İda Madra Temiz Deniz Platformu

İda Madra Temiz Deniz Platformu

Cumartesi günü yağmurlu bir havada, Edremit Gençlik merkezi salonunun dolması örnek bir Cevre sevgisinin var oluş ispatı ve Güç birliği ile körfezin denizi gelecek yıllarda Mudanya-Gemlik-İzmit körfezinin sorunları gibi çaresiz kalmayacağınıza mücadele başlangıcı bir panel izledik.

Tüm vatandaşlarımız 1982 yılı anayasanın 56 maddesi gereği “”Herkez. Sağlıklı ve dengeli bir cevrede yaşam hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, cevre sağlığını korumak ve cevre kirlenmesini önlemek. Devletin ve vatandaşların ödevidir ,””” bilincinde olması gerekir. Önce birey görevlerimiz.

Bu nedenle eski yıllarda Bergamadan-Assosa kadar Bir TEMA-TOPRAK EROZYON çalışmaları-EĞEÇEP ve GÜMCED çalışmaları Trakya ve Eğe bölgesinde önemli bilgilendirme toplantı, panellerini gerçekleştirmişti…(Edremit Dalyan bölgesi sazlıklar koruma altına alınmışken şimdiki hali çok acı).şimdi Duyarlı olan “”Ayvalık Tabiat Platformu, Burhaniye Cevre Platformu, Edremit Çevre Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği. Burhaniye sahil Siteleri Dayanışması, Körfez Siteler Derneği ve Edremit Turizm İşletmeciler Derneği katılımı bir Platform oluşturmuş fakat dağa çok çevreye duyarlı diğer derneklerinde bu konuda bütünleşmesi gerekir(.AB projeleri takip edilip fonlarından faydalanılması çok önemlidir. Deniz kadar Kazdağı Milli Parkımızın. Sorunlarına güncel olarak takip edilerek bütünleştirilmelidir…)

Açılış konuşması Bur Cep başkanı Hatice Enğin ile başladı.öğretim üyesi Deniz Bilimleri Uzmanı sn.Melis YILMAZ  Denizlerimizi kirleten ana faktörleri ve Dr. Akif Akalın –Halk sağlığı uzmanı olarak teşhis ve tedaviler hakkında aydınlatıcı bilgiler sundular…..(İzleyiciler arasında bu konuda  geçmiş yıllarda emeği  geçmiş  Prof. Necdet Eren,i görmek beni mutlu etti.)

Teknoloji çağında ve basın yazılarında –Haberlerde hemen hemen her gün çevreye yapılan haksızlık ve finalde insan-Mahkeme olayları veya eğitim bilgileri artık günlük yaşantımızın bir anısı halinde.

Bu konuda çevre şehidi öğretmen Erdal Hoca ve eşi Sevim’in, “”CENNETİN KANI” ”romanında günümüzün gerçek yaşamını bence bu gurup yöneticileri, Edremit –Güneşin kadınlarından sembolik fiyatla temin edip üyelerine dağıtması. Okuması gerekli, çok ışık tutacaktır, çünkü 1834 yılındaki vahşi Kızılderili şef Seat,in duygusallığını dahi fark edemeyen bir toplum olduk….Bizler doğayı miras almadık. Gençlerimizin emaneti diye saklamak mücadelesini değiştirip çevreye duyarlı gençlik yetiştirmemiz, Siyasileri seçerken Çevreye duyarlılığını birinci planda izlememiz ve Anayasa kanunlarına sıkı sıkı sarılmamız. Tüketimlerimizde ,alışkanlıklarımızda çevreye ne kadar zararlıyız bilmemiz gerekir…..

Panel ve bilgilendirme başarılıydı fakat mahkeme dosyaları hakkında, gelecek günlerdeki dayanışmaların planları hakkında, siyasilerden sohbetleri değil. Kesin uygulama kurallarındaki anlaşmalarının bilgilendirilmesini beklemiştim bu toplantıda….Yoksa yazın Tatilcilerden, Hasta hanelere yüzlerce Deniz kirliliği nedeniyle tedavi olaylarından bitap düşen doktorlarımızın isyanına  çok şahit olmuştum..(Bu panel belki tatilcilerinde olduğu bir zaman tekrarlanmalı)

Denize akan derelerimiz çöp dolu ve Mavi renk yerine toprak taşıyor, Piknik çöplerimizi doğada terk etme alışkanlıkları bitmedi. Su kanallarını temizleme konusunu ciddiye almayan belediye anlayışlarımız varken,Plastik torba alışkanlıkları hiç azalmamış bir yaşamda, bu denizimizi koruma mücadelemizde çok önemli sonuçlara ancak Arıtma sorunları ve Kanunlarımızın işlerlik kazanmasıyla ve tıpkı Trafik gönüllü polislerimizin olduğu gibi Resmi olarak ÇEVRE gönüllü MÜFETTİŞ  çalışması gerçekleşirse gelecek günlere ümit ile bakabiliriz……..(Eğitim ailede başlar,)

Güncelleme Tarihi: 18 Aralık 2023, 11:29

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER