Ayvalık’ta ATO’dan zeytin ve zeytinyağı sektörüne 3 müjdeli haber

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar yaptıkları çalışmalar sonucunda; ilçede düzenlenen Uluslararası Zeytin Hasat Festivali, Zeytinyağı Coğrafi İşareti ve Ayvalık Zeytinyağının AB tescili konularında müjdeli açıklamalarda bulundu.

Ayvalık’ta ATO’dan zeytin ve zeytinyağı sektörüne 3 müjdeli haber

ATO toplantı salonunda gerçekleşen basın toplantısında; Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar’ın yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Osman Özdoğan ve Mehmet Babayiğit’in yanı sıra ATO yönetim kurulu üyeleri; Gizem Er Aytan ve Mehmet Çokkorkmaz ile Oda Genel Sekreteri Ahmet Baç da hazır bulundu.

ATO Başkanı Ali Uçar, ilçenin ana taşıyıcı unsuru, en ünlü olduğu ve Ayvalık zeytin-zeytinyağı sektörünü, üreticisinden işletmelerine, emekçisinden tüketicisine ve tüm ilçeye gönül verenleri ilgilendiren üç konuda açıklamalarda bulundu.

Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali hakkında önemli bir gelişmenin yaşandığını kaydeden Başkan Uçar, “İlçemizde ilk hasat şenliği 1970 yılına yapılmış olup, 2005 yılında Ayvalık Ticaret Odası tarafından bu etkinlik tekrar canlandırılmış, pandemi dönemi hariç her yıl olmak üzere 17 kez düzenlenmiş ve bundan sonra da düzenlenmeye devam edecektir. Son 6 yıldır Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ayvalık Belediye Başkanlığı, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ziraat Odası, Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odasının birlikteliğiyle planlanan ve uygulamaya konan hasat şenliği etkinliklerinin, daha güçlü, ulusalda ve uluslararası alanda daha ses getirici, üreticisinden, tüccarından, işletmelerinden, marka sahiplerinden, turizm sektöründen, kurum, kuruluş, derneklerin ve tüm Ayvalık Markasına değer verenlerin de içinde olduğu güçlü bir etkinlik olması amacıyla, Ayvalık Ticaret Odası yeni yönetimi olarak Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’nin içeriğini geliştirmeye ve marka haline getirmeye karar verdik ve bu yönde bir çalışmalar başlattık. Bugün, öncelikli olarak, ‘Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali’ marka tescilini, Ayvalık Ticaret Odası adına gerçekleştirdiğimiz bilgisini sizler ile paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Uluslararası Ayvalık Zeytin Hasat Festivali marka tescilinin yanı sıra, mevcut tüm eski paydaşlarımız ile birlikte, sektördeki tüm kurum ve kuruluşları da, bu özel etkinliğimize katılarak güçlü bir marka kenti oluşturmaya ve markalaşmanın sunduğu faydaları deneyimlemeye davet ediyoruz. Bu tescil ile yeni bir pencere açmayı, Marka Kent Ayvalık ve Ayvalık Ticaret Odası olarak daha büyük hedeflere yol almayı amaçlamaktayız” dedi.

“GERÇEK ÜRÜNLER AYVALIK ZEYTİNYAĞI COĞRAFİ İŞARETİ HOLOGRAMINI TAŞIMAK ZORUNDADIR”

Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti ve korunması ile ilgili sürdürdükleri çalışmalar hakkında da bilgiler veren ATO Başkanı Ali Uçar, “Bildiğiniz üzere Ayvalık Ticaret Odası, Türk Patent ve Marka Kurumundan 10.06.2006 tarihinde 88 tescil numarası ile Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretini menşe olarak tescil ettirmiştir. Buna göre; Ayvalık Ticaret Odası ve ATO Laboratuvar A.Ş. denetiminde Coğrafi İşaret kullanan, ‘Ayvalık’ ibareli ve eklentili marka tescili bulunan,  ambalajı üzerinde ‘Ayvalık’ ibaresi veya Ayvalık zeytinyağı olduğunu çağrıştıran resim, firma ismi ve bilgisi, adres vs. taşıyan tüm ürünlerin Ayvalık Ticaret Odası ve ATO Laboratuvar A.Ş. denetiminde Ayvalık Zeytinyağı coğrafi işareti hologramını taşımak zorundadır. Türk Patent Kurumu tarafından ilan edilmiş Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşareti tescil şartnamesinin denetim bölümü ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 49. Maddesinde açıklanan hususlar doğrultusunda, denetime tabi tutulan markaların olumlu veya olumsuz çıkan denetim sonuçlarının da Türk Marka ve Patent Kurumuna ve ilgilisine bildirilmesi zorunludur. Bildiğiniz üzere Ayvalık Zeytinyağı satışları piyasada, e-ticaret sitelerinde ve sosyal medya sayfalarında en çok taklit edilen ve suiistimal edilen bir üründür. Yukarıda açıklanan hususlar doğrultusunda, Ayvalık Ticaret Odası Yönetimi olarak Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretini koruma amaçlı en çok şikayet aldığımız E-ticaret siteleri Ayvalık Ticaret Odası’nın çalıştığı hukuk bürosu tarafından, yönetim kurulu kararına istinaden noter aracılığı ile ihtar çekilerek konu hakkında bilgilendirilmeler yapılmıştır. Bunların yanı sıra odamıza üye olmayan, kent dışında ve farklı bölgelerde, adresi belli olan marka sahiplerince yapılan ihlaller takip edilmekte, alınan şikayetler yönetim kurulumuzca değerlendirilmektedir. Bu gibi işletmelere öncelikle kurum yazısı ile bilgilendirme yapılmakta, devamı durumunda bağlı bulundukları meslek odalarına konu ile yazılı bilgi verilmekte, noter kanalı ile de ihtar edilmektedirler” dedi.

“TAĞŞİŞLİ ÜRÜNLER KONUSUNDA TÜKETİCİYİ BİLİNÇLENDİRME ÇABALARIMIZ ARTARAK SÜRÜYOR”

Tağşişli sahte ürünler konusunda da açıklamalarda bulunan Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, “Bu tarz sahte adresi belli olmayan ürünler, markalar ve ticaretini yapanlar tarafımızdan Tarım ilçe Müdürlüğü’ne, çalıştığımız hukuk bürosunca da doğrudan Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet edilmektedir. Kargo yolu ile satılan bu tarz ürünlerin satın alınmasıyla Ayvalık Markası, marka sahiplerimiz, işletmecilerimiz, üreticimiz ve özellikle tüketicimiz büyük zarar görmektedir. Tüketicimizin daha bilinçli olması, ne satın aldığını bilmesi amacı ile tüketicimizin de bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Kurum olarak verdiğimiz eğitim, reklam, bilboard ilanları, tv röportajları ile yaptığımız tüm etkinliklerde kurumumuzun sahibi olduğu ATOLAB A.Ş. ile birlikte tüketiciyi bilinçlendirme çabalarımız artarak devam etmektedir” diye konuştu.

“2006 YILINDA TESCİL ETTİRİLEN METNİN İÇERİĞİ REVİZE EDİLDİ”

Ayvalık Zeytinyağının AB Tescili ile ilgili süreciyle ilgili de bilgilendirmelerde bulunan ATO Başkanı Uçar, “Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretinin Avrupa Birliği tescili ile ilgili süreç 2019-2020 yıllarında bir önceki yönetim kurulu başkanı tarafından takip edilmiş, 2019 yılında da ATO Meclisi Tarafından oluşturulan Coğrafi İşaret Komitesi’ne devir edilmiştir. Coğrafi işaret komitesi tarafından akademisyenler ve marka patent temsilcisi kurumlar ile yapılan çalışma ve görüşmeler sonucunda, 2006 yılında tescil ettirilen metninde içeriğinin, üretim şekilleri, Türk Tarım kodeksine uyum, izlenebilirlik ve denetim konularında eksikler içermesi ve AB sürecinde oluşabilecek uyumsuzluklar sebebiyle Türk patent kurumundan revize edilmesine karar verilmiştir. Revizyon metninin Türk Marka ve Patent Kurumu ilgili sayfaları üzerinden girişi Şubat 2022 tarihinde tamamlanmıştır. Bu tarihten sonra dosyayı inceleyen Türk Marka ve Patent Kurumu revizyon metnini, Tarım Bakanlığı’nın görüşüne sunmuş, tarım bakanlığı tarafından da üniversite görüşü alınmıştır. Süreç halen Türk Marka ve Patent Kurumunda devam etmektedir. Tescil revizyonunun onaylanmasının takibinde Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi İşaretinin AB tescili ile ilgili süreç Ayvalık Ticaret Odası Yönetimi tarafından ivedilikle başlatılacaktır” dedi.

(Suat Salgın)

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER