Balıkesir’de, Şehit Hava Uçuş Uzman Çavuş Emre Sayın için düzenlenen cenaze töreninde yaşanan protokol gerilimi, hem törene katılanlar hem de vatandaşlar arasında büyük yankı uyandırdı. Tarihi Zağnos Paşa Camii’nde düzenlenen tören, duygusal anlara sahne olurken, özellikle milletvekilleri arasındaki “ön safta durma” tartışması, acılı günde dikkatleri başka yöne çekti.
Tören sırasında İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez ile AK Parti Milletvekili Ali Taylan Öztaylan arasında yaşanan yer verme polemiği, şehidin tabutu başında dikkat çekti. Her iki vekil arasında yaşanan bu gerginlik, AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir’in de yakınında gerçekleşti. Çevredeki vatandaşlar, yasın ve birlikteliğin öne çıkması gereken bir ortamda yaşanan bu gerilimi yadırgadılar. “Meclis’te yan yana oturanlar, şehit cenazesinde neden böyle bir görüntü sergiliyor?” sorusu, törende sıkça dile getirilen bir yorum oldu. Gerilim, Çömez’in Öztaylan’ın arkasına geçmesiyle son buldu.
Törende yaşanan bir diğer önemli an ise AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey’in, şehidin ailesine duyduğu derin üzüntüyü gözyaşlarıyla dile getirmesiydi. Bu duygu dolu anlar, çevresindeki katılımcıları da etkiledi. İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan ve Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu da, şehidin ailesine sarılarak acılarını paylaştı ve zaman zaman gözyaşlarına engel olamadılar.
Törenin asıl amacı, toplumun ortak yasının ve devlet protokolünün en hassas şekilde işlediği anlar olmalıydı. Ancak yaşanan kısa süreli tartışma, bazı katılımcılar tarafından “nezaket krizi” olarak değerlendirildi. Vatandaşlar, “Şehit cenazesinde görüntü yarışı değil, birlik ve saygı olmalı” diyerek, bu tür tartışmaların yersiz olduğunu ifade ettiler.
Bazı katılımcılar, AK Parti Milletvekili Ali Taylan Öztaylan’ın nezaket göstererek yer vermesi veya İYİ Parti Milletvekili Turhan Çömez’in ısrarcı olmayıp hemen arka safa geçmeyi tercih etmesi durumunda, bu görüntülerin ortaya çıkmayacağını belirttiler.
Törende yaşanan bu protokol çekişmesinin, “acının paylaşıldığı bir günde gereksiz bir gündem oluşturduğu” yorumları da öne çıktı. Şehit yakınları ve törene katılan vatandaşlar, siyasilerin yas ortamında daha hassas davranmaları gerektiği görüşünü dile getirdiler.
(Faruk Türk)
Yorumlar
Kalan Karakter: