Balıkesir'in sembol yapılarından biri olan ve Kuva-yi Milliye hareketinin önemli anıtlarından olan Alaca Mescit, restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ibadete törenle açıldı. Tören ziyaretin ardından Kuvai Milliye yürüyüşü ile taçlandı.
Törene, Vali İsmail Ustaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok; CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Nurettin Alkan, İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Vakıflar İl Müdürü Mikail Akıllı, siyasi parti temsilcileri, diğer daire amir ve müdürleri ile davetliler katıldı.
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, “41 Bayrak Adam’ın Milli Mücadele'de Kuvayi Milliye ateşini yakıltığı, Balıkesir’in simge değeri “Alaca Mescit Camii’nin restorasyon sonrası açılışını gerçekleştirdik Ardından.Kuvayı Milliye Yürüyüşü’nde, kent protokolümüz ve kıymetli hemşehrilerimizle birlikte omuz omuza yürüdük. Kuvayı Milliye demek, Balıkesir demektir; Balıkesir demek, Kuvayı Milliye’nin sarsılmaz kararlılığı, inancı ve direnişi demektir. 16 Mayıs Kuvayı Milliye Günü’nü gururla kutluyor, bu aziz mirasa sahip çıkmaya devam edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur ise, “16 Mayıs Kuvâ-yi Milliye Günümüz kutlu olsun. Balıkesir’de, bu kutlu direnişin doğduğu topraklarda bugün hem tarihe sahip çıktık hem geleceğe iz bıraktık. Restorasyonunu tamamladığımız Alaca Mescit Camii’ni dualarla yeniden ihya ettik. Ardından Kuvâ-yi Milliye yürüyüşümüzle ecdadın izinde, vatanın birliğine olan inancımızla adım attık. Bugün, sadece bir günü kutlamadık; bu toprağın ruhunu, milletimizin kararlılığını yeniden yaşattık.”dedi
Vakıflar Bölge Müdürü Mikail Akıllı,"Alaca Mescit, özellikle Kurtuluş Savaşı döneminde Kuvayı Milliye tarafından kullanılan bir merkez olmuş ve Balıkesir'in milli mücadele tarihindeki çok önemli yer edinmiştir. Bu nedenle, restorasyon çalışmaları sırasında mescidin orijinal karakteri ve tarihi dokusu büyük özenle korunmasına çok dikkat edildi."dedi.
Mescitte, ziyaretçilere tarihi ve kültürel bilgiler sunan bir müze bölümü de oluşturuldu. Müzede, Kuvayı Milliye hareketine ait belgeler, fotoğraflar ve diğer tarihi eserler sergilenecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Kuvayı Milliye’nin ateşi ilelebet yanacak. 16 Mayıs Kuvayı Milliye Günü’nde, kent erkanımız ve hemşehrilerimizle birlikte Kuvayı Milliye Anıtı’nda düzenlenen anma programına katıldık. Kuvayı Milliye Günümüz kutlu olsun. Balıkesir Valiliğimizin düzenlediği Kuvayı Milliye Yürüyüşü'ne de kent erkanımız ve hemşehrilerimizle birlikte katıldık. Balıkesir, Kuvayı Milliye demektir; Kuvayı Milliye de Balıkesir demektir. 16 Mayıs Kuvayı Milliye Günü kutlu olsun.” dedi.
CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, “Balıkesir’imizin onur günü, Kuvayı Milliye Günü’nü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. Bugün, bağımsızlık ateşinin yakıldığı bu topraklarda Kuvayı Milliye ruhunun sarsılmaz izlerini bir kez daha yüreğimizde hissederek, Kuvayı Milliye Anıtı’na çelenklerimizi sunduk. Bu anlamlı günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Milli Mücadele kahramanlarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Bu ruh, bu inanç ve bu kararlılık daima yolumuzu aydınlatacak!” dedi.
Programda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Rahmi Kula Anadolu Lisesi Öğrencisi Emir Kaan Terkos "Mehmet Akif Ersoy Cenk Şarkısı" adlı şiiri okudu.
Programda konuşan Vali İsmail Ustaoğlu; 24’üncüsü kutlanan Kuvâ-yi Milliye Günü’nün Türk milletinin istiklâl ve istikbâli uğruna verdiği büyük mücadelenin ilk adımlarından birinin atıldığı, bağımsızlık meşalesinin yakıldığı önemli bir gün olduğunu ifade etti. Ustaoğlu, “Tam 106 yıl önce, Okuma Yurdu’nda bir araya gelen ve halkı Alaca Mescit’e doğru yürüyüşe geçiren ‘41 Bayrak Adam’, Kuvâ-yi Milliye’nin ilk kıvılcımını ateşlemiştir. Kuva-yi Milliye ruhu, Balıkesir’de filizlenmiş, büyümüş ve tüm Anadolu’ya umut olmuştur. Alaca Mescit’te başlatılan bu hareketle Balıkesir’in yiğit evlatları, kendi imkanlarıyla vatan savunmasında üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir.” diye konuştu.
Ustaoğlu, “Balıkesir “Kuva-Yi Milliye” Kavramıyla Özdeşleşti”
Tarihin, Balıkesirlilerin vatanı işgal etmek isteyen düşmanlara karşı gösterdiği vatanseverlik duygusunu, örgütlenme yeteneğini, kahramanlığını ve özgürlüğü için verdiği mücadelenin büyüklüğünü kabul ettiğini sözlerine ekleyen Ustaoğlu, “Bu nedenle, Balıkesir “Kuva-yi Milliye” kavramıyla özdeşleşmiştir. Karesi Bey'in torunları işgal günlerinde “Düşmanı durduracak kuvvet namlunun ucundadır!” diyerek, toplantılar yapmış, kongreler düzenlemiş, yerel siyasi irade oluşturmuş ve gerektiğinde silahlı mücadeleye girişmiştir. Bu ruh, Türk milletinin bağımsızlığa olan inancını ve kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir.” şeklinde belirtti.
Mütareke’nin karanlık günlerinde, herkesin ümitsizliğe kapıldığı bir dönemde, Hasan Basri Çantay’ın Balıkesir’de Ses Gazetesi’ni çıkardığını ve yazılarıyla Balıkesirlilerin ve Türk milletinin haklı ve yükselen gür sesi olmuştur. Ses gazetesi o dönemlerde, bağımsızlık mücadelesinin en önemli iletişim araçlarından biri haline geldiğini ifade eden Ustaoğlu, “Karesi Mebusu Vehbi Bolak, Demirci Kaymakamı ve Akıncılar Reisi İbrahim Ethem Akıncı, Belediye Reisi Keçeci Hafız Mehmet Emin Efendi, Yırcalızade Şükrü Efendi, Maarif Müdürü Sabri bey, Müftü Abdullah Efendi, Varnalı İsmail Hakkı Bey, Sabri Sözen, Abdulgafur Efendi, Leblebici Raşit Efendi, Zarbalı Hulusi Bey, Hasan Basri Çantay ve daha niceleri… Bu kutlu direnişte isimleri geçen her bir şahsiyet, işgale karşı dimdik duran bir halkın vatan sevdasının nişanesi olmuştur. Bugün bizler, onların torunları olarak bu mirası koruyor; yarın ise evlatlarımız, bu emaneti aynı inanç ve kararlılıkla geleceğe taşıyacaktır. Balıkesir, Kuvâ-yi Milliye’nin doğduğu toprak olarak bu ruhu sonsuza dek yaşatacaktır.” dedi.
(Video: GünaydınGazetesi)
Yorumlar
Kalan Karakter: