'Kamu Farkındalığının Arttırılması’ Toplantısı'nın Üçüncüsü Balıkesir’de Gerçekleştirildi

'Kamu Farkındalığının Arttırılması’ Toplantısı'nın Üçüncüsü Balıkesir’de Gerçekleştirildi

Kolluk görevlilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve vatandaşların kolluk hizmetleri ile ilgili öneri, istek ve şikayetlerini iletebilmesi amacıyla kurulan Kolluk Gözetim Komisyonu hakkında kamu farkındalığının arttırılmasına yönelik programların üçüncüsü Balıkesir’de  yapıldı. 

Ev sahipliğini Vali Hasan Şıldak’ın yaptığı Balıkesir Öğretmenevinde düzenlenen programa İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Dr. Turan Ergün’ün yanı sıra Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Harun Sarıfakıoğulları, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kök, Mülkiye Başmüfettişleri Cumhur Çilesiz, Dr. İmran Kürşat Ağca ve Hakan Arıkan, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili M. Birol Şahin, Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, Baro Başkanı Av. Erol Kayabay, Balıkesir Üniversitesi Genel Sekreteri Yemliha Yanar, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Emniyet Müdürü Hasan Onar, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Tarık Hekimoğlu, Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanı SG. Bnb. Emrah Kadir Çakır, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Ozan Serdar Bayer, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığından çok sayıda personel katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Dr.Turan Ergün, oluşturulan sistemle emniyet, jandarma ve sahil güvenlik personelinin gerek görev içinde, gerekse görev dışında işledikleri iddia edilen suç ve disiplin suçlarının soruşturmalarının bağımsız bir otorite tarafından gözlenmesinin amaçlandığını belirtti. Türkiye genelinde 1007 kolluk şikayet bürosunun faaliyette olduğu bilgisini veren Ergün, iki yılda kolluk gözetim komisyonuna Türkiye genelinde 97 bin 121 ihbar ve şikâyetin geldiğini söyledi. Başkan Ergün, "Sistemin açıldığı günden bu yana 97 bin 121 dosyadan 70 bine yakınının işlemleri tamamlandı ve bunların yanı sıra 1591 memnuniyet bildirimi yapıldı. Kurulan bu sistemle süreçlerden hızlı sonuç alarak vatandaşların bilgilendirilmesi amaçlandı. Ayrıca kişisel verilerin korunmasıyla ilgili güvence oluşturulması, bağımsız bir organın çalışmasının önemi hedeflenmişti." şeklinde konuştu.

Balıkesir'de Kolluk İhbar Şikayet Sistemi’nin 2020'nin Ocak ayı itibariyle aktif olarak faaliyete geçtiğini söyleyen Vali Şıldak yaptığı konuşmada, bugün itibariyle de 1109 adet kayıt girildiği bilgisini verdi. Bunlardan 766 başvurunun sonuçlandığını, işlemleri devam eden 343 dosya olduğunu söyleyen Şıldak, “Bugün 3 üncüsü İlimizde gerçekleştirilecek çok önemli bir programda bir araya geldik. Kolluk İhbar Şikayet Sistemi; kolluk birimlerimiz olarak adlandırdığımız İçişleri Bakanlığımız bünyesinde konumlanan, ülkemizde huzurun, güvenliğin sağlanmasından sorumlu olan, mülki idare amirlerimizin emrinde ve aynı zamanda da adli kolluk olarak Cumhuriyet Başsavcılarımızın emrinde görev yapan kolluk teşkilatı personelinin haklarındaki iddiaların sivil bir otorite tarafından incelenmesi, sonuçlandırılması, kayda alınması ve bunların tek bir merkezi sistemden izlenmesi çalışmalarını içeren, ülkemizde yeni bir aşamayı işaret ediyor. Bugün burada Başmüfettişlerimiz tarafından komisyonun kurulması ile ilgili süreç ve işleyiş ile ilgili detaylı bilgilendirmeler yapılacak. Valiliklerde İl İdare Kurulu Müdürlüğü, Kaymakamlıklarda İlçe Yazı İşleri Müdürlükleri bünyesinde zemini oluşan ve yapılandırılan gözetim komisyonunun işleyişi İlimizde de itinalı bir şekilde uygulanıyor. Bu kanun kapsamında taşra teşkilatlarında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı için İl ve İlçe düzeyinde, Sahil Güvenlik Birimleri için ise Bölge ve Grup Komutanlığı düzeyinde kolluk teşkilatları şikayet birimleri oluşturulmuştur.” diye konuştu. 

‘Kolluk Gözetim Komisyonu Kamu Farkındalığının Arttırılması’ Toplantısı konuşmaların ardından Mülkiye Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Kök, Mülkiye Başmüfettişleri Cumhur Çilesiz, Dr. İmran Kürşat Ağca, Hakan Arıkan ve Bilişim Uzmanı Esra Altun tarafından yapılan sunumlarla devam etti. Sistemin işleyişi ile ilgili ayrıntılı bilgilerin verildiği sunumların ardından programda soru-cevap şeklinde katılımcılara söz verildi. (Bekir Terziioğlu)

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2021, 22:31

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER

banner160