Bandırma Borsa’da işlem hacmi arttı

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Ticaret Borsası Yönetimi 2017 yılının değerlendirme toplantısını düzenledi. Toplantıda Borsa’nın 2017 yılındaki gelişimi ve tarımsal rakamlar ele alındı.Bandırma Ticaret Borsası Yönetim...

Bandırma Borsa’da işlem hacmi arttı

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Ticaret Borsası Yönetimi 2017 yılının değerlendirme toplantısını düzenledi. Toplantıda Borsa’nın 2017 yılındaki gelişimi ve tarımsal rakamlar ele alındı.

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin ve Yönetim Kurulu Üyeleri 2017 yıl değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Borsa Başkanı Halit Sezgin, Bandırma Ticaret Borsası’nın işlem hacminin 2016 yılına oranla yüzde 33,9 oranında artış gösterdiğini ve 4 milyar 337 milyon 439 bin 570 TL olarak gerçekleştiğini vurguladı. Sezgin, bu oranın geçtiğimiz yıl 3,2 milyar TL civarında olduğunu da sözlerine ekledi.

Sezgin : "Üçüncü çeyrekte tarımsal büyüme yüzde 2,8 oldu"

Borsa Başkanı Halit Sezgin, Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 11,76 oranında büyüme ile büyük bir başarı yakaladığını ancak bu başarının tarımsal büyümedeki yüzde 2,8’lik oranla gölgelendiğini ifade etti. Sezgin, " Tabi tarımın Türkiye’de daha çok büyümesini isterdik ama Bandırma’daki tarımsal rakamlara baktığımızda Türkiye genelinden daha farklı bir durum söz konusu. Biz gerçek anlamda borsacılığı yapmanın meyvelerini işlem hacmimizdeki artış ile topluyoruz. Belki kâr anlamında bize yansımamış olabilir. Türkiye’nin ve dünyanın durumunun farkındasınız. Maalesef diğer taraflardaki bu rahatsızlık bir şekilde ülkenin ithalata yönelmesine sebep oluyor. Bunun da bitmesi lazım. İthalatın değil, yerli üretimin gerçekleşmesi lazım. Yıllar önce hatırlarsanız kendi kendimize yeten 7 ülkeden biriydik. Ama maalesef şu anda birçok tarımsal ve hayvansal ürünü ithal etmek zorunda kalıyoruz. Neden? Enflasyon rakamlarının biraz daha makul hale gelmesi için. Dar gelirli insanların o ürünleri alabilmesi için. Doğru mu? yanlış mı? tartışılır ama bizler bunun doğru olmadığını, bu politikaların kısa vadede faydalı görünse de uzun vadede zararlı olacağını belirtiyoruz" dedi.

2017 yılı son 40 yılın en kurak yılı

Borsa Başkanı Halit Sezgin, Bakanlıklar seviyesinde katıldıkları toplantılarda bu yılın son 40 yıldaki en kurak yıl olduğu gerçeğinin ön plana çıktığını ve bunun da üretimde etkilere neden olduğunu ifade ederek, " Türkiye’nin en az süne oranı Bandırma ve bölgesinde. Bu üreticimizin bir başarısıdır. Dünyada ve ülkemizde kuraklık giderek artıyor. Bu konuda politikaların üretilmesi gerektiğini söylüyoruz ve söylemeye de devam edeceğiz. Ülkemizde müthiş bir kuraklık hissediliyor. Belki Bandırma’da durum biraz daha farklı ama genel anlamda takip ettiğiniz zaman bir kuraklık söz konusu ve son 40 yılın en kurak yılı. Bunu da ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu. Biraz da hububat ekim alanlarında azalma söz konusu. TMO’nun rakamlarına göre geçtiğimiz yıla oranla yüzde 6’lık bir azalma söz konusu" dedi.

Sezgin : TMO piyasayı regüle edemiyor

Borsa Başkanı Sezgin, Bandırma Ticaret Borsası Elektronik İşlem Salonu’nda 2017 yılı içinde 5 bin ton buğday satışı gerçekleştirildiğini, toplamda 31 bin ton ürünün satışı ile 49 milyon TL’lik işlem hacmi gerçekleştirildiğini ifade etti. Sezgin Türkiye’nin dışarıdan aldığı hububat ürünleri konusuna da değinerek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu alımlara rağmen piyasayı regüle edemediğini ifade etti. Sezgin "İthalatla çözüm bulunamayacağı bir gerçek. Biz üreticimize daha kaliteli daha fazla üreteceği politikalar uygulamamız lazım. Bu konuda maalesef destek verilmiyor. Şu anda TMO fonsuz buğday ve arpa ithalatı yapıyor. Bunları kullanıcılara tahsis yönetimiyle satıyor. Fakat piyasa regüle olmuyor. Geçtiğimiz nisan ayında TMO’nun yurt dışından arpa ithal ettiğini anımsatan Sezgin “TMO tonu 740 TL’ye arpa sattı. 740 TL’ye arpa satmalarına rağmen satış salonlarında arpanın tonu bin 200 TL’den işlem gördü. Buna rağmen fiyatlar regüle olmadı. TMO burada büyük hatalar yapıyor. TMO tahsis yöntemiyle değil satış salonu faaliyetlerini yerine getiren borsalarda arpa, buğday ve diğer ürünler açık arttırmayla satışa sunulmalıdır. TMO’da fiyatlar düşük olabilir ancak borsalardaki salon satışları neyse genelde piyasa odur” dedi.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER