Kara Afrika’nın ak yürekli insanları buluştu

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öncülüğünde kurulan "Afrika Dünyası ve Kültürleri Topluluğu" üyeleri tanışma toplantısında bir araya geldi.Uludağ Üniversitesi yemekhanesinde gerçekleştirilen tanışma toplantısına...

Kara Afrika’nın ak yürekli insanları buluştu

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öncülüğünde kurulan "Afrika Dünyası ve Kültürleri Topluluğu" üyeleri tanışma toplantısında bir araya geldi.

Uludağ Üniversitesi yemekhanesinde gerçekleştirilen tanışma toplantısına İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat ile 200’e yakın Afrikalı öğrenci katıldı. Canbolat, “Kara Afrika’nın ak yürekli insanları, hoşgeldiniz! Afrika Dünyası ve Kültürleri Topluluğu’nun üçüncü yılında tekrar bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Her yıl yaklaşık olarak 50 yeni öğrenci geliyor Afrika’dan. Yeni gelen öğrencilerimizi bir kez daha selamlıyorum. Selamlama deyince, yurtdışında geçen öğrencilik yıllarım sırasında yaşadığım bir hatıramı sizlerle paylaşmak isterim. Afrika’dan öğrencilerle tanışmıştım, bir gün beni uzaktan gören Afrikalı arkadaşım elini kaldırarak ‘cambo!’ diye seslendi. Ben hem soyadımı çabuk öğrendi, hem de kısaltma da yapıyor, Canbolat yerine Cambo diyor diye düşündüm. Halbuki bu Afrikalı arkadaşım bana kendi kültür dilinde selam veriyormuş. Bunu sonra öğrendim. İşte farklı dil ve kültürlerin karşılaşmasından doğan beşerî tecrübe ve kazanç. Sizler de buradaki öğrencilik döneminizde mümkün olduğu ölçüde Türkçe okuyup, yazarak, dinleyerek, araştırarak zamanınızı iyi değerlendirmeye bakmalısınız” dedi.

Canbolat, “Ben Almanya’da Heidelberg Üniversitesi’nde okudum. Siyasal bilgiler ve sosyoloji bölümlerini çift anadal olarak tamamladım. Orada öyleydi o zaman. Bugün uluslararası ilişkiler konularını tahlil ederken, Türkiye’ye sığınan mültecilerin, nasıl bir toplum ve insan manzarasının onları memleketlerinden kaçmaya zorladığını anlamak için sosyolojik arka plan hakkında da bilgi ve fikir sahibi olmak gerekir" diye konuştu.

Topluluk başkanı ve bazı öğrenciler de konuşma yapıp şiir okudu. Plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminden sonra yaklaşık iki yüz kişinin katıldığı toplantı sona erdi.

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER