BASKİ’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“AK Partili Belediye Meclis Üyesi Mehmet Birol Şahin tarafından açılan su tarifesinin iptali davasında, Balıkesir 2. İdare Mahkemesi tarafından verilen iptal kararı, istinaf süreci sonunda Bursa Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi tarafından kaldırıldı ve davanın reddine hükmedildi.”
Balıkesir 2. İdare Mahkemesi tarafından 2025/206 sayı ile verilen 28/02/2025 tarihli karar ile dava konusu su satış tarifesinin iptaline karar verilmişken, BASKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan istinaf başvurusu, Bursa Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesince 23/05/2025 tarihinde 2025/1185 sayı ile kabul edilmiştir. Bu karar ile Balıkesir 2. İdare Mahkemesinin iptal kararı kaldırılmış ve davanın kesin olarak reddine karar verilmiştir.
Bölge Mahkemesi, su fiyat tarifesinin:
- Yasa ve yönetmeliklere tamamen uygun olduğunu,
- Maliyet hesaplarının somut ve şeffaf verilere dayandığını,
- Belirlenen fiyat artışlarının ise makul ve hukuka uygun olduğunu açıkça ifade etmiştir.
Bursa Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesinin kararında, “Genel Kurulun kademeli tarife tespitine ve kademe aralıklarını belirlemesine yönelik kendisine verilen takdir yetkisi kapsamında dava konusu su ücret tarifesinin kademeli olarak belirlendiği, davalı idarenin tarife tespitine esas maliyet hesap tablosunun yasa ve yönetmelikte yer alan maliyet unsurları ile uyumlu olduğu, su satış tarifesindeki fiyat artış oranının makul karşılanabilecek düzeyde olduğu ve somut verilere dayandığı anlaşıldığından dava konusu işlemde hukuka aykırılık, aksi yöndeki idare mahkemesi kararında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” şeklinde hüküm kurulmuştur. Ayrıca mahkeme, tüm yargılama giderlerinin davacı Şahin tarafından karşılanmasına hükmetmiştir.
Geçmiş dönemden devralınan ağır borç yüküne ve yıllardır kronikleşen altyapı sorunlarına rağmen, BASKİ, Balıkesirli hemşehrilerimizin sağlıklı ve kesintisiz içme suyuna ulaşması için tüm imkânlarıyla gece gündüz tam kadro mücadele etmektedir.
Kurum, 20 ilçede vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek yatırımlarını hız kesmeden sürdürürken, içme suyu tarifesini maliyetinin çok altında tutmaktadır. Halk için tüm imkânları seferber eden BASKİ, kurumunu yıpratma girişimlerinin ve karalama kampanyalarının kamu hizmetine zarar vermeye yönelik olduğunu vurgulamaktadır. Yargı kararına da bakıldığında, BASKİ’nin yaptığı her çalışmanın kamu yararına ve hukuka uygun olduğu, aldığı her kararın ise vatandaşların yararına olduğu belirtilmiştir.
Yorumlar
Kalan Karakter: