lider ismi Gülçin Cömert  ve ekibi İtalya’ya kadar uzanan tanıtım işbirliğini geçtiğimiz günlerde Havran-Fazlı’ca köyü ilk okulunda söylesi ve slayt gösterisi ile gençlerimizin ufkunu açtılar.

(Gösteride Kazı başkanı prof.Dr.Gürcan Polat ve Fotoğraf sanatçısı Firdevs Sayılan,ın fotoğrafları ile çalışmalarındaki bazı anılar çocukları dinlerken coşturdu,)

Etkinlikte çocuklarımıza, Miras ile Kültürel miras farklılıklarını. Geçmişin toplu yaşam Kuralları, Hamam kültürünü, köy ve tarih örnekleriyle ve Arkeoloji çalışmalarını kıyaslama ile anlatımda öğrencilerin Gülçin hanımla pozitif kaynaşmaları, coşkular görülmeye değerdi (Bütün sınıf Arkoloğ olmayı özendi)

 Program içinde  Doç.Dr.Yasemin Polat.ın projesi olan ve Dernek 2.başkanı Erol Uzun başkanlığında .Antandros dernek yönetimi ile ortak yürütülen çocukların (7-12 yaş gurubu) ARKEOPARK (Minik Arkeologlar)projesi için öğrencileri davet ettiler.En kısa zaman içinde Havran Kaymakamlığı-Milli Eğitim Md'lüğü ve Belediye Başkanlığı bu projeye ortak yardımlaşa ile Altınoluk-Antandros kazı alanında canlı görsel ziyaret ve eğitim çalışmaları yapılacak.

Günün sonunda okulun ana sınıf bölümünden itibaren yaşam ve sosyal çalışmaları,Kütüphane,Masa tenis ve zeka oyunları sınıf bölümleri büyük bir taktirle incelendi. Okulun idari yönetimin sosyal bağlantıları ve okul içi özverili çalışmaları diğer sivil toplum derneklerle ilgili konularda tanıştırılması konuları okul ihtiyaçları  gözden geçirildi.

Antandros ekibi,Gülçin CÖMERT-bşk. Erol UZUN 2.bşk. Suat TEMİZER-yön.kr.uyesi ve Haşmet DEMİRBİL üye olarak katıldılar. Okul md.Mustafa ŞELÇUK ve Onur-Güler öğretmenlerde eşlik ederek örnek bir ev sahipliği sunmuş oldular

KISACA ANTANDROS ANTİK KENTİNİ HATIRLIYALIM …….

Altınoluk girişi otobanın sağ tarafı site Binaların başladığı bölge ve zeytinlikler içerisinde.  (Kazdağı)Dağı,nın güney eteğinde halen kazıları Prof.Gülcan Polat ve ekibi ile devam eden ören yeri, önemli yardımcıları ANTANDROS derneği ve yönetim binası Eski Altınoluk Papazlık (çınar altı kahvelerin arkasında) ABDULLAH EFENDİ KÖŞKÜ,nde,dir,(aslında Edremit belediyesi olarak seçimlerde her yönetimin karşısında Türk Ceza Kanunu gibi değişmez özverili beraberlikler ana kural olarak bulunmalı ve bu konuya tüm Edremit bölgesi Belediyeleri. Sivil toplum kuruluşları ve halk kayıtsız şartsız sahip çıkmalıdır. Yük sadece Antandros dernek yönetimin özverili çalışmalarını alkışlayarak uzaktan seyretmekle olmamalıdır.)

Yıllarca buradan çıkan eserler Bursa Arkeoloji müzesinde sergilenmekte.ve yine bir çok eser Altınoluk kazı evinde arşiv çalışmaları yapılmaktadır. Bu yerin önemi Yakın bir tarihte Bergama ve Assos gibi daha güncel ziyaretçi akınına uğrayacağı günler yakınlaşmıştır.Turuva şavaşından sonra yerleşim bölgesi oluşu ve İtalya-Roma kuruluşu buradan gidenlerin eseri olduğu için dünya  Mitoloji, Arkeoloji ve Turizm  çalışmalarında güncelliğini korumaktadır….

Tekrar tarihten bir alıntı yaparsak. Şair Vergilius ve İlyada Homeros destanında ve yakın zamanda kaybetmenin acısını halen hafifletmediğimiz İskender AZATOĞLU  yazıların ana teması bu bölgenin iki halkın oluşunu ,Yunanistan ve ve Batı Anadolu yerli halkının kurduğunu M.Ö.2 .bine kadar geriye gitmekten yazılarıyla belgelenir.(Bergama krallığına bağlı olarak yaşamışlardı.)

Kent çeşitli isimlerle anılmış olarak Troas Kilikias,-Kimmeris,-Edonis, Roma hakimiyetinde Antandros-Körfez özelliğinden ve Kazdağı köknarı nedeniyle gemi yatağı ve savaşlarda kilit rol oynamıştır(.Turuva atı yapılışı ve Fatih İstanbul,u fethederken bu bölgeyi ve Kazdağı göknarını kullanmıştır.) Bu dönemlerde Attika-Delos Deniz birliğine üye olarak kendi adına ilk kez SİKKE bastıran kent olmuştur ve zenginliği ile anılır..(Dernek bu tarihi sikkenin kalıplarını hazırlayarak hatıra olarak ziyaretçilerin istekleri doğrultusunda gerçekleştirmektedirler.)          

(Haşmet Demirbil)                                                                                                                                                 

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER