Tahtakuşlar'da bu coşku her yıl yaşanıyor

6 asırdan bu yana Tahtakuşlar'da bu gelenek yaşatılıyor.

Tahtakuşlar'da bu coşku her yıl yaşanıyor

Balıkesir'in Edremit ilçesi Tahtakuşlar Mahallesi’nde Hıdırellez coşkusu yaşanıyor. Adak kurbanlar kesiliyor, mezarlıkta vefat edenler ziyaret ediliyor. Bu geleneğinin çok eskiden günümüze kadar yaşatılmasının mahallede sevinci yaşanıyor.

En güzel giysileril ile mezarlığa gelen mahalle sakinleri, önce kurban kesiyorlar. Ardından ise en güzel giysilerini giyerek mezarlığa geliniyor. Türkmenler burada dua ederek, yaptıkları yemekleri odun ateşinde pişirdikten sonra birbirlerine ikram ediyorlar.

Tahtakuşlar’da yaklaşık 6 asırdan bu yana süren gelenek, Tahtacı Türkmenlerinin yanı sıra ilçe sakinlerinin de büyük ilgisini çekiyor.

Mahalledeki bu coşkuyu Müşerref Melda Özateş, mahallenin sosyal medya hesabından paylaşırken, " Anadolu Şaman Geleneğinde bu sabah yaktığımız ateş 48 saat hiç sönmeden odun atılarak yanacak. Dereye gidilerek banyo yapılacak.(dere yoksa evde) Bugün kesilen kurban ile Atalar Onurlandıralacak. Iki gün boyunca kabir ziyareti yapılarak Ataların sevdiği yemekler ziyararetçiler ile birlikde yenilecek. Ve tabi hepiniz bildiği gibi niyetler yazılıp çizilip suya atılacak. Demir para kırmızı keseye sarılıp, gül ağacı altına gömülecek. Ertesi sabah topraktan çıkartarak cüzdanımıza konulacak ve bir dahaki hıdırelleze kadar cüzdanımızda kalacak" ifadelerini kullandı.

(Bekir Terzioğlu)

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2024, 12:15

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER