Kudüs için 18 sivil toplum örgütü bir araya geldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınma sürecini başlattığını açıklamasın ardından Edremit’te de 18 Sivil Toplum örgütü ile AK Parti, MHP, Saadet Partisi ve BBP İlçe Teşkilatları, Balıkesir’in Edremit İlçesi Cumhuriyet meydanında bir araya gelerek tepkilerini dile getirdiler. Eylemde “Katil İsrail Kudüs’ten defol, Kudüs’e selam direnişe devam” şeklinde sloganlar atıldı.

Kudüs için 18 sivil toplum örgütü bir araya geldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını ve ABD büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınma sürecini başlattığını açıklamasın ardından Edremit’te de 18 Sivil Toplum örgütü ile AK Parti, MHP, Saadet Partisi ve BBP İlçe Teşkilatları, Balıkesir’in Edremit İlçesi Cumhuriyet meydanında bir araya gelerek tepkilerini dile getirdiler. Eylemde “Katil İsrail Kudüs’ten defol, Kudüs’e selam direnişe devam” şeklinde sloganlar atıldı.

Sivil Toplum Kuruluşlarından Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen, Sağlık-Sen, Diyanet-Sen, Büro Memur-Sen, Bem-Bir Sen, Toç Bir-Sen, Kültür Memur Sen, Ulaştırma Memur-Sen, Birlik Haber-Sen, Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Milli Gençlik Vakfı (MGV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Ensar Vakfı, İHH, Edremit İyi-Der, İhlas Vakfı ve Semerkand Vakfı adına açıklamayı Memur-Sen, Eğitim-Bir-Sen İlçe Temsilcisi Muharrem Yenigün yaptı.

Yenigün yaptığı açıklamada “İnsanlık tarihinin en kanlı, en şehid dönemlerinin yaşandığı bir zaman dilimindeyiz. Şiddeti daha da kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyet, Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bunu gören tarihsel gerekçelerini bilen ve dünyanın bu devrine itiraz eden vicdan sahiplerinin sesi olarak ihtarda bulunmak üzere burada toplandık.

Kudüs’ü işgal eden İsrail’e, İsrail’e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. “Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs’ün hakkı” iradesini yansıtmak için buradayız.

“ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması” ve “Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasına” yönelik söylemini fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump ihtiramızın öncelikli muhataplarıdır. ABD’nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır.

Bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam Coğrafyası üzerinden gerçekleşmesi istenmektedir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kaderi ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs’ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz.

ABD-İsrail ortak yapımı bu kirli strateji, şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha da büyük sorunların kapısını aralayacaktır. Tam da bu yüzden dünyanın bütün iyi insanları barışı geliştirme ve barış adası Kudüs’ü koruma noktasında çağrımızın muhatabıdır. Buradan diyoruz ki, korsan İsrail Kudüs’ü başkent yapmak gibi bir hataya düşmemeli, ABD İsrail’in başkentinin Washington olduğunu idrak etmeli” dedi.

Konuşması “Katil İsrail, Kudüs’ten defol” sloganıyla kesilen Başkan Yenigün sözlerine şöyle devam etti. “Kudüs, bizim nazarımızda mihenktir. Her bir karış İlahi vahyi insanlığa bildiren Peygamberlerin izlerini taşıması hasebiyle Kudüs; İnsan olma şuuru, selamete erme bilinci ve sulhun mihengidir. Kudüs, son Peygamber’in risaleti sırasında ilk kıble olarak seçilmesiyle de bizim için varoluşumuzun ve medeniyet kodlarımızın ifadesidir. Nasıl ki, Yavuz Sultan Selim Han’ın hilafetiyle birlikte Kudüs’ü bütün inançların barış adamlarından biri yaptıysak; Nasıl ki, Abdülhamit Han’ın mücadelesiyle Siyanizmi Filistin ve Kudüs’ten uzak tuttuysak, şimdi de aynı şuurla mücadelemizi sürdürüp, haçlı artığı düşünceleri payanda olarak kullanan emperyalizme ve siyonizme karşı bütün insanlığı da içine alan bir söz söyleyebiliriz.” dedi.

AK Parti Edremit İlçe Teşkilatı ve üyelerinin de büyük katılım gösterdiği protesto eyleminde bir konuşma yapan AK Parti Edremit İlçe Başkanı Metin Örkçü yaptığı açıklamada “Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın hukuksuz Kudüs açıklaması, insanlık vicdanını yaralamış ve bölgemizdeki sorunları derinleştirmiştir. Cumhurbaşkanımızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti attırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam’ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır. İslam’ın harem-i izzeti olan Kudüs’ü tacize teşebbüs edenler, Türküyle, Arabıyla, Kürdüyle, tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye’nin insanlığın silüeti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İş birliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye’nin çağrısına kulak vererek Kudüs’e sahip çıkacağına inanıyoruz. Diğer taraftan, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kararı, dünyada yaşanan adaletsizliğin yeni bir tezahürüdür. Bu hadise, Cumhurbaşkanımızın, küresel sistemin çarpıklıklarına ve adaletsizliklerine karşı uzun zamandır dile getirdiği “dünya 5’ten büyüktür” itirazının haklılığını teyit etmiştir. İslam’ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere, ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Biz Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fekadarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız” dedi.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2017, 16:29
YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER