Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, fıstıkların çürümesinden ekonomik sıkıntıya düşen Kozak yaylasındaki üreticiler, ağaçlarının kurumasını da endişeyle izliyor.
Ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 50 milyon dolar katkısı olan Kozak yaylasında şimdi de ağaçlar kuruyor. Yöredeki vatandaşlar, maden ve taş ocaklarını ‘safra kesesi’ olarak nitelendirdi.
Aralarında Ayvalık’ın Bağyüzü köyü de bulunan Kozak yaylasının 16 köyü kan ağlıyor. Yıllardır fıstık meyvelerinin henüz dalında çürümesinden ötürü ekonomi durma noktasına gelen Kozak’ta, ağaçlar da hızla kurumaya başladı.
Geçmişte kaliteli fıstık üretimiyle Türkiye genelinde en zengin köyler olarak anılan Kozak yaylasında yaşayan köylüler, şimdi ise kuruyan ağaçlarını tedirginlikle izliyor. Büyük ekonomik sıkıntı içindeki yurttaşlar, çareyi fıstıklıklarını satmakta buldu. Eski canlılığın yerini derin bir sessizliğin aldığı Kozak’ta, yol boyu uzanan fıstık çamı arazilerine asılan ‘satılık’ levhaları dikkat çekiyor.
ACİL ÇÖZÜM ÇAĞRISI
Çam fıstığı ve meşhur Kozak üzümü yetiştiriciliği ile geçimini sağlayan Aşağıbey köyünden 64 yaşındaki Mehmet Işıldan,”Dededen kalan arazilerimizde hiç böyle dert görmedik. Fıstık çamlarının yanında artık üzümlerimiz de çürüyüp kurumaya başladı. Kozak yaylamızı safra kesesi gibi saran madenlerin hasta yaptığını düşünüyoruz”dedi.Işıldan, soruna acil çözüm beklediklerini de sözlerine ekledi.
RAPOR İKNA ETMEDİ
Öte yandan, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in fıstık çamlarıyla ilgili TBMM’de araştırma komisyonu kurulması için verdiği önerge üzerine
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesi öğretim üyeleri inceleme yaptılar. Ancak sorunun nedeniye ilişkin herhangi bir sonuca ulaşılamadı.
Akademik raporda, yöredeki madencilik çalışmalarına yer verilmediğine dikkat çeken Güler, şunları söyledi:
“Kozak ekolojik faktörlerin, çiçeklenme ve döllenme dönemindeki sıcaklık değerlerinin, rüzgar hızının, böcek ve mantarların, hava kirliliğinin, yanlış-sık ağaç ekiminin etkili olabileceği belirtildi. Ulaşılan sonuçlar, nedenleri tam bir açıklıkla ifade etmekten uzak kalmış durumdadır. Dolayısıyla uzmanlar, soruna karşı ne tür önlemler alınabileceği konusunda yol gösterici olmamaktadır.”
Yorumlar
Kalan Karakter: