Emekli öğretmenin yol haritası


(2023 'Öğretmenler Günü'ne armağanımdır) 

Yıllarımı, ülkeme ve binbir çeşit sorunlu ailelerin sorunlu çocuklarının eğitimine, öğrenimine adamış, onları okutmak için yıllarca çaba sarf etmiş, pek çok zorlukla mücadele ederek ülkemde farklı şehirlerde görev yapmış bir öğretmen olarak, hayat pahalılığına yenik düşürülen, sürünen emekli öğretmen moduna dönüştürülen mesleğimden soğuttunuz beni. 
Okumuş gençler de, geçimlerini sağlayabilecek, daha iyi yaşanası şartlar elde edebilecek, emeğinin karşılığında iş bulamadıklarından dolayı artık yurt dışında çalışmak için ülkemizden pırnık pırnık kaçar oldu. Aileler çocuklarından uzaklarda, bölünmüş, gurbetteler. 
Kendi döneminin olumsuz şartlarından dolayı ilkokuldan sonra okutulamamış annem de bana, yani öğretmen emeklisi ve yazar olan kızına, 
"O kadar üniversite okuyup yıllarını verip öğretmen oldun da, emekli olunca bu kadar az mı maaş alınıyor?' diye soruyor.  
Bide kitap yazıp duruyorsun, kredi borçlarıyla.. Üstelik kazancı da yok" diyor. 
Haksız da sayılmaz. 
Ben, binbir türlü sınavlardan geçerek okuduktan sonra, hatta yetmez, okuduktan sonra da sınavlardan geçerek, hiç kimseye yük olmamak adına çalışma yaşantıma büyük heveslerle başlamıştım. Emekli olunca geldiğimiz noktaya bakın. 
Kiralar onbin liradan başlıyor. Öğretmen emeklisi olarak maaş yaklaşık o kadarken nasıl geçinilir bu pahalılıkta. Düşünün ki; tatile bile, eğer bir yakınınız varsa, onların yanına gidebilme şansınız da varsa öylelikle ancak gidebiliyorsanız, onun dışında kendi ülkenizde tatile gidebilme imkanınız da yok gibidir maalesef. İmkanım olsaydı emekli olduğum, alıştığım o çok sevdiğim şehir olan İSTANBUL'dan ayrılmazdım. Emekli bir insanın İSTANBUL'da yaşama şansı da yok zaten. Hiç değilse artık doğduğum, büyüdüğüm, okuduğum şehir olan ANKARA'ya taşınmak istiyorum mesela. Bu hayat pahalılığı şartlarında, bulunduğum yerden ulaşım araçlarına binip de yakın yerlere günlük geziye değil mecburiyete bile gidemiyorum. 
Emekli öğretmen olarak, yazık düşürüldüğümüz duruma, çok YAZIK. 

"Elinka"  Emel Güneş    24 Kasım 2023

YORUM EKLE