Yücel Yılmaz'dan Balıkesir'de tarımsal suya yüzde 15 indirim 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’dan Havran Ovası Sulama Projesi ve Yatırım programları açılışında suya yüzde 15 indirim müjdesi verdi. Arıtma konusunda muhalefete tokat gibi cevap veren Yılmaz, "Bugün kirlilikten bahsetmek mümkün değil.  Zeytinli arıtma tesisi 360 günün, 320 günü kapasite fazlasıyla çalışıyor. Yani tüm bölgeden aldığı suyu, temizliyor, arıtıyor ve olması gerektiği gibi temizleyip, tekrar doğaya salabiliyor. Öyle 45 gün var ki, burada insan ve su tüketiminin fazlalığından kapasitesinin biraz üstünde çok fazla temizlemeden salınım yapabiliyor. Bu da tüm şehirlerin başına gelebilecek normal bir sistem” dedi.

Yücel Yılmaz'dan Balıkesir'de tarımsal suya yüzde 15 indirim 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’dan Havran Ovası Sulama Projesi ve Yatırım programları açılışında tarımsal suya yüzde 15 indirim müjdesi verdi

 Havran Ovası 2.Kısım Tarımsal Sulama Projesi ve Havran Yatırımlarının toplu açılışında, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, suya yüzde 15 indirim müjdesi verdi.  
  "Havran Ovası 2. Kısım Tarımsal Sulama Projesi Lansmanı” ve "Havran Yatırımları Toplu Açılış" törenleri Havran’ın Büyükdere Mahallesi’nde görkemli bir törenle yapıldı.


  Törene, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Havran Kaymakamı Enver Özderin, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mehmet Aydemir, Edremit Ticaret Odası Başkanı Ahmet Çetin, BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal, BASKİ Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yurdakul, daire başkan amir ve müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşların yoğun bir katılımı ile gerçekleştirildi.

Törene katılan; Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, AK Parti İl Başkanı Mehmet Aydemir, Havran Kaymakamı Enver Özderin, AK Parti Havran İlçe Başkanı Ahmet Dayı, DSİ 25. Balıkesir Bölge Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (BASKİ) İzzet Günal ve Havranlı vatandaşlar proje kapsamında ilk döşenecek olan borunun üzerine imzalarını attılar.


  Törende bir konuşma yapan Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, “Havran barajımızdan Havran ovasına su verilmesi çiftçilerimizin uzun yıllardır istediği ve beklediği bir durumdu. Ekilemeyen, dikilemeyen boş kalan bereketli toprakların tekrar ürün vermesini sağlayacak, üreticimizin girdi maliyetlerini azaltacak bu proje, ilçemizdeki tarımsal üretimin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda bugün Balıkesir Büyükşehir belediyemizin ve BASKİ genel müdürlüğümüzün ilçemizde gerçekleştirdiği çok kıymetli yatırımların açılışlarını da yapıyoruz. İlçem adına bu büyük projelerin hayata geçirilmesinde çok büyük emekleri olan Büyükşehir belediye Başkanım Yücel Yılmaz’a ve Balıkesir Milletvekillerimize, Valimize, Bakanlarımıza, İl Başkanımıza ve tabi ki bizlere her zaman desteği çok büyük olan Cumhurbaşkanımıza Havran halkı adına çok teşekkür ediyorum ve yatırımların ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Büyükşehir Belediyemiz ve BASKİ Genel Müdürlüğümüzün ilçemizde gerçekleştirdiği kıymetli yatırımların açılışını yapıyoruz, mutlu ve gururluyuz” dedi.


  Daha sonra kürsüye çıkan Balıkesir Büyükşehir belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Biz körfezimizi çok seviyoruz ve körfezi birbirinden ayırmamız mümkün değil. Buraya yapılan baraj tüm Edremit, Burhaniye ve Havran’daki çiftçinin yüzünü güldürüyor, buraya yapılan arıtma körfezin kirlenmesini engelleyen önemli noktalardan bir tanesi. Biz bu konuyu çok önemsiyoruz. İlk önce arıtmadan başlamak istiyorum. Temelini attık yaklaşık 2 senedir de işletmesini takip ediyoruz ve sağlıklı bir şekilde çalıştığını görüyoruz. Altınoluk’ta arıtma vardı ama kapasitesi, elektrik maliyetleri, mühendisi, bekçisi gibi nedenlerden dolayı işletilemiyordu, işletilmiyordu. Zeytinli’de bir arıtma vardı, 2 sene işletilmiş ama masraflarını belediyeler karşılayamadıkları için çalışmıyordu. 2014 yılında körfezin durumu belliydi, sahilin durumu belliydi. Büyükşehir yasasından sonra su işleri ve temizlik arıtma işleri Büyükşehir’e verildikten sonra o günkü belediye başkanı rahmetli Edip Uğur önce Altınoluk’u, sonra Zeytinli’yi, Burhaniye’yi, Gömeç’i ve Küçükköy arıtmalarını ayağa kaldırdı ama Havran deresinden Körfez’e kirlilik söz konusu idi. Hemen buranın projeleri ve yer tahsisi Havran Belediyemiz tarafından yapıldı ve uygulamaya BASKİ başladı. Bugün kirlilikten bahsetmek mümkün değil.  Zeytinli arıtma tesisi 360 günün, 320 günü kapasite fazlasıyla çalışıyor. Yani tüm bölgeden aldığı suyu, temizliyor, arıtıyor ve olması gerektiği gibi temizleyip, tekrar doğaya salabiliyor. Öyle 45 gün var ki, burada insan ve su tüketiminin fazlalığından kapasitesinin biraz üstünde çok fazla temizlemeden salınım yapabiliyor. Bu da tüm şehirlerin başına gelebilecek normal bir sistem” dedi.
  Başkan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Biz Zeytinli’de ileri biyolojik artırma tesisi  arıtma yapmak istiyoruz. Bostancı ve Çıkrıkçı tarlalarını yine bu suyla sulayalım, ayrıca tarımsal OSB’de de bu suyu kullanalım istiyoruz. Biz DSİ’nin yaptığı barajın sulama kapasitesini her yere ulaştırmak istiyoruz.  Havran zaten dağlarından yağ, ovalarından bal akan ilçelerimizden biri. Ve burada bereketi arttırıp, ürün kapasitesini ve çeşitliliğini cebe dokunur hale getirmek istiyoruz. BASKİ müdürümüz İzzet beye buradan talimat veriyorum, sulamada zam değil, yüzde 15 indirim yapıyorsun. Suyu yöneten şehir böyle olur, maliyetleri azaltıyoruz, böyle olunca da üreticimize, tüketicimize suyun maliyetini daha az yansıtıyoruz. Helal hoş olsun. Bugün Havran; çevreci, tüm suyunu artıran, zeytin kara suyunu kontrol altına almış, üretirken değer katan ve geri dönüşümü olan bir ilçe haline geldi. Balıkesir’imizin ekonomisi büyüsün. Balıkesir’imizin üretimi büyüsün, Balıkesir’deki gençlerimiz, Balıkesir’de doğdukları gibi Balıkesir’de doysunlar, Balıkesir’de üretsinler, Türkiye’ye ilham olsun, hayırlı uğurlu olsun” dedi.
  Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy günün anısına Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’a bir plaket takdim etti.


  Daha sonra törende konuşan AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, “Gelecekte hem tarım, hem sulama ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Havran bu anlamda çok stratejik bir yer. Havran Ovası 2. Kısım Tarımsal Sulama Projesinin açılışını bugün yapıyoruz. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’a ve Stratejik Bütçe Daire Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Havran’ımız suyla buluşacak, bu bereketli topraklar sulanacak ve bereketli ürünleri alacağız. Süreç içerisinde bu işi yöneten BASKİ Genel Müdürümüze de ayrıca teşekkür ediyorum. Tarım Başkenti Balıkesir’de tarım altyapısı için sulama çok önemli. Söz konusu Havran olunca Havranlı kardeşlerimizle birlikte olalım istedim. Havran’ımızın dört bir yanında buraya gelen bütün hemşehrilerimize hoş geldiniz diyorum ve sulama ovasının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

2019 - 2023 yılları arasında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Yılmaz’ın talimatı ile Havran İlçesi’ne 99 milyon 886 bin 354 lira yatırım yaparken, Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de 358 milyon 276 bin lira yatırım gerçekleştirdi. Yatırımlar kapsamında; 25 bin kişi ve 2 bin 100 metreküp/gün kapasiteli Havran İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi, 167 bin metre içme suyu şebeke hattı, 45 bin metre kanalizasyon şebeke hattı, 2 bin 100 metreküplük içme suyu deposu, 2 bin 200 metre sondaj çalışması, 20 bin 300 metrekarelik Millet Bahçesi yapımı, Atatürk ve Seyit Onbaşı Müzesi ve Terzizade Konağı Restorasyonu, 19 kilometre sıcak asfalt çalışması, 30 kilometre sathi kaplama, 35 bin metrekare parke bordür imalatı yapıldı.
 

Havran Ovası 2. Kısım Sulama Tesisi projesi ile ilçede 2 bin 867 hektar alanın sulamaya açılacak, 54 adet sondaj kuyusu kapatılarak yıllık 21 milyon metreküp yeraltı suyu rezervi korunacak, yıllık yaklaşık 35 milyon kWh elektrik enerjisinden de tasarruf edilecek.Havran Barajı Sulama Tesisi sayesinde toplam sulama kapasitesi 3 bin 37 hektar alandan 5 bin 904 hektar alana çıkarılmış olacak.


  Vali İsmail Ustaoğlu yaptığı konuşmada, “Havran ovası tarımsal sulama projesi, bu bereketli ovayı daha da kıymetli hale getirecek, tarımsal ürünlerin kalitesine katkı sağlayacaktır. Yaklaşık 6 bin hektara yakın bir alanın sulanması hayata geçirilecek. Her zaman söylüyoruz; medeniyetimizde su çok kıymetlidir. Su medeniyettir, su rahmettir diyoruz. Biz suyun rahmetini, bereketini bu hizmetle birlikte hep beraber yaşayacağız. Bir taraftan hizmetler devam ediyor. Havran halkımız her şeyin en güzeline layıktır ve layık olduğu hizmeti de alıyor. Bu yatırımın hayata geçirilmesinde DSİ bölge müdürlüğümüze, bunun siyaseten Ankara’da takibini yapan çok kıymetli vekillerimize teşekkür ediyor, tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Havran ovası 2. Kısım toplu lansmanı açılış kurdelesi hep birlikte kesildi ve sulama borularına protokol üyeleri imzalarını atarak, hizmetin hayırlı uğurlu olmasını dilediler.
(Emre Terzioğlu-İsmail Özdemir-Bekir Terzioğlu)

 500 milyon liralık yatırım yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Havran Ovası 2. Kısım Tarımsal Sulama Proje ile Havran’nın sulama kapasitesini 3 bin 37 hektardan 5 bin 904’e çıkarıyor. Balıkesir’de tarımsal sulama yapılan 11 bin hektarlık alanı 71 bin 584 hektara çıktı.

Ayrıntılı video ve fotoğraflara sayfalarımızı beğenerek aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.

https://www.facebook.com/korfezdehaber

https://www.facebook.com/groups/korfezdehaber

https://www.facebook.com/korfezdehaberajansi

https://twitter.com/korfezdehaber

https://www.instagram.com/korfezdehaber/

https://www.youtube.com/@KorfezdeHaberTR

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2023, 14:23

Körfezde Haber®

YORUM EKLE
banner144
SIRADAKİ HABER