Hatta merhum Toprak Dede’mizin, inci yerine takdim ettiği meşe palamutları, Türkiye’nin gerçek anıt ağaçlarından biridir. Bu ağaçlar, gölgesinde her türlü bitkiyi barındıran, cefakar bir doğa kahramanıdır. Erozyon koruyucusu olan meşe, aynı zamanda kimya sanayisinde ve hayvanlarımızın süt üretiminde de faydalıdır.

Türkiye’de 20 çeşit meşe türü bulunmasına rağmen, en önemli cinsi Ören sahillerinde yetişmektedir. Hayrettin Karaca, 2002 yılında TEMA toplantılarına katıldığı dönemde bu ağaçlarla sarılarak kucaklaşmış ve meşe palamutlarının Türkiye ve Avrupa ülkelerine gönderilmesi için önemli ricada bulunmuştur. Çoğunuz belki de bu vasiyetin ne olduğunu bilmiyorsunuz, ancak şu günlerde, toprak yüzeyinde çöplerle birlikte toplanıp imha edilen palamutların doğaya geri kazandırılması gerektiğine gönlünüz razı gelmezdi.

Bugün, Havran-Fazlıca İlkokulu öğrencileri ve müdürleri Mustafa Şelçuk, bu doğa vasiyetine sahip çıkarak Ören sahillerinden yüzlerce palamut toplayarak doğa eğitim çalışmalarını yerinde gerçekleştiriyorlar. Okullarında hazırladıkları özel mini serada toprakla buluşturdukları palamutları köklendiriyorlar. Bahar ayında ise köyün ve okulun çeşitli bölgelerinde fide dikim şenliği yaparak, doğa vasiyetini yerine getirmeye çalışıyorlar.

Toprak Dede, aynı zamanda ünlü bir sanayici ve fotoğraf sanatçısıydı. Türkiye’deki gezileri sırasında, toprak ve erozyon konusunu belgelendi. Binlerce kare slayt çekimiyle, her yıl Kıbrıs adası kadar verimli topraklarımızın ormanlarımızın yanlış kullanımı yüzünden yağmur sularıyla denizlere karıştığını bizlere göstermiştir. Yalova-Arberatum'da kurduğu müzede, tüm bitkilerin genlerini yaşatma adına büyük bir çalışmaya imza atmıştır. Avrupa yetkililerinden aldığı özel ödüllerle de bu çabaları taçlandırmıştır. Yalova’da bir heykeli bulunan Toprak Dede’nin, Eskişehir, İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde doğa parkları yapılmış, son yıllarda ise Metin Başkan’ın öncülüğünde, Tema-Hayrettin Karaca Parkı ya da mini bir koruluk, bir otoban kenarına inşa edilmiştir.

Toprak Dede, 20 Ocak 2020 tarihinde vefat etti. Ancak, göklerden tebessüm ettiğini bilerek, yeni yönetimlerin daha büyük imkanlar yaratıp, meşe fidanlarını ve Toprak Dede’nin toprak sevgisini bölgelerinde yayma çalışmalarına hız vereceklerinden eminim. Bu yolda emek veren herkesin, bir doğa vasiyetini yerine getirmenin huzuru içinde olduğunu görmek, bizlere büyük bir mutluluk verecektir.
(Haşmet DEMİRBİL)
Yorumlar
Kalan Karakter: