Uzmanı uyardı: "Güneşle gelen cilt lekelerine dikkat"

Uzmanı uyardı: "Güneşle gelen cilt lekelerine dikkat"

Dr. Gülbiye Güler, “Yaz aylarında güneş ışınlarının yoğun olması açık havada ve deniz kenarlarında daha uzun vakit geçirilmesine bağlı ciltte güneş lekeleri, çiller, lentigolar ve benlerde artışlar olur. Ayrıca güneş dışında lekeler kişinin genetik yapısına hormonal durumuna (gebelik, tiroid hastalıkları vb.), kullandığı ilâçlar ve geçirdiği cilt hastalıklarına bağlı da olabilmekte. Güneşe bağlı lekeler yüzde alın, yanaklar, burun sırtı ve üst dudakta sıklıkla görülür. Ayrıca el sırtlarında, ön kollarda çok güneşlenen bireylerde ise omuzlarda ve sırtta, saçı dökük beylerde kafa derisinde de güneş lekeleri gözlenir. Bu nedenle güneşten korunmak cilt sağlığı için çok önemlidir’’ dedi.

Özel Medicana Bursa  Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, ''Eğer lekeler çocukluk çağından itibaren varsa bunlar çildir. Kışın belli belirsiz olup baharla beraber renkleri koyulaşır. En sık yüz bölgesinde görülür. Sarışın ve kızıl saç yapısına sahip olanlarda görülür. Genetik özelliğe sahiptir. Melasma ise, yetişkinlerde ve daha çok kadınlarda görülür, sebebi tam olarak bilinmemektedir. Yüzde yerleşir, alında, yanaklarda, üst dudakta ve burun sırtında görülür. Koyu tenli kişilerde, gebelikte, hormon ilâcı alanlarda, demir eksikliği anemisi olanlarda görülme oranı daha yüksektir. Kuvvetli ışık yayan lambaların olduğu yerde çalışanlarda, bilgisayar karşısında çalışan ve uzun süre vakit geçirenlerde de olabilmekte.

Lentigo ise, 40 yaş üzeri yetişkinlerde görülen güneş lekelerine denir. Çilden daha büyüktürler, birkaç milimetreden birkaç cm ye kadar büyüklükte olabilirler. Keskin sınırlı olmaları ve daha koyu kahve renkli olmaları özelliğidir. Halk arasında yaşlılık lekesi de denmektedir. Bunlar her mevsimde kalıcıdır. Yaz aylarında renkleri biraz koyulaşabilir. Lentigo açık tenli insanların el sırtlarında ön kollarda yüzde omuz ve sırtlarında olur. Uzun süre araç kullananlarda güneş alan tarafta daha belirgin olur. Açık havada çalışan ve çok güneşlenen kişilerde yoğun olarak görülebilmekte'' dedi.

"GÜNEŞ IŞINLARININ YOĞUN OLDUĞU SAAT 11:00 İLE 16:00 ARASINDA GÜNEŞLENİLMEMELİDİR"

Güneş lekeleri hâricinde yaz aylarında benlerde sayıca artış olup renklerinde de koyulaşma olduğunu belirten Güler, ''Cilt kanserlerinin de asıl sebebi UV ışınları olduğu için vücutta yeni oluşan ânî büyüyen düzensiz rengi olan benlerimiz olursa mutlaka bir uzman hekime gösterilmelidir. Tedavi igmentin derinliğine ve lekenin tipine göre farklı tedaviler uygulanabilir. Tedavi için güneşin olmadığı kış mevsimi tercih edilmelidir. Yeni oluşan lekeler kolay ve çabuk açılırken uzun süreli olan güneş lekeleri inatçı olabilmektedir. Tedavide renk açıcı kremler, kimyasal ve enzimatik peelingler, PRP, mezoterapi, dermapen ve çeşitli lazer yöntemleri uygulanabilir'' dedi.

Güler, ''Güneşten korunma çocukluktan itibaren başlanmalıdır. Güneş ışınlarının yoğun olduğu saat 11:00 ile 16:00 arasında güneşlenilmemelidir. Güneşe çıkılacağı zaman geniş kenarlı şapka, gözlük ve uzun kollu beyaz renkli keten kıyafetler giyilmelidir. Açık bölgelerinize cilt tipine uygun UV A-B ye karşı 50 faktör güneş kremleri uygulanmalıdır. Bunlar 3-4 saatte bir yenilenmeli dışarı çıkılmadan 20-30 dk önce evde uygulanmalıdır. Güneş lekeleri tedaviden sonra dikkat edilmezse hızlı bir şekilde tekrar oluşabilmektedir'' dedi.

Güncelleme Tarihi: 04 Temmuz 2021, 00:48
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER