Egitim-Bir-Sen'e gölge düştü

Yıllarını verdiği, mücadele ettiği üstelikte başkanlığını yaptığı sendika, Edremit Halk Eğitim Merkezi eski müdürünü zor gününde destek vermeyerek yalnız bıraktı. Mahkemeye giden eski müdür İsmail Damar, mahkeme tarafından ise aklandı. Damar bundan duyduğu üzüntüyü sosyal medya hesabından paylaştı.

Egitim-Bir-Sen'e gölge düştü

Ülkemizde eğitim alanında 1992 yılında kurulan Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) en çok üyeye sahip sendika olarak üyelerinin hak ve menfaatlerinin yanında ülkemizde ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip ederek hak ihlallerine karşı etkili ve istikrarlı bir şekilde duruşunu ve tavrını haklıdan yana haksızlığın karşısında eylem ve söylemlerle uzun yıllardır adından sıkça söz ettiriyordu.

Ancak Balıkesir Eğitim Bir Sendikasında körfez ilçelerinde uzun yıllar sendikanın aktif olarak çeşitli kademelerinde görev almış, yıllarca sendikayı temsil eden, sendikal çalışmalarda adından sıkça söz ettiren bazı simaların geri plana çekildikleri ya da çekilmek zorunda kaldıkları, mevcut sendika yöneticilerinin eylem, söylem ve tavırlarının bunda etkili olduğu her geçen gün daha yüksek sesle dillendirilir oldu.

Son olarak uzun yıllar Havran ve Edremit İlçelerinde Eğitim Bir Sendikasının ilçe başkanlıkları görevlerinde bulunan Edremit Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde başarılı çalışmaları ile adından söz ettiren, milli eğitim bakanlığı tarafından da ödüllendirilen, bir dönem Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne atanan ancak kararnamesi son dakikada iptal edilen, Ak Parti de Milletvekili Aday Adaylığı ve Havran Belediye Başkan Aday Adaylığı gibi aktif bir şekilde siyaset hayatına atılan, Edremit Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü ile yaşadığı sorunlar nedeniyle hakkında başlatılan soruşturmalar sonucu okul müdürü olarak görev yeri değiştirilen, hak arama mücadelesinden ise vaz geçmeyen, şimdilerde Edremit te Öğretmen olarak grev yapan tanıdık, bildik bir isim İsmail Damar sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla dikkatleri üzerine çekti.

Yıllardır verdiği hukuk mücadelesinde yeni bir davayı daha kazandığını, Balıkesir 2. İdare Mahkemesinde bakılan davada hakkında verilen cezanın hakkaniyete ve hukuka aykırı bulduğunu belirterek tesis edilen işlemin iptaline karar verildiğini belirtti. Bu süreçte dava açmadan önce verilen cezaya itirazda bulunduğunu,itirazın görüşüldüğü disiplin kurulunda sendika temsilcisinin itirazının reddi yönünde karara imza koyduğunu bu haliyle sendikanın ilkeleriyle taban tabana zıt bir eyleme imza attığını ileri sürdü.

İsmail Damar sosyal medya hesabından üyesi olduğu Balıkesir Eğitim Bir Sendikası ile ilgili olarak sitem dolu paylaşımında “Bunca yıl sendikamın üyesiyim, aktif olarak görevlerde bulundum. Üyelerimizin haklarını savunma adına gün oldu yargılandım, mahkeme koridorlarını mesken edindim. Ceza almış olmak değil asıl gücüme giden yapmış olduğum itirazın görüşüldüğü İl Milli Eğitim Disiplin Kuruluna temsilci gönderen sendika şubemin beni yada ilçe temsilcisini aramadan, bilgi alma ihtiyacı duymadan itirazımın reddi yönünde karara katılması olmuştur. Kurulda varlık sebebi üyesi olduğunu unutan, sendikamızın ilkelerini hiçe sayan, anayasal hakkın kullanılmasını suç sayan bir yönetim anlayışı ile sadece bana değil sendikama zarar verilmiştir. Savunma ve itiraz dilekçelerimle ikna edemediğim sendikam böyle bir kararla beni derinden yaralamıştır. Yıllarca sendikama hizmet ettiğim halde, bu görevi ifa ederken yıllarca yargılanma pahasına, adliye koridorlarıyla tanışma pahasına sendikamın ilkelerini yaşatmak için çaba sarf etmişken ihtiyaç anında sendikamın sırt çevirmesi karara şerh dahi düşmekten imtina etmesi hayal kırıklığı yaratmıştır. Aynı dilekçe ve savunmam mahkemeyi ikna etmeye yetmiştir. Yapılan işlemin hakkaniyete ve hukuka aykırı olduğunu sendikam yerine mahkeme söylemiş ve cezanın iptali yönünde karar verilmiştir. Adalet tecelli etmiştir. Takdiri kamuoyu ve üyelerimize, yol arkadaşlarıma bırakıyorum. Sendikamızın ilkelerine ayaklar altına alınmıştır. “ şeklinde paylaşımda bulunması Balıkesir Eğitim Bir Sen de neler oluyor sorusunu akıllara getirdi.

Mahkeme kararında yasalarla verilen hakların kullanılmasının suç sayılması hakkaniyete ve hukuka aykırıdır denildiği, hakkın kullanılmasının sendika tarafından savunulması gerektiği yerde suç sayılan bir anlayışla itirazın reddi kararına sendikanın katılması büyük bir açmaz oluşturuyor.

Mahkeme kararında İsmail Damar’ın cezaya karşı yapmış olduğu itirazının Balıkesir Valiliği İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu'nun 07.02.2020 tarih ve 2020/06 sayılı kararı ile reddedildiğine yer verilmiş. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “oybirliği ile reddedilmiştir” ifadesi sendikacı kimliği olan, sendikaya yıllarca hizmet eden bir üyenin anayasal bir hakkı kullandı diye suçlanması karşısında, üyesinin yanında olup savunmak yerine karşısında olması şaşkınlık yarattığını dile getiren paylaşımda, bunun tam karşılığı üyeyi gözden çıkarmaktır. Bu durum sendikanın savunduğu ilkeler ile tezat teşkil etmektedir. Davayı herhangi bir hukuki yardımı almadan kazandığı görülen İsmail Damar Balıkesir Eğitim Bir Sendikasının Üyesinin karşısında olan bir sendika durumuna düşürüldüğünü ifade ederek takdiri kamuoyuna bıraktığını paylaşımında son söz olarak yer verdi. (Faruk Türk)

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2021, 02:16
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER