RANT…

RANT…

 

“BAZEN RANT İYİDİR” DİYEN AKADEMİSYENE AÇIK MEKTUBUMDUR…”

 

 

Ayvalık Belediyesi’nin öncülüğünde; Ayvalık Ticaret Odası, Kent Konseyi ve AYTUGEB tarafından düzenlenen Ayvalık Vizyonu Çalıştayı gerçekten her anlamda gerçekten yararlı ve ilçe ekonomisinin çıtasını gelecekte çok yükseklere taşıyabilecek bir adım olmuştur.

Böylesi bir çalıştayı düzenleyen başta Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin olmak üzere emeği geçen herkesi yürekten kutluyorum.

Ancak; Cunda Uygulama Oteli salonunda çalıştayın ikinci gününde, “Doğal ve Kültürel Miraslar” başlıklı üçüncü oturumda; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Ve Bölge Planlama Bölümü Şehircilik Anabilim Dalı Prof. Dr. Mehmet Rıfat Akbulut’un sunumu sırasında kullandığı, “Bazen rant iyidir. Rant, şehirlerin gelişmesini hızlandırır” şeklindeki sözlerini kabul edebilmem asla mümkün değildir.

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in yanı sıra belediye yöneticileri, ATO, Kent Konseyi ve AYTUGEB üyelerinin çabalarıyla, bin bir emek ve özveriyle düzenlenen Ayvalık’ın vizyonunu geliştirmeyi amaçlayan  çalıştayda, bu sözleri Şehir Planlamacısı bir akademisyenin kullanması; yıllardır Ayvalık’ta rant alanları yaratmaya çalışanlar ve ranttan beslenenlerle tam anlamıyla mücadele eden bir gazeteci olarak beni ziyadesiyle rahatsız etti.

Ama asıl rahatsızlığım o çalıştayın oturumuna katılan Ayvalıklı çevrecilerin, o anda bu sözlere herhangi bir tepki göstermemesi… Her fırsatta ayağa kalkan Ayvalık’ın çevre konusundaki hassas değerleri de orada benimle birlikte bu sözleri işitti ve hiçbir tepki vermedi. Yazık…

Doğrusu bu anlamda inanılmaz hayal kırıklığı yaşadığımı da itiraf etmeliyim…

Bu yüzden de o toplantıda hazır bulunan çevrecilerimizden önce değerli akademisyenimizin kendisine buradan minik bir öneride bulunmak istiyorum;

 

***

Sayın Akbulut,  sizin gibi şehir plancılığı ile uğraşan bir akademisyenin kullandığı bu cümle, ranta iyi gözle bakan açgözlülerce kabul görebilir.

Ama Ayvalık; bir Kuvvai Milliye ilçesidir. Ayvalık; Medine-i Münevvere topraklarıdır. Ayvalık; mübadele ile yoğrulmuş bir Anadolu halkının anavatanıdır.

Bu yüzden Ayvalık’ın her karış toprağı kutsaldır ve açgözlü rantiyecilere burada yaşayanlar geçit vermez.

Çünkü Ayvalık, “rant cenneti” olamayacak kadar özel bir kenttir.

Çünkü Ayvalık; rantçılara daha önce olduğu gibi, bundan sonra da gereken tokadı atabilecek kadar erdemli bir halkın yaşadığı yöredir.

Ayvalık halkının; tabiat parkı, zeytinlikler, Karaayıt ve Altınova’da rantiyeye karşı gösterdiği tepkiler, Türkiye genelinde ve hatta dünya kamuoyunda yankılanacak kadar da güçlüdür.

Ayvalık’ta yaşayan herkes, yaşadığı bu ilçenin doğasına, tarihine, kültürel dokusuna ve kendine has tüm değerlerine sahip çıkmıştır ve sonuna kadar da sahip çıkacaktır.

Lütfen bu zehirli olduğuna inandığım düşüncenizi kendinize saklayınız. Rant ile Ayvalık’ı bir daha asla aynı cümle içinde kullanmayınız…

Saygılarımla değerli hocam…

 

YORUM EKLE