ENGELLİ CAMİASININ KALBİ AYVALIK’TA ATTI
Yayınlanma :
04.12.2012 22:03
Güncelleme :
04.12.2012 22:03


Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde ülkenin engelliler camiası içinde önde gelen simaları ağırladı.
Ayvalık’ta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan törene; Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Uğur, Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay, Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, İlçe Emniyet Müdürü Rafet Kantar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Necmettin Tetik, ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, engelliler ve aileleri katıldı.
Tören; engelliler adına Birlik Ortopedik Engelliler Derneği Genel Merkezi tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı. Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu ve Ayvalık Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Hamdi Atay’ın tören sunumunu üstlendiği tören, saygı duruşu ve istiklal marşının bir ağızdan coşkuyla söylenmesiyle devam etti.
ÖZÜRLÜ TERİMİ GİTTİ ENGELLİ TERİMİ GELDİ
Törende konuşan Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Genel Başkanı Hamdi Atay, kısa bir süre önce Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın talimatıyla, ülke genelinde engelliler camiasında büyük tartışmaları beraberinde getiren engelli-özürlü-sakat terimlerinin, Özürlüler Yasasında yapılan değişiklikler sonucunda 2013 yılından itibaren resmi olarak engelli sözcüğüyle nitelendirileceğini belirtti.
Atay, söz konusu düzenleme kapsamında, bakanlık bünyesindeki genel müdürlüğün adının değiştirildiğini kaydederek, yaptıkları girişimler sonrasında, ülke genelinde engellilerin yaşamlarına kolaylık sağlayan engelli bakıcılarına SGK bünyesinde sigortalı olabilme hakkını sağlanılmasıyla ilgili çalışmaların sonuçlandığını ve 2013 yılından itibaren bu uygulamanın hayata geçirileceğinin altını çizdi.
Türkiye’nin en faal derneklerinden biri olarak nitelendirilen Birlik Ortopedik Engelliler Derneği’nin Genel Başkanı Halil Burgaz, İzmir’de TRT’nin canlı yayınına katılması nedeniyle törenlerde bulunamazken, yerine dernek yöneticilerinden Yasemin Tülay Tamtunalı konuştu.
Tamtunalı, Türkiye’de engelli vatandaşların yaşadığı sorunların sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun ve insanlığın sorunu olduğunu belirterek, “İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri, ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu nedenle de engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir” ifadelerini kullandı. Törende konuşan Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, kendisini yetiştiren Ayvalık halkına teşekkür ederek, ülke genelindeki yaklaşık 12 milyon engellinin sorunları dururken, 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamayacaklarını ve kutlamaları da eleştireceklerini belirtti.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün; ekonomik sosyal olarak gelişmiş insana engellilerine yaşlısına değer veren onların yaşam kalitesini artırdığı için eşit ve özgürce bir yaşamayı sunabilen ülkelerde kutlanabileceğini vurgulayan ETP Genel Başkanı Parmaksız, “7 Temmuz 2005 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasasının hiç bir belediyenin 7 yıl gibi bir sürede hiç bir hazırlığını yapmaması sebebi ile Haziran-2012’de 3 yıl daha erteleyenlerin, milyonlarca engelliyi belediye başkanlarına, bankalara, ATM’lere, kamu binalarına değişenlerin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamak istemiyorum” dedi.
“ENGELLİLİK EVRENSEL BİR KAVRAMDIR”
Törende Ayvalık Belediyesi’nin Zihinsel Engelliler Okulu öğrencilerinden Sezer Buget adlı bir öğrenci tarafından günün anlam ve önemine uygun bir şiir okumasının ardından, kürsüye gelen Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, gelişmiş dünyanın tıbbi modelden sosyal modele geçtiğini ve dünyanın engelliliğin sadece bir uzuv kaybı olmadığını kabul ettiğini söyledi. Engelli bireyin yaşadığı kısıtlılık durumunun kendisinden değil, toplumun duyarsızlığından kaynaklandığını savunan Türközen, “Yönetimlerin engelli bireylerin önündeki kısıtlılıkları kaldırarak, onları diğer bireylerle eşit duruma getirme zorunluluğu bulunmaktadır. Engelliler; zavallı bir nesne değil, temel haklara sahip ve hukukun öznesi olan bireydir. İşte bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti Kanunu 127. maddesinde engelliliğe bağlı ayrımcılığa 6 aydan 1 yıla varan hapis ve idari para cezası getirilmiştir. Bize göre engellilik; iyileştirilmesi gereken bir sağlık sorunu değil, evrensel bir kavram ve insan çeşitliliğinin bir rengidir. Engelliler toplumumuzun bir parçası, yüreğimizin diğer yarısıdır” dedi.
“ENGELLİLER KONUSUNDA AYVALIK RÜŞTÜNÜ İSPATLAMIŞTIR”
Törende konuşan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ise, ilçede 20 yıldan bu yana kutlanılan Engelliler Şenlikleri nedeniyle, Ayvalık’ın rüştünü ispatladığını söyledi.
Ayvalık’ta düzenlenen 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün, sakin geçmesinin nedenini geçtiğimiz Eylül ayında düzenlenen 1 haftalık Engelliler Şenliğindeki coşkunun bir sonucu olarak değerlendiren Kaymakam Nalbant, “Biz Ayvalık’ta devletin bizlere tanıdığı yetkiler çerçevesinde elimizden geldiğince yapmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Cumhuriyet Meydanında bulunan bir çay bahçesine geçen törene katılanlara Ayvalık Belediyesi tarafından çeşitli ikramlarda bulunuldu.
Daha sonra Birlik Ortopedik Engelliler Derneği tarafından Çınar Düğün Salonunda düzenlenen bir eğlencede engellilerin saatlerce kurtlarını döktüğü gözlendi. (İHA)
(İHA)
Haberimiz ile ilgili ayrıntılı fotoğraflara aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz:
- Facebook: Körfezde Haber
- Facebook: Balıkesir Körfezde Haber
- Facebook Grubu: Körfezde Haber
- Twitter: Körfezde Haber
- Instagram: Körfezde Haber
- Facebook: Körfezde Haber Ajansı
- YouTube: Körfezde Haber TR
Balıkesir'in haberde buluştuğu ortak nokta.
Körfezde Haber - Balıkesir'in En Çok Okunan Tek Haber Sitesi
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: