MAYIS-2024 BANDIRMA BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI...

MAYIS-2024 BANDIRMA BELEDİYESİ MECLİS TOPLANTISI...

BANDIRMA, yeni seçilen CHP li Başkan ve Meclis inin 2. Toplantısı, dün 07/05/2024 Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. CHP, B.Şehir Meclis üyesi de olan Murat KARAKOYUN un, ( M.KARAKOYUN un B.Şehirde Genel Sekreter-Daire Başkanı-Müdür olduğu yolunda yapılan söylentiler de, yasal gerçeği yansıtmamaktadır.) ,mazaret göndererek katılmadığı toplantı, 30 kişi ile yapıldı.

MAL BEYANLARI ; Meclisin ilk dikkat çeken olayı, Başkan Dursun MİRZA nın Belediye ve Meclis Salonu girişine koydurduğu MAL BEYANI idi. Başkan, Meclis üyelerinden de MAL BEYANLARINI sunmasını istemiş ve henüz tamamlanmasa da Meclis üyelerinin de Başkanlığa sunduğu Mal beyanları var. Beyanların Görselliğinden daha çok, MAL BEYANI sunulması fiilinin geçmiş dönemde yapılmamasına karşın, yeni meclisin bu hususa hassasiyet göstermesi doğru ve güzel oldu. Meclis Üyelerinin mal beyanlarının da Belediye sitesine konulmasından sonra, Bandırma kamuoyu bu konuda bilgilenmiş olacak.


 

Mecliste dikkat çeken 2. Olay ise ; 1. Nisan-2024 Meclisinde sadece iktidar CHP ve muhalefet AKP nin üyeleri ve grupları vardı. Bu mecliste parti sayısı (3) olmuş ve MHP nin de 2 temsilci ile, Mecliste olduğunu gördük. Oysa, Bandırma yerel seçimlerine 17 Aday girmişti ve MHP seçimlere giren parti değildi ve oy pusulalarında 3 Hilal yoktu! Anladığınız gibi, AKP listesinden giren 2 MHP li üye varmış ve Mecliste 2. Muhalefet partisi olarak artık MHP de, Mülkü İNCİ ve İsmail Hakkı BİLDİK var. Ve Meclis artık, 3 partili.

Önceki dönemde var olan İYİ PARTİ, Turhan ÇÖMEZ in müdahale ettiği listeler yüzünden, halkta karşılığı olmayanların eş-dost iman ve biat ölçüleriyle listelere alınması ve aday isimlerinin halka sunumu barajı geçemediği için, 19.750 OLAN OYUNU 3.200 e düşürmüş, 19.750 oyu 30.000 e taşıması gerekenlerin basiretsizliği ve 16.500 oyun büyük kısmı CHP ne gittiği için, bu dönem Mecliste yok !

Mecliste olan partilerin Bandırma İlçe Başkanları (CHP) Mehmet ATAK, (AKP) Fatih TANBATAR toplantıya geldiler ama MHP İlçe Başkanı Bekir BOZKURT u... orada göremedik. Başkanın ailevi sağlık sorunu olduğunu öğrendim de...ama olsun yönetim kurulu eteketi taşıyan MHP lilerin orda olması gerekirdi diye düşünüyorum. Mecliste grubu, üyesi... olsun veya olmasın... aslına bakarsanız Meclis Toplantılarına Bandırma da teşkilatı bulunan bütün siyasi partilerin ve hatta STK ların, birkısım yönetim kurullarını da alarak, katılması gerekir. Bu anlamda Siyaseti bilmeyenlerin de, orda, burda, şurda BAŞKAN-ım, YÖNETİM KURULU ÜYESİYİM diye havalarını, atmamaları gerekir. Siyaset ve ETEKET, zor zanaattır arkadaş !

Yemekli basın açıklamalarında, U masaları tıklım tıklım dolduran, Bandırma da bu kadar GAZETE-Cİ var mı yahu ? dedirten, sözde veya gerçek gazetecilerin de, Meclis Toplantılarında olması ve takip etmesi ve lütfen Meclis Gündemi hakkında, kamuoyunu bilgilendirmeleri gerekir de..! Onlardan da katılım sağlamayanlar, katıldıkları halde MECLİS hakkında ; haber, yorum, köşe yazısı... kamuoyunu aydınlatmayanları da, Bandırma Kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Sanırım bazı gazetecilerimiz, hala ; seçimde dağıtılan siyasi paraları, aralarında paylaşamamaktan dolayı, Meclisi değil... birbirlerini takip ediyorlar.

Yeni Başkan Dursun MİRZA ya da, ilk eleştirim şu olsun ki ; Meclis Toplantısının CANLI YAYINI gereği gibi değildi, ses-görüntü ve süreklilik gibi ciddiye alınması gereken yayıncılık konusunda, uyarılara ihtiyaç var ! Ve ; yayın çok amatördü. Kavga veya sertleşmede yayının kesilmesi de, CHP Belediyeciliğine uymadı. Şeffaf Belediyecilik, her alanda sergilenmelidir.

Mayıs-2024 Meclisinin (9) Gündem maddesi vardı. (2) gelen yazı ve (2) de verilmiş önergelerle... 13 maddelik, bir Meclis Toplantısını yaptık.

( Eski Meclis üyelerini de çok uyarmıştım. Yeni meclisi de, uyarmış olayım. Meclis üyesi olarak seçilmenizden dolayı kendinize üstün güç imtiyazı ve kudret atfedeceğinize, eteketinizi kartvizite dönüştürüp orda burda masaya koyacağınıza, önce Belediyenin DENETİMİ ile ilgilenin, yapılmayanları, yapılanları, eksikleri tespit edin ve halka hizmet olacak ÖNERGELERİNİZLE Gündem maddesi oluşturun ve orada PARMAK-KALDIR/PARMAK İNDİR..! Konu mankeni, lütfen olmayın.Belediye Meclis üyelerinin DENETİM görevi de vardır ve kamu malına zarar verdirmemek gibi... görevleri de vardır.)

MECLİS GÜNDEMİNDE ÖNE ÇIKANLAR...

  1. Önceki TOLGA TOSUN döneminden kalan Belediye Borçları nevi ve miktarı...
  2. Devir aldığı borçlar yüzünden ; Belediyeye ait (2) mülkün satış yetkisi...
  3. Borçlar yüzünden aksayabilecek Belediye Hizmetlerinin, aksatılmaması için de, önceki bütçenin %10 u nispetinde, 100 Milyona kadar BORÇLANMA Yetkisi !

Önceki dönemden Belediyeye kasada para bırakılmamıştır. İller Bankasından gelen gelir aylık 25 milyon, sadece personel gideri aylık 45 milyon TL dir. Satışa çıkarılan yerlerin tahmini karşılığı 15 Milyon lira olup, gündemdeki yerlerin satışı konusu ve borçlanma konusunda, Mecliste oy çokluğu ile kararlar verilmiştir.

Nisan ayı Meclis toplantısında, Başkan Dursun MİRZA, Belediye borçlarının bütçeye orantısız olduğunu, borçların 405 Milyona ulaştığını ve denetimsiz fiiler yüzünden, devirden bir gün sonra UEDAŞ Lüdürünün Başkana gelip, birkaç milyona ulaşan ve ödenmeyen Elektrik enerji borçlarından dolayı, Belediyenin Elektriklerinin kesileceğini bu yüzden de acil ödeme yapılmasını istemesi yüzünden, kasada olduğu söylenen 38 milyon TL paranın gerçeği yansıtmaması, 62 MİLYON BORÇ VAR söyleminin gerçeği yansıtmaması yüzünden, BEN OLSAM SOKAĞA ÇIKAMAZDIM a kadar giden, Başkanın bir sitemi vardı. Öyle ya, seçimden önce seçim geçsin diye önceki Başkana süre tanıyan UEDAŞ, milyonlarca liralık alacağı için kapıya gelmiş ve KESME tehdidini yapmış ! Karanlıkta kalacak bir BELEDİYE BİNASI ve İşletmeleri konusu... ve bu riski gelene bırakan bir eski başkan !

Ben de o günler de, Belediye borçlarının 405 milyonu da geçeceği, hatta 680 Milyona kadar ulaşabileceğini söylemiştim. 30 Yıldır Belediyemizi ve Meclis Toplantılarını takip eden biri olarak, Belediye Borçlarının nevi ve miktarları hakkında, UEDAŞ tan başka Belediye kapısına dayanan ve ALACAĞIMIZ VAR ÖDE ! diyenleri... önümüzdeki günlerde ben de ; bazı rakamlarla ortaya koyacağım.

Fakat benim öncelikli derdim ; eski Başkan Tolga TOSUN a yönelttiğim (21) soru vardı ve cevaplarını alamamıştım. O sorularda cevapsız kalan, 2023 Haziran Meclisinde verilen bir ÖNERGE nin, akibeti olayı da vardı. Bu önerge ile ilgili, o zamanki mecliste ARAŞTIRMA-İNCELEME KOMİSYONU kurulmaması, önergenin, ilgisiz Hukuk Bürosuna indirilmesi ve iddiaların orda kapatılması idi. Yeni dönemde, Hukuk Müdürü’nün görevden alınıp memur yapılması, iddialara konu Park Bahçeler ve Fen İşleri Müdürlerinin, adili soruşturmalara konu fiilleri yüzünden açığa alınması... (21) Müdürden (8) tanesinin değişmiş olması, Belediyenin bu iddiaları soruşturmak için... Bir Belediye Başkan Yardımcısını Muhakkik olarak ataması ve soruşturma yürütmesi, muhakkik raporundan sonra gerekiyorsa ; ARAŞTIRMA İNCELEME KOMİSYONU kurulması, bu komisyonun raporuna göre de, kamu zararı yaratanlar hakkında gereğinin yapılması gibi bir derdim vardı. O önergenin tekrar açılmasını istiyor ve bekliyordum. İsteğim ve beklentimin takipçisiyim !

Çünkü Belediyenin borçlarının çoğu, yatırım ve hizmetten değil, bazı yolsuzluk ve hırsızlıklardan dolayı doğmuş olabilirdi. Kamu malına zarar veren, kamu malına çökmüş bu karanlık aydınlatılmalıydı.

Dünkü Mecliste de, anladığım kadarı ile yine bu nevi ARAŞTIRMA VE İNCELEME KOMİSYONU kurulması için bir önerge verilmiş... ama red edildi. Sanırım, muhakkik raporu beklenecek. Muhakkik Raporundan sonra da, ucu nereye kadar gidiyorsa, partili veya Belediye Bürokrarisi denilmeden oraya da gidilecek ve Bandırmalının malı hakkında kamu zararı yaratan fiiller hakkında, gereği yapılacak.

MECLİSTE KAVGA...!

Dün, CHP AKP Meclis üyelerinin ( AKP Oya YÜCEL) Teftiş Kurulu Müdürlüğünün kurulmasını istemeleri ve AKP Meclis üyesi Mehmet DOĞAN ın gündem dışı söz alarak, denetim ve borçlar ve Tolga TOSUN un basın açıklamaları hakkında yaptığı konuşmadan sonra, CHP Meclis üyesi Sami TÜRKMEN’in söz almadan yerinden kalkarak, Cemal ÖZTAYLAN dönemine ait, ithamlar içeren sert konuşması... bu konuşmaya da yine söz almadan AKP Meclis üyesi Eşref KASAPOĞLU’nun sert cevaplar vermesi sonrasında.... meclis karıştı mı ? Evet karıştı. https://www.facebook.com/ramazan.narin.3705/videos/2111607329224600  

Yerinden kalkan gruplar birbirinin üzerine yürüdü mü ? Yürüdü ! Zabıtalar salona doluştu mu ? Doluştu ! Meclis Başkanı Dursun MİRZA da, yayını kestirerek Meclis üyelerini söz almadan konuşmamaları ve yerlerine oturması konusunda ikaz etti mi ? Etti !

Özürler ve açıklamalardan, sertlik ve ortalık yatıştırıldıktan sonra da... Meclis gündemi de bittiğinden, toplantıya son verildi ve 6 Haziran Perşembe günü 18.30 a... müteakip toplantı kararı verildi. Gelecek Meclisin daha önemli olaylara ve gündemlere neden olabileceğini de bizler görmüş ve Bandırma kamuoyuna aktarmış olduk mu ? Olduk. Esen kalınız. TANRI Bandırmalıları Korusun ! 08/05/2024 NOGAYTÜRK

YORUM EKLE