AYVALIK ARITMA TESİSİNE KAVUŞUYOR

AYVALIK ARITMA TESİSİNE KAVUŞUYOR

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin en büyük eksikliklerinden biri olarak nitelendirilen Atık Su Arıtma Tesisi’nin temeli atıldı.
  Ayvalık Belediyesi öncülüğünde yapılan temel atma töreninde; Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Küçükköy Belediye Başkan Vekili Murat Akıner, Balıkesir İGM Üyesi Fevzi Keklikçi, CHP İlçe Başkanı Fatih Ayyürek, CHP’li yöneticiler, Ayvalık Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyeleri, mahalle muhtarları, ihaleyi kazanan firmanın yönetim kurulu başkan yardımcısı Selahattin Ural, tesisin yapımını üstlenen Multiclaier Arıtma Sistemleri şirketinin Genel Müdürü Adnan Pekşen, şirketin Genel koordinatörü Köksal Köksal ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Elektroliz sistemiyle çalışacak olan Elektroflokülasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi’nin; Ayvalık’ın Engürü ve Kumlubahçe mevkilerinde deniz kıyısındaki hazineye ait eski plajın bulunduğu 750 metrekarelik alanın belediye tarafından açılan ihaleyi kazanan Koçoğlu İnşaat firması kiralanarak, yap-işlet-devret modeliyle, önümüzdeki Mayıs ayı sonuna kadar hayata geçirileceği ve arıtma tesisinin A’dan Z’ye tüm masraflarını karşılayacağı belirtildi.
  Ayvalık Belediyesi’nin tahakkuk ettiği atık su bedelinden alınacak paylarla hizmet verecek firmanın 10 yıllık sürecin sona ermesinin ardından Arıtma ünitesini Ayvalık Belediyesi’ne faal halde teslim edeceği kaydedildi. Şartname gereği, Ayvalık’ın Engürü mevkiinde ki Mitralyöz Burnunda bulunan derin deşarj ünitesinin hemen yakınındaki Kumlubahçe koyunda yapılacak olan arıtma ünitesinde, ihaleyi kazanan firmanın, arıtılan suyun Sağlık Bakanlığı’nın öngördüğü kriterleri taşımaması halinde Ayvalık Belediyesinden herhangi bir ücret alamayacağının altı çizildi.
  Ayvalık’ın kanalizasyon ve atık su sorununu kökünden çözecek olan proje kapsamında, arıtma tesisinin kuracak olan firmanın, 10 yıl süresince arıtma işlemini sürdürebileceği belirtilirken, gerektiğinde 10 yıllık zaman dilimi dolmadan da belediyenin arıtma tesisinin bedelini ödeyerek, tesisin sahibi olabileceğinin de altı çizildi. Ayvalık’ın Kumlubahçe mevkiinde yapımına başlanan Arıtma Tesisi’nin Engürü’deki Mitralyöz burnunda faal haldeki Derin Deşarj Sistemine bağlanarak faaliyete geçirilmesinin planlandığı açıklandı.
 
ARITMA TESİSİ ÇEVREYE KOKU YAYMAYACAK
  Kurban kesilerek yapılan temel atma töreninde görüşlerini aldığımız Multıclair Arıtma Sistemleri firmasının Genel Müdürü Adnan Pekşen, inşaatına başladıkları tesisin kapalı bir sistemle çalışacağını vurgulayarak, “Bu yüzden de çevreye herhangi bir rahatsızlık vermeyecektir. Ayvalık’ın yaz aylarındaki nüfusu olan 90-100 bin kişilik arıtma yapabilecek bir tesis olacaktır. İhtiyaç olması halinde modüler olarak büyütülebilecek bu tesis, Ayvalık’ın en büyük sorunu olarak nitelendirilen arıtma sorununu çözümleyecektir” dedi. Ayvalık Belediyesi’nin yap-işlet-devret modeliyle Koçoğlu İnşaat firmasının finansörlüğüyle yaptıkları tesisin, Konya-Cihanbeyli Belediyesi’nin ardından belediye bazında hayata geçirecekleri ikinci proje olduğunu kaydeden yüklenici şirketin Genel Koordinatörü Köksal Köksal ise, “Bugün temelinin atıldığı Elektroflokülasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi’nin Nisan-Mayıs ayında açılışını yapmayı amaçlıyoruz. Yapacağımız arıtma tesisindeki tüm üniteler kapalı olacak ve dışarıda hiçbir ünitesi bulunmayacaktır” ifadelerini kullandı.
  Köksal, Elektroflokülasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi’nin, Biyolojik Arıtma Tesisi’nden farkının; inşaat ve işletme maliyetinin daha düşük, kapladığı alanın daha küçük, kapalı sistem olduğu için çevreyi rahatsız edebilecek herhangi bir koku yayma probleminin olmadan, daha az personelle faaliyetle hizmet verebileceği olduğunu belirtti. Köksal Köksal, yapacakları arıtma tesisindeki sistemin; nüfus artışlarında yükselecek olan su debisine göre kendisini açıp-kapatabileceğini kaydederek, tesisin biyolojik arıtma ünitelerine göre de daha az elektrik enerjisi sarfiyatı özelliğine sahip olduğunun altını çizdi.
  Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, temel atma butonuna basarken, ihaleyi kazanan firma ile tesisi hayata geçirecek şirketin yetkilileriyle; bu özel günde kendilerini yalnız bırakmayan Altınova, Küçükköy Belediye Başkanları, emeği geçenler ve törene katılanlara teşekkür ederek, Arıtma Tesisi’nin Ayvalık ve Ayvalıklılar için hayırlı uğurlu olması temennilerinde bulundu.
 
“KÜLTÜREL TURİZM İÇİN ARITMA OLMAZSA OLMAZDI”
  Hasan Bülent Türközen muhabirimize yaptığı açıklamada, Ayvalık Belediyesi olarak Ayvalık turizmini masaya yatırdıklarını ve yaptıkları araştırmaların ardından ilçenin kültürel turizme uygun olduğunu tespit ettiklerini anlattı. Bu tespitin ardından Ayvalık’ı kültürel turizme yönlendirebilmek için çaba göstermeye başladıklarını kaydeden Türközen, “Kültürel Turizme talip olan bir kentte, alt yapı sorunlarının olmaması gerekiyor. Ancak kültürel turizme talip olan kentlerde çalışma yapabilmek biraz daha zor. Çünkü bu yerlerde kentsel sit alanları, doğal sit alanları ve benzeri birçok koruma kalkanlarıyla korunuyor. Dolayısıyla Ayvalık’ta da bu koruma kalkanları mevcut. Biz 9 yıldan bu yana ilçemizin alt yapı sorunlarını tamamlayabilmek için mücadele ediyoruz. Bu amaçla da sürdürdüğümüz çalışmalar kapsamında ilçemizde 120 kilometre su ve kanalizasyon hattı çektik. 3. bir su hattını devreye soktuk. Bu kapsamda ilçe genelindeki beton olan rögarları revize projemizle polietilen rögarlara çevirdik. Revizyon projeleri tasdiklendiği andan itibaren de ihaleye çıkarak, kanalizasyonu bulunmayan bölgelerimizin de revizyonlarını bu yıl içinde tamamlıyoruz” dedi.
  Ayvalık’ın kültürel turizme talip olabilmesi için en önemli virajın Arıtma Tesisi’nin hayata geçirilmesi olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Bu yüzden de Ayvalık’ımıza, son derece modern ve çağdaş bir sistem olan Elektroflokülasyon Prosesli Atık Su Arıtma Tesisi’nin uygun olduğunu belirledik. İhalesini yaptık ve bugün burada temelini attığımı tesisimiz Allah nasip ederse yaz aylarına girerken devreye girecek” şeklinde konuştu.
  Ayvalık turizmi için en önemli faktörlerden birinin de denizinin temiz olması gerektiğini vurgulayan Türközen, “Denizlerimizin temiz kalabilmesi için her geçen gün, artan nüfusla paralel yükselen atık suyun bertaraf edilmesi gerekiyor. Bugün inşaatına başlanılan arıtma tesisi ile ilçemiz genelindeki denize, tamamen temizlenmiş atık su salınacak ve deniz kirliliği bundan böyle olmayacaktır. Bu turizmde çok önemlidir” dedi. Arıtma tesisinin yerini seçerken, belediye tarafından daha önce yapılmış olan derin deşarj ünitesine yakın olmasını ve aynı zamanda da arıtılmış suyun geri dönüşümde kullanılırken öncelikle bahçe sulama işlerinde değerlendirilmesi açısından en uygun bölge olduğunu kaydeden Türközen, “Halkımız Gümrük Müdürlüğü karşısında bulunan kanalizasyon terfi merkezini arıtma tesisi sanıyordu. Çoğu vatandaşımız ilçemizde arıtma tesisinin olmadığını bile bilmiyordu. Biz, o terfi merkezimizi de bu projeyle birlikte ihale ettik ve o terfi merkezimizi de rehabilite edip, oradaki olumsuz koku ve görüntüleri de ıslah etmiş olacağız. Bu çalışmaların ardından Ayvalık, kültürel turizme hazır bir kent haline gelmiş olacak. Bundan sonraki amacımız da daha çok ilçemizde yeşil alan, yol ve benzeri çalışmalarla kent estetiğinin kalitesinin arttırılmasına çalışacak ve böylelikle, Ayvalık’ta çağdaş insanlara yakışır bir yaşam kalitesini oluşturmayı sağlayacağı” diye konuştu.
  Ayvalık’ın en önemli sorunu olan Arıtma sorununu çözmüş olduklarını kaydeden Türközen, “Bugün temelini attığımız tesisimizin tüm Ayvalık halkına ve ilçemize yazın gelip giden yazlıkçılarımızla, Ayvalık tutkunu ziyaretçilerimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ocak 2013, 19:29
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER