Balıkesir’in Burhaniye ilçesi, TBMM CHP Zeytin Grubu üyelerini ağırladı. Burhaniye’ye gelen 8 milletvekili, çeşitli zeytin işletmelerinde incelemeler yaptıktan sonra Belediye Düğün Salonu’nda düzenlenen Zeytin Çalıştayı’na katılırken, zeytin ve zeytincinin sonlarını dinleyerek notlar aldılar
Burhaniye ilçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi CHP Zeytin Grubu üyesi Aydın Milletvekili Osman Aydın, Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Hatay Milletvekili Hasan Akgöl, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Manisa Milletvekili Hasan Ören ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan’ı ağırladı. Sabah erken saatlerde ilçeye gelen konuk milletvekilleri Kaymakam vekili Osman Tunç ve yeni belediye binasını ziyaret etti. Daha sonra Tariş fabrikasını gezen milletvekilleri, Taylıeli köyündeki Laleli Zeytinyağı İşletmesi’nde incelemelerde bulundular. Topluca Belediye Düğün Salonu’na geçen vekiller, burada düzenlenen Zeytin Çalıştayı’na katıldılar.
Belediye Başkanı Fikret Akova’nın modülatörlüğünde düzenlenen çalıştaya konuşmacı olarak katılanlar zeytin ve zeytincinin sorunlarını dile getirdi. Çalıştay öncesi kürsüye gelen Milletvekili Ayşe Nedret Akova, mecliste zeytincinin sesini duyurmak için çalıştığını söyledi. Çalıştayı açan başkan Akova, çalıştayın sorunlara çözüm olmasını istedi. Zeytinyağı işletmesi sahibi Mehmet Laleli, genel üretici sorunlarını dile getirirken, girdi maliyetlerinin yükselmesinin yanında zeytin fiyatlarının değişmemesinden yakındı. Çiftçinin kredi borcu ödemekten zeytine bakamadığını anlatan Laleli, işçi yevmiyesi 8 liradan 30 liraya çıkması karşısında zeytin fiyatının 1 lira olduğunu bildirdi. Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Yahya Ağacık da, zeytinciye Ankara da biçilen elbisenin uymadığını söyledi. Ağacık, rafine edilmeden tüketilen tek yağın zeytinyağı olduğunu belirterek, Türkiye de 900 bin ton nebati yağ açığı olduğunu bildirdi. Ağacık, zeytinyağı tüketiminin artırılmasını istedi. Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman da, zeytinyağı destekleme fiyatlarının artırılmasını ve uçakla ilaçlamadan vazgeçilmemesini istedi. Duman, milletvekillerinden zeytincinin sesini Ankara da duyurmalarını da istedi.
Komili-Kırlangıç Ayvalık Operasyon Müdürü Dr. Mehmet Çavlı da, zeytinyağı tüketiminin artırılmasını istedi. Ambalajlı ihracatın artırılmasını da isteyen Çavlı, markalı yağların yabancı pazarlarda yer almasını istedi. UZZK Başkanı Dr. Mustafa Tan da, devlet desteğiyle 100 milyon olan zeytin ağacı sayısının 160 milyona çıktığını belirterek, devletin yeni dikim için ödediği dekar başına 250 lirayı, yaşlı olan 100 milyon zeytin ağacının bakımı için de vermesini istedi. Makineli hasadın teşvik edilmesini de isteyen Dr. Tan, 750 bin zeytinyağı üretimi hedefine ulaşılacağını bildirdi. Türkiye de zeytinyağının pahalı olduğunu söyleyenlerin olduğunu bildiren Tan, Avrupa ülkelerinde bir litre zeytinyağının 9 eurodan satıldığını söyledi. Havran Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Hilmi Akdoğan da, toprak ve yaprak tahlillerine önem verilmesini istedi. Uçakla organik ilaç atmanın yollarının aranmasını gerektiğini bildirdi. Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Grubu Başkanı Mehmet Semerci de, tüketimin artırılmasını istedi. Türkiye de verilen teşvikler sonucu zeytinyağı üretiminin 200 bin tonlara çıktığını bildiren Semerci, tanıtıma önem verdiklerini açıkladı. Konuşmaların ardından sorular cevaplandırılırken milletvekillerinin de sürekli not aldıkları gözlendi. Belediye Başkanı Fikret Akova, milletvekillerine konuşmacılara ve salonu dolduran üreticilere teşekkür etti.
BURHANİYE’DE ZEYTİN VE ZEYTİNCİNİN SORUNLARI TARTIŞILDI
Yayınlanma :
01.06.2012 22:06
Güncelleme :
01.06.2012 22:06
Haberimiz ile ilgili ayrıntılı fotoğraflara aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz:
- Facebook: Körfezde Haber
- Facebook: Balıkesir Körfezde Haber
- Facebook Grubu: Körfezde Haber
- Twitter: Körfezde Haber
- Instagram: Körfezde Haber
- Facebook: Körfezde Haber Ajansı
- YouTube: Körfezde Haber TR
Balıkesir'in haberde buluştuğu ortak nokta.
Körfezde Haber - Balıkesir'in En Çok Okunan Tek Haber Sitesi
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: