Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde yaşayan emekli makine teknisyeni Hanefi Efe, gençlik yıllarından gelen eski eşya merakı sayesinde dev bir saat koleksiyonunun sahibi oldu. Yüzlerce antikanın içinde, özellikle 1700’lü yıllara ait duvar saatleri görenlerin büyük ilgisini çekiyor.

Muğla’nın Fethiye ilçesinde uzun yıllar makine imalatı yaptıktan sonra emekli olan Hanefi Efe, 2010 yılında Burhaniye’ye yerleşti. Yaklaşık 2,5 yıl önce Taylı Caddesi’nde bir dükkan açan Efe, burada hem antika eşyalar satıyor hem de elektrikli ev aletlerinin tamirini gerçekleştiriyor.
Evine Sığmayan Tutku Dükkana Taştı
70’li yıllarda başlayan saat merakı sayesinde bugün binin üzerinde köstekli, kurmalı ve otomatik saatin yanı sıra onlarca tarihi duvar saatine sahip olan Efe, antika sevgisinin bir tutkuya dönüştüğünü belirtti. Antikaları biriktirmeye evinde başladığını anlatan 70 yaşındaki Hanefi Efe, koleksiyonu eve sığmaz hale gelince dükkan açmaya karar verdiğini söyledi.
Koleksiyonun hikayesini anlatan Hanefi Efe, şu ifadeleri kullandı:
"Muğla’da 30 yıl ikamet ettim; makine ve mermer işleriyle uğraştım. 2010 yılında Burhaniye’ye geldim. O zamandan beri içimde bu antika sevgisi var, bunlardan ayrılamıyorum. Biriktirdiğim eşyalar eve sığmaz hale gelince bu dükkanı açtık. Almanya’dan, Hollanda’dan saatler getirmeye başladım. Bunlar arasında 1700’lü yıllara ait, 'Grandfather' (dede saati) denilen ilk saatler ve Almanların guguklu saatleri var. Bu bizde bir tutku oldu."
"Eskinin Yaşanmışlığını Görmek Güzel"
Zamanla bu hobisini ticarete de döken Efe, hem sevdiği işi yapmanın hem de kazanç sağlamanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Mezata katılmak için şehir şehir gezdiğini belirten Efe, "Bursa, İstanbul ve İzmir’deki mezatlara katılıyorum. Yakın zamanda Bandırma’da belediyenin açtığı mezat yerinde de olacağım. Gençlere de bu mesleği tavsiye ederim; hem zevkli hem de eskinin yaşanmışlıklarını görmek insanı dinlendiriyor. Burhaniye’de bu kültürü yaşatmaya devam ediyorum," dedi.
(Sefer Talay)
Yorumlar
Kalan Karakter: